Cancellara zopakoval víťazstvo v časovke, Tirreno patrí Nibalimu - bikepoint.sk

Cancellara zopakoval víťazstvo v časovke, Tirreno patrí Nibalimu

vložené 13. 03. 2012 o 16:54

S veľkými očakávaniami a vidinou tesného rozuzlenia začala záverečná časovka 47. ročníka Tirreno - Adriatico. Prvých troch cyklistov v celkovom hodnotení delilo iba šesť sekúnd a každý z nich mal približne rovnakú šancu uspieť v boji proti chronometru.

 

V prvej časti, kde štartovali cyklisti bez šancí na celkový triumf, zajazdil najlepší čas štvornásobný master sveta Fabian Cancellara (RadioShack) čo sa dalo očakávať. Koniec-koncov, Fabian vyhral časovku aj vlani. Prekvapujúco slabý čas zajazdil majster Nemecka Grabsch (11:08) a skúsený Brit Millar (11:06). Neočakávane výborný čas namerali Švajčiarovmu kolegovi Bennatimu, ktorý sa bez pochýb zaradil na druhé miesto so stratou 12 sekúnd. Niekdajšiu časovkársku slávu oprášil aj tretí Tuft z GreenEdgu.

 

Tesne pred 15-tou hodinou odštartoval Peter Sagan, ktorému krátke časovky idú, a to potvrdil aj dnes. Šiel výborne a na Cancellaru stratil iba 23 sekúnd čo bola priebežná siedma pozícia. To ho priebežne znova o jeden bod dostalo do červeného dresu. To však trvalo iba pár minút, keď ho o dve sekundy prekonal Pinnoti. Žiadnu slávu si neprinavrátil ani vlaňajší celkový víťaz Evans, ktorý statil viac než 40 sekúnd. Aj naše druhé želiezko v ohni, Peter Velits, potvrdil svoje predpoklady a časom 10:56 sa zaradil na priebežné siedme miesto, z ktorého ho v zápätí zosadil tretí Meyer. V tom čase sa začali na štarte pripravovať najväčšie hviezdy ostatného týždňa.

Peter sa tak už celkovo nikde nepohol ostal na 15. pozícii, ktorá je síce o dve priečky lepšia ako vlani, no úplne spokojný s týmto výsledkom byť nemôže.

 

Záver bol, ako sme predpokladali, infarktový a znamenal veľkú radosť pre celé Taliansko. Výborný čas, rovnaký ako Peter Velits, zajazdil Vincenzo Nibali, no Horner s Kreuzigerom úplne sklamali. Američan stratil 20 sekúnd na celkového víťaza a Kreuziger až 27.

Ešte dodáme konečné umiestnenia našich Petrov. Velits bol klasifikovaný na ôsmom, Sagan na jedenástom mieste. Tri sekundy nám chýbali na zisk UCI bodu.

 

27-ročný taliansky cyklista zažíva vynikajúci vstup do sezóny, keď dal o sebe vedieť už na Tour de San Luis, vyhral etapu v Ománe a okrem etapy na Tirrene pridáva aj celkový triumf. V UCI World Rankingu mu zaslúžene patrí tretie miesto.

 

Pripravujeme sumár pretekov a publikovať budeme aj rozhovor s Petrom Velitsom...

 

1.CANCELLARA Fabian RADIOSHACK-NISSAN-TREK 10' 36''

2.BENNATI Daniele RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 12''

3.MEYER Cameron GREENEDGE CYCLING TEAM + 00' 16''

4.TUFT Svein GREENEDGE CYCLING TEAM + 00' 16''

5.BOARO Manuele TEAM SAXO BANK + 00' 16''

8.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 20''

9.NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 20''

11.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 23''

53.KREUZIGER Roman ASTANA PRO TEAM + 00' 47''

69.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 00' 55''

 

Zdroj: http://cycling-info.sk

Diskusia