8. etapa Tour de France 2019 - bikepoint.sk

8. etapa Tour de France 2019

vložené 13. 07. 2019 o 19:07

Sedem hodnotených kopcov strednej veľkosti druhej a tretej kategórie musel dnes prekonať pelotón cyklistov. Počas 200 kilometrovej kopcovitej etapy tak nastúpali pretekári 3800 metrov. Etapa začínala v meste Macon a v Saint-Etienne končila po 25. krát. Prvý krát tu končili slávne preteky v roku 1950. Posledné nehodnotené krátke stúpanie s dĺžkou 700 metrov a s priemerom 7,9 % čakalo len dva kilometre pred cieľom. Dnes sa očakávalo víťazstvo cyklistu z úniku.

Stosedemdesiatosem kilometrov trval únik víťaza ôsmej etapy Tour de France 2019.

Po dvadsiatich dvoch kilometroch sa do čela dostala štvorica cyklistov. Vedúca skupina si vypracovala slušný náskok a ani rýchle tempo pelotónu, s ktorým mali problémy špurtéri, nedokázala cyklistov v čele dostihnúť. Na posledom hodnotenom stúpaní dňa sa, v tom čase už len z dvojice, osamostatnil Belgičan Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a zvyšných necelých 15 kilometrov sólo jazdy dotiahol do víťazného konca.

Tesne pod vrcholom posledného kopca vyrazil do útoku domáci cyklista bojujúci o žltý dres Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick - Step), ku ktorému sa pridal ďalší domáci cyklista Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Dvojica prenasledovateľom prešla cieľom so stratou 6. sekúnd. Druhý skončil Thibaut Pinot, tretí Julian Alaphilippe . PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) v špurte skupiny obsadil druhé miesto, celkové piate so stratou 26. sekúnd.

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe sa po dvoch dňoch znova obliekol do žltého dresu.

Slovák PETER SAGAN naďalej boduje na špurtérskych premiach a navyšuje svoj náskok v bodovacej súťaži.

 

 

Priebežné poradie po 8. etape:

1. Julian Alaphilippe.....Deceuninck - Quick-Step.....34:17:59

2. Giulio Ciccone.....Trek - Segafredo.....+0:00:23

3. Thibaut Pinot.....Groupama - FDJ.....+0:00:53

40. PETER SAGAN.....BORA - hansgrohe.....+0:20:07

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia