Časovka na TdC pre ZABRISKIEHO, Peter Velits pekné 6.miesto - bikepoint.sk

Časovka na TdC pre ZABRISKIEHO, Peter Velits pekné 6.miesto

vložené 20. 05. 2012 o 23:14

40 sekúnd. Osudové číslo pre Sagana 17. mája 2012. Peter potreboval byť najviac o 40 sekúnd pomalší než najrýchlejší z favoritov. Minulosť velila, že sa to nepodarí, no my sme samozrejme do poslednej chvíle verili, že žiadna minulosť v prípade Sagana nie je výpovedná.

David Zabriskie, Levi Leipheimer, Tejay Van Garderen, Andrew Talansky a mnohí ďalší boli favoritmi. Medzi nich sme mohli zaradiť aj Petra Velitsa, ktorému takéto časovky sedia. Netrúfali sme si však povedať, ktorý Slovák bude po dnešnej etape vyššie v celkovom poradí. Verili sme však, že obaja budú v najlepšej desiatke.

V prvej hodine sa samozrejme najviac ukázal úradujúci nemecký šampión v časovke Bert Grabsch. Jeho výkon 38:10 však nebol dlho najlepší. Skvelý čas zaznamenal Maarten Tjallingii z Rabobanku, ktorý porazil skúseného cyklistu o viac než minútu. Skvelé časovky na americkom kontinente v minulosti predvádzal aj Jens Voigt a dnes to dokonale potvrdil. S prehľadom porazil Tjallingiiho a v cieli čakal na najväčších favoritov.

Ako prvý dorazil Vincenzo Nibali, ktorý stratil na Voigta minútu a pol. Najlepší čas prepísal podľa predpokladov David Zabriskie. Bol o 23 sekúnd rýchlejší než Voigt. Nibali na neho strácal 1:52, čo je už veľmi veľa vzhľadom na jedinú naozaj rozdielovú etapu na Mt. Baldy v sobotu. Leipheimerovi v cieli nenamerali žiadny úžasný čas, stratil iba o 10 sekúnd menej než Nibali. Z toho je už jasné, že jeho forma nie je stopercentná. Jeho mladší kolega z Púchova reálne mohol byť rýchlejší. Na 4. miesto sa dostal skvelou jazdou Rory Sutherland, ale on nás až tak nezaujímal, pretože jeho vrchársky potenciál predsa nie je najlepší.

Fantastický čas, až naozaj nad svoje možnosti, zajazdil Robert Gesink, ktorý stratil na Zabriskieho iba 39 sekúnd a mal jasne nakročené k boju o celkové víťazstvo. Medzi tým prišla správa, že Peťo Velits strácal na Zabriskieho na medzičase v polovici iba šesť sekúnd!

Van Garderen svoju jazdu relatívne pokazil. Prvú polovicu šiel veľmi rýchlo, ale celkovo stratil až 1:21. Tak nie. Van Garderenovi namerali nakoniec iný čas, stratil iba 34 sekúnd na Zabriskieho. Horner vyhorel a stratil takmer tri minúty. Celá Amerika čakala na Slovákov.

Peťo Velits zajazdil veľmi dobre. Stratil iba 49 sekúnd na Zabriskieho a 15 na odteraz najväčšieho favorita pretekov Roberta Gesinka. Najlepšiu pozíciu pred horskými etapami si teda vybojoval Gesink, Van Garderen a Velits. Dvojica Leipheimer - Nibali stráca na Peťa minútu. Horner dve. Výborný výkon.

Peter Sagan svojím časom mierne sklamal, 3:27 určite nie je výkon, ktorý sme čakali, ale tento týždeň ho stál už príliš veľa síl a definitívne môžeme povedať, že predsa je Peter Sagan človek z mäsa a kostí. Nie mimozemšťan, o čom sa už pomaly začalo diskutovať.

Celkové poradie vyzerá veľmi podobne tomu dnešnému. Z čela vypadol iba Voigt, ktorý už mal pred etapou väčšiu stratu. Peter Velits je teda na 5. mieste celkovo. Saganovi ostáva zelený dres a ten už na 99 % udrží až dokonca.

V nasledujúcich dvoch etapách budeme držať palce najmä staršiemu z našich dvoch najlepších profíkov. Stále má reálnu šancu na fantastické celkové víťazstvo, alebo skvelé pódium.

Predpoludním budeme publikovať rozhovor s Petrom Velitsom o jeho výkone v časovke, stratégii v tíme a šanciach v ďalšom priebehu. Taktiež sme sa rozprávali o Saganovi a semifinálovom úspechu hokejistov.

1.ZABRISKIE David GARMIN-BARRACUDA 35' 59''

2.VOIGT Jens RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 23''

3.VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 34''

4.GESINK Robert RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 39''

5.TALANSKY Andrew GARMIN-BARRACUDA + 00' 48''

6.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 49''

9.DANIELSON Tom GARMIN-BARRACUDA + 01' 07''

17.LEIPHEIMER Levi OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 44''

20.NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 01' 52''

39.HORNER Chris RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 02' 50''

52.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 03' 27''

 

ZDROJ:http://cycling-info.sk

Diskusia