Boonen ovládol E3 Prijs Vlaanderen - bikepoint.sk

Boonen ovládol E3 Prijs Vlaanderen

vložené 24. 03. 2012 o 08:29

V prvej jarnej klasike Word Tour na pretekárov čakala porcia 203 km a 13 klasických stúpaní, samozrejme nechýbali tradičné kocky. Trasa sa oproti minulému roku mierne pozmenila. Hneď zhruba na stom kilometri čakal kopec De Muur známy predovšetkým z pretekov Okolo Flandier.

Na štarte bolo veľmi veľa hviezd. Napríklad aj Phillippe Gilbert (BMC), ktorý však aj dnes potvrdil, že stále nie je v tej správnej forme. Pohľad sa však asi najviac upieral na Fabiana Cancellaru (RadioShack), ktorý mal dnes šancu zvíťaziť tretíkrát za sebou bez prerušenia. Priblížil by sa tak ďalšiemu mužovi na štarte Tomovi Boonenovi (OPQS), ktorý to dokázal v rokoch 2004 - 2007 spolu štyrikrát.

Nás samozrejme zaujímal Peťo Sagan. Všetci sme boli zvedaví, či sa mu podarí premiérovo zvíťaziť aj na jednorazových pretekoch. Veľmi blízko bol už na nedávnej klasike Miláno - San Remo, kde skončil na skvelom štvrtom mieste.

Po hodine jazdy a viacerých neúspešných pokusoch sa podarilo uniknúť deviatke pretekárov. Dockx (Lotto), Gazvoda (Ag2r), Morkov (Saxo Bank), Sijmens (Cofidis), Ascani, Gatto, Hulsmanst (všetci traja Farnese Vini), Delfosse (Landbouwkrediet) a Gaudin (Europcar).

Až v druhej stovke kilometrov sa začínali spomínané kopce a tie poriadne zamiešali kartami. Striedalo sa množstvo útokov či pádov. Favorit dňa Fabian Cancellara sa na zemi ocitol dokonca trikrát, napriek tomu sa vždy dokázal vrátiť a bojoval až do konca. 70 km pred cieľom sme videli nepríjemnú hromadnú nehodu. David Millar si zlomil kľúčnu kosť.

55 km pred cieľom na jednom zo stúpaní nasadil Tom Boonen a roztrhal pelotón a zároveň výrazne stiahol náskok úniku. K Boonenovi sa pripojil aj Cancellara a Vanmarcke plus ďalšia skupinka pretekárov. Na našu veľkú radosť v tejto novej skupinke bol aj Peťo Sagan s Danielom Ossom. Gilbert na nástup nezareagoval.

Keď do cieľ chýbalo 39 km na ďalšom zo stúpaní stíhacia skupina dostihla zvyšok pôvodného úniku a samostatne sa už držal len Gatto. Navyše táto skupina sa postupne preskupovala a menila. 35 km pred cieľom nastúpil Cancellara a opäť roztrhal pelotón. Reagoval Boonen aj Sagan a vpredu sa začala vytvárať nová skupinka.

Cancellara sa trochu prepadol a dostal sa do ďalšej kolízie. Napriek tomu sa zase vrátil. 28 km pred cieľom sa všetko dynamicky menilo a preskupovalo. Medzi Gattom na čele a stíhacou skupinkou vznikali a zanikali rôzne miniskupinky. Dôležité bolo, že v stíhacej skupine bol spolu s Boonenom stále Peťo Sagan

Na čele sa vytvorila dvojica Chavanel (OPQS) a Muravjev (Astana). Gatta odstavil defekt. Koniec hrdinskej dvojice prišiel 7 km pred cieľovou páskou. Stíhačka bola úspešná a vyzeralo to na záverečný šprint s Boonenom, Saganom, či Freirem.

Záverečný šprint najlepšie zvládol a zvíťazil Tom Boonen. Skvelé druhé miesto si vybojoval Ocsar Freire (Kaťuša) ale bolo to tesné na cieľovú fotografiu. Veľmi dobré tretie miesto si vybojoval Bernard Eisel (Sky). Boonen si tak vybojoval už piate víťazstvo v pretekoch. Peťa Sagana pred cieľom zatvorili a nedostal sa do svojej typickej šprintérskej pozície. Fanúšikovia asi čakali na veľké jarné prebudenie Gilberta, ale to sa nekonalo a je otázne či v jeho súčasnej forme vôbec príde.

1.BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 4h 51' 59''

2.FREIRE Óscar KATUSHA TEAM + 00' 00''

3.EISEL Bernhard SKY PROCYCLING + 00' 00''

4.DUQUE Leonardo COFIDIS + 00' 00''

5.VANMARCKE Sep GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

6.DEGENKOLB John PROJECT 1T4I + 00' 00''

14.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''

Zdroj: http://www.cycling-info.sk

Diskusia