99.ročník TOUR DE FRANCE odštartoval - bikepoint.sk

99.ročník TOUR DE FRANCE odštartoval

vložené 30. 06. 2012 o 20:40

Tour de France odštartovala! Pretekári absolvovali prológ, v ktorom sa očakával veľký súboj favoritov nielen na víťazstvo v etape, ale prirodzene aj na zisk žltého dresu hneď v prvý deň. Cancellara, Martin, Millar, Wiggins ale aj iní si robili zálusk na zisk prvého miesta, nemohli sme však zabudnúť ani na nášho Petra Sagana, ktorý obľubuje krátke prológy.

Ihneď na úvod bol naplánovaný štart aj nášho Martina Velitsa, ktorý sa len nedávno dozvedel o svojom štarte na Starej dáme. Prvé miesto si v prvej štvrtine prológu zaistil skúsený časovkár Ukrajinec - Andrij Grivko z Astany. Časom 7:28 nastavil ihneď v úvode prológu latku poriadne vysoko, Martin Velits stratil 21 sekúnd a bolo jasné, že v štartovej listine ho budeme hľadať v druhej polovici. Ďalšie skvelé časy zajazdili aj Vasilij Kirienka z BMC či Manuel Quinziato.

Ďalšie minúty predsa len nemohli priniesť veľké zmeny na prvom mieste, skvelým časom avšak opäť horším sa blysol šprintér Robert Hunter. Grivko zajazdil skutočne dobrý a rýchly úsek, a tak sme mohli predpokladať, že bude figurovať v prvej desiatke. Vynikajúco odjazdil svoj prológ už legendárny Jens Voight, ktorý bol horší od Grivka len o štyri sekundy. Potom však potvrdil britskú dráharskú školu Cummings zo Sky a odsunul dovtedy druhého Voighta na miesto tretie a v tom čase strácal na Grivka tri sekundy. Podľa očakávania vynikajúco odštartoval Tour aj výborný časovkár David Millar, ktorý len o stotiny prekonal dovtedy druhého Cummingsa.

Už na začiatku druhej tretiny prológu pomerne prekvapujúco zosadil Andrija Grivka z prvého miesta Brett Lancaster z GreenEdge, ktorý je však vynikajúcim dráharom a časovkárom. Časom 7:24 sa presadil o necelé štyri sekundy. Ďalšiu zmenu na prvej priečke priniesol skúsený no stále mladý pretekár - Edvald Boasson Hagen zo Sky, ktorý to vie v takýchto krátkych časovkách. Na prvom mieste vystriedal Bretta Lancastera len o 67 tisícin.

Za najväčšieho favorita sa predsa len pred prológom označoval Fabian Cancellara, ktorý v belgickom Liege vyhral vôbec svoju prvú časovku v r. 2004, kedy išiel aj samozrejme do žltého dresu. Cancellara odštartoval ako predposledný - 17:19, pred ním však išli ďalší pretekári, ktorí si mohli robiť zálusk na prvé miesto - (Sagan: 16:50, Martin: 16:58).

Elitní šprintéri a koniec - koncov Saganovi zdá sa najväčši rivali na Tour de France, Greipel a Cavendish obsadili takmer podobný čas okolo 7:35 a mohli sme ich očakávať v konečnej výsledkovej listine na 25-40. mieste.

Možno o niečo menej sa pred pretekmi skloňovalo meno Sylvaina Chavanela, ten však vo svojom prológu preukázal tradičnú agresivitu a výbušnosť. Zajazdil o tri a pol sekundy lepší čas ako Hagen (7:20) a očakávať sme ho mohli dokonca v prvej trojke či päťke. Peter Velits zaznamenal vynikajúci čas, keď stratil deväť sekúnd na Chavanela, ktorý bol dovtedy prvým pretekárom. Po viac ako 120 pretekároch bol Velits na lichotivej šiestej priečke.

Vynikajúco odjazdili svoj prológ aj jazdci, ktorí majú rozličné sezóny, kým Albasini má výborný rok, Gilbert zatiaľ nič nevyhral a formu pred olympiadou prišiel pilovať aj na Tour de France. Levi Leipheimer strácal v tom čase na Chavanela cez 20 sekúnd. Už bolo takmer isté, že Petra Velitsa neminie prvá pätnástka. Petra postupne odsunuli nižšie Froome či Tejay Van Garderen.

Peter Sagan mal za sebou nie príliš vydarený prológ, na Chavanela stratil cez 16 sekúnd. V zákrute dostal mierny šmyk a dotkol sa asfaltu, to tiež prispelo, avšak Peter aj bez toho zakopnutia dnes nemal na prvé priečky. Predsa len prológ v Liege sedí viac absolútne rovinatým časovkárom.

Tony Martin mal rozbehnutý vynikajúci čas, takmer zhodný na prvom medzičase, no potom mal mechanickú poruchu a musel vymeniť bicykel. To mu zabralo približne 15-20 sekúnd. Wiggins však už potvrdil predpoklady na prvé miesto a odsunul dovtedy dlho prvého Chavanela. Rozdiel medzi nimi bol však menší ako 50 stotín!

Vynikajúci Cancellara vylepšil Wigginsov čas o sedem sekúnd. Fabian potvrdil svoje predpoklady a svoju vzrastajúcu formu. Cancellara sa tak stal prirodzene aj držiteľom žltého trička a kedže Fabianovi vyhovujú aj mierne zvlnené profily, môže sa stať, že aj viac ako 5 etáp bude držiteľom trička pre najlepšieho jazdca.

Peter Sagan nesklamal, predsa len nebol označovaný ako najväčší favorit prológu, no jednoznačne sme čakali lepší výsledok - aspoň v prvej desiatke. Veľmi sympatický výkon Petra Velitsa, ktorý len o dve sekundy minul prvú desiatku, celkové dvanáste miesto je dobrým prísľubom do ďalších etáp.

1. [Švajčiarsko] CANCELLARA Fabian TEAM RADIOSHACK 07' 13''

2. [Veľká Británia] WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING + 00' 07''

3. [Francúzsko] CHAVANEL Sylvain OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 07''

4. [USA] VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 10''

5. [Nórsko] BOASSON HAGEN Edvald SKY PROCYCLING + 00' 11''

6. [Austrália] LANCASTER Brett ORICA GREENEDGE + 00' 11''

7. [Nemecko] GRETSCH Patrick TEAM ARGOS - SHIMANO + 00' 12''

8. [Rusko] MENŠOV Denis KATUSHA TEAM + 00' 13''

9. [Belgicko] GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 13''

11. [Veľká Británia] FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 15''

12.[Slovensko] VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 17''

13.[Austrália] EVANS Cadel BMC RACING TEAM + 00' 17''

14.[Taliansko] NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 18''

15.Kanada] HESJEDAL Ryder GARMIN-SHARP-BARRACUDA+ 00' 18''

45.[Nemecko] MARTIN Tony OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 23''

54.[Slovensko] SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 24''

120.[Slovensko] VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 36''

 

ZDROJ: http://www.cycling-info.sk

Diskusia