Amstel Gold Race pre GASPAROTTA, SAGAN tretí - bikepoint.sk

Amstel Gold Race pre GASPAROTTA, SAGAN tretí

vložené 15. 04. 2012 o 20:52

Milovníci piva a ardénskych klasík dnes mali svoj sviatok. Holanďania žijúci na východ od Maastrichtu sa pripravili na inváziu Belgičanov a tí, ktorí ostali doma, sa vybrali do krčiem a pubov. Prevádzkari oprášili Gilbertove plagáty a začali prijímať stávky, či sa Phil aspoň na chvíľu vymaní z Boonenovho tieňa a Amstel vyhrá po tretí raz v rade. Jediná holandská klasika World Tour sa tak mohla začať. (Preview Rastislava Borisa tu)

Pred štartom každej prestížnej klasiky je veľké množstvo favoritov, no vzhľadom na dojazd v stúpaní nimi šprintéri neboli. Vrchári sú často náladoví, a 1200-metrový kopec s prevýšením 5,8 % nemohol od šancí odstaviť ani silových šprintérov či kohokoľvek s výbornými nohami a umením šetriť sily v priebehu pretekov. Po prvýkrát v sezóne World Tour klasiku okúsil A. Schleck a Evans. Veľa sa čakalo od, v Baskicku natrénovaných, Sáncheza s Rodríguezom. Taktiež bez šancí neboli talianske a francúzske dvojičky Nibali - Cunego, resp. Chavanel - Voeckler. Nesmieme zabudnúť na Valverdeho, Sagana a viacerých domácich matadorov ako Mollema či Gesink. Takmer každý tím poslal do boja jedného lídra, no v Liquigase sa o "moc" opäť musel deliť Nibali so Saganom. Obaja to však, apoň na vonok, považovali za výhodu a chceli zopakovať niečo podobné ako v San Reme.

Na úvod sme tu mali, ako vždy, únik menej známych pretekárov s malými šancami na úspech. Ich mená a tímové príslušnosti boli nasledovné: Bilbao (Euskaltel), Bardet (Ag2r), Pineau (FDJ), Kreder a Howes (2x Garmin), Stortoni (Lampre), Caethoven (Accent Jobs), Lietaer (Topsport Vlaanderen) a Delfosse (Landbouwkrediet). Deviatka sa postarala o zápis do knihy rekordov sezóny 2012, keďže si ešte žiadna unikajúca skupina na klasike World Tour nevytvorila na pelotón 13-minútový náskok. Stalo sa tak na 92. kilometri.

Jeden z prudkých kopcov na 109. kilometri takmer stál preteky dvoch holandských cyklistov Poelsa (Vacansoleil) a Booma (Rabobank), ktorí na identickom mieste dostali defekt a kým sa k ním dostala pomoc, balík bol ďaleko. Obaja sa našťastie po štyroch kilometroch dokázali do pelotónu vrátiť. 100 km pred cieľom mal únik náskok 7:30 a na čele balíka usilovne pracovala Kaťuša, BMC, no najmä RadioShack až s päticou cyklistov. Za nimi situáciu strážili Pineau a Martin Velits z OPQS. Prácu mali aj mechanici Astany, ktorí museli vymeniť koleso Kiserlovskemu. Pretekári aj diváci pri trati boli pokojní, viac-menej sa šetrili sily na náročný záver.

80 km pred páskou za pelotónom zaostalo asi dvanásť borcov, ale medzera nebola vysoká. Bicykel menil Favilli z Farnese Vini a náskok úniku klesol pod päť minút. Idilka jednorazových pretekov. V zdanlivo nepodstatnej skupine strácajúcej pätnásť sekúnd na pelotón sa nečakane objavil Cadel Evans, ktorý však akoby nemal záujem balík dotiahnuť a neustále sa pohyboval na chvoste. Nemal k sebe ani pomocníka. Neskôr už iba prišla správa o Evansovom odstúpení.

Pod štyri minúty sa náskok úniku dostal presne 60 km pred cieľom. V ďalšom priebehu mal technické problémy Peter Sagan, no s pomocou kolegu Ratta sa čoskoro vrátil späť do pelotónu. Nie najlepšiu náladu mal aj Jurgen Van den Broeck, ktorý musel menil bicykel. Do pomoci Belgičanovi sa vrhol aj jeden z divákov, známy vrchár ho ale vykričal. Utečenci sa favoritom v balíku neustále približovali, 40 km pred cieľom to už bolo pod 2,5 minúty. Ako prvý sa s týmto regresom náskoku nechcel vyrovnať Bardet (Ag2r). Kolegom nastúpil a piati ho o pár stovák metrov dostihli. Ostatní traja už odpadli. Tieto momenty však klesanie náskoku nezastavili, pretože balíku zasa nastúpil Chris Anker Sörensen zo Saxo Banku, hoci sám nič podstatné nedosiahol. 28 km pred cieľom to už nebola ani minúta.

Na štvrtom kopci od konca sa pelotón začal poriadne riediť. Veľkým prekvapením bolo odpadnutie Van den Broecka, ktorý sa už po výmene bicykla už dopredu nedostal a tiež Samuela Sáncheza. Jemu však prišli pomôcť traja kolegovia, takže možno išlo o technické problémy. Na čele pelotónu sa usídlilo BMC s Gilbertom, Sagan bol v popredí. Poslednými vzdorujúcimi cyklistami z úniku boli Bardet (Ag2r) a Howes (Garmin). 15 km pred páskou mali ešte pol minútky. Sagan bol vpredu z Liquigasu sám. O Nibalim ani chýru.

V kopci 10 km pred páskou sa roztiahol pelotón azda najviac, vpredu chýbali už aj také mená ako Gesink, Chavanel, Valverde či Nibali. Pôvodný únik už bol minulosťou. Následne sa o únik pokúsil Voeckler, za ktorého chrbát sa nalepil Sagan. Gilbertova partia ich ale dobehla. Tak atakoval Freire. 2000 metrov pred páskou sa za ním vydal aj Terpstra. Rozhodoval cieľový kopec. Sagan sa nebál, porazil Gilberta a nakoniec vzal vynikajúce tretie miesto. Posledné metre bol úplne v čele, no v nakoniec mu chýbali sily a na páske ho predstihli dvaja borci. Poradie v cieli: Gasparotto, Vanendert, Sagan, Freire, Voeckler, Gilbert, Sánchez.

Gilbert nakoniec na najlepšiu päťku nestačil, hoci bol na začiatku kopca úplne na čele. Freire využil svoj únik na štvrtú priečku, Sánchez sa nakoniec predsa dopredu dotiahol a vzal pekné siedme miesto. Peter si pripisuje ďalších 50 bodov do svetového rebríčka a ide na druhé miesto za Boonena a tesne pred Sáncheza! Aj posledným svojim neprajníkom dokázal, že ak má formu, podobné náročné dojazdy mu nerobia problém. Pre slovenských fanúšikov cyklistiky je určite nepríjemnou správou, že Žilinčan s jarnými klasikami skončil. Teraz ho čaká dlhá prestávka a na pretekoch ho uvidíme až v polovici mája na Tour of California.

Martin Velits finišoval s veľmi slušnou stratou 4,5-minúty na 85. mieste pred Andym Schleckom či Vincenzom Nibalim. Pre neho to bol výborný test pred Romandiou. Uvidíme čo ukáže v stredu na Valónskom šípe.

Dnes sa nepresadili viacerí vrchári na čele s Valverdem, Rodríguezom, Schelckovcami či Nibalim, ktorého Sagan dokonale zatienil. Smolu mali aj Löfkvist s Cunegom, ktorí sa v záverečnom kopci zrazili. Vrchári však majú ešte dve šance na reparát. V stredu sa ide Valónsky šíp a v nedeľu posledná jarná klasika World Tour Liége-Bastogne-Liége.

1.GASPAROTTO Enrico ASTANA PRO TEAM 6h 32' 35''

2.VANENDERT Jelle LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''

3.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''

4.FREIRE Óscar KATUSHA TEAM + 00' 03''

5.VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR + 00' 03''

6.GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 03''

7.SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 03''

8.WEGMANN Fabian GARMIN-BARRACUDA + 00' 04''

9.NOCENTINI Rinaldo AG2R LA MONDIALE + 00' 04''

10.MOLLEMA Bauke RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 04''

85.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 04' 32''

Zdroj: http://cycling-info.sk

Diskusia