De Brabantse Pijl 2012 pre VOECKLERA - bikepoint.sk

De Brabantse Pijl 2012 pre VOECKLERA

vložené 11. 04. 2012 o 22:53

Ardénska jednorazovka De Brabantse Pijl má už 52 rokov a aj tento rok bola zaradená do kategórie 1.HC. Trasa viedla z Leuvenu do Overijse a merala necelých 196 kilometrov. Na prvých 132 km bolo 8 stúpaní a potom sa celý pelotón dostal na okruh. Cyklisti ho absolvovali až päťkrát. Jeho dĺžka bola 12,8 km a pretekári na ňom museli prekonať štyri stúpania. Ak to teda porovnávame s minulým rokom, tak oproti 31 stúpaniam ubudli tri.

Menoslov favoritov bol pred pretekmi rozsiahly. Nechýbal Oscar Freire, ktorý v rokoch 2005 - 2007 vyhral trikrát za sebou. Najväčšiu pozornosť na štarte však asi pútal Andy Schleck. Okrem lídra RadioShacku nechýbali ďalšie zvučné mená ako Gianni Meersman, Greg Van Avermaet, Jelle Vanendert, obhajca spred dvoch rokov Sebastien Rosseler a Thomas De Gendt. Otázka dňa ale znela inak. Dokáže sa konečne v tejto sezóne presadiť Philippe Gilbert?

Slováci však mali iné starosti. Prirodzene najviac sme držali palce našim chlapcom. Tentokrát až trom. Medzi favoritov určite patril Peťo Sagan a určite sa mu išlo dobre s vedomím, že v tíme s ním do pedálov šliape aj jeho brat Juraj. Okrem toho v OPQS sa mohli spoľahnúť na Martina Velitsa.

Predpoveď pre cieľové miesto nebola priazivá a očakával sa aj dážď, zo začiatku však nepršalo. O prvý únik sa pokúsil po troch kilometroch Daniel Schorm z NetAppu. Chvíľu ho pelotón aj nechal vpredu, ale nakoniec z toho nič nebolo. Asi po polhodine jazdy začalo pršať a na čele sa na chvíľu objavi Gilbert. Jeho hviezda minulý rok žiarila práve na ardénskych klasikách.

Útoky a pokusy o únik pokračovali aj v daždi. Po 30 kilometroch jazdy sa odtrhla ďalšia trojica. Maxim Belkov (Kaťuša), Artem Ovečkin (Rusvelo) a opäť Schorm (NetApp). Chvíľu ich prenasledovala ešte 14-tka pretekárov, ale nakoniec zostali vpredu sami traja a po 50-tich kilometroch jazdy mali náskok už 4:45. Vtedy vedenie pelotónu prebrali tímy Rabobank a BMC.

Následne sme videli v pelotóne prvé mechanické a až dvojnásobné problémy tímu Vacansoleil. Pomoc potrebovali Pim Lighart a Johny Hoogerland. Asi 115 km pred cieľom sa hlavné pole roztrhlo na tri časti. Rabobank a BMC stále pracovali a náskok sa 76 km pred cieľom znížil pod tri minúty. 69 km pred cieľom došlo k malej kolízii, v ktorej bol aj Andy Schleck a Haedo zo Saxo Banku, ale nebolo to nič vážne. Obaja sa vrátili do pelotónu.

56 km pred cieľom mal problémy s kolesom jeden z favoritov - Luis Leon Sanchéz (Rabobank), ktorý začal strácať a stratil tak šancu na úspech. Bolo to práve v čase, keď hlavné pole ťahal Gilbert. Držal sa vpredu a vyzeralo to, že sa konečne dočkáme starého známeho Philippa prpraveného útočiť a bojovať. Vôbec mu to však nevychádzalo. Celkovo to bolo v týchto momentoch dosť potrhané, čo spôsobil aj 200 metrový úsek dlažobných kociek Heuvelstraat. Cesta bola pomerne mokrá a pre niektorých cyklistov to znamenalo nepríjemnú spomienku na Paríž - Roubaix. Liquigas sa však práce na čele pelotónu neobával, vyzeralo to na pripravovanie pôdy pre Petra Sagana.

Pelotónu to skomplikoval 31 kilometrov pred cieľom atak Thomasa Voecklera. Pridali sa aj iné silné mená ako Van Avermaet, Freire, Vanendert a Devenyns. Tempo pelotónu sa kvôli tomu poriadne zvýšilo a vďaka tomu bol dostihnutý posledný z pôvodného úniku - Daniel Schorm z NetAppu. Vpredu sa držal vyše 140 kilometrov a NetApp znova dokázal, že vie v únikoch naozaj zabojovať.

Najnepríjemnejší moment 196 kilometrov dlhej klasiky prišiel 28 kilometrov pred cieľom. Na zem spadol Peter Sagan, a veru že ho nevidíme často padať. V daždi nevybral zákrutu, mal nepekne zoškretý chrbát. Postavil sa na nohy, ale stratil šancu na dobrý výsledok. Nepríjemný pád sa mu prihodil práve v deň, keď viaceré zahraničné zdroje oznámili jeho podpis novej zmluvy s Liquigasom na tri roky.

Padalo sa aj kvôli slušnému tempu. Vpredu totiž bojoval Voeckler s malým náskokom pred skupinou siedmych prenasledovateľov s Freirem, Devenynsom a ďalšími. Francúzsky cyklista potvrdil svoju povesť a dokázal si proti siedmym prenasledovateľom vytvoriť náskok vyše minúty. Kopčeky zvládal svojim typickým spôsobom zo sedla. Pripomenuli sme si jeho slávnu bojovnosť z TdF 2011. Paradoxne mu možno pomohol aj silný dážď, miestami až krúpy v záverečných kilometroch. Vyzeralo to trocha ako v blázninci, keďže Thomas nezabudol ani na svoju typickú mimiku a vyplazený jazyk...

Hlavné predsa je, že Voeckler dal opäť všetkým príučku z útočenia. 5 kilometrov pred cieľom mal na prenasledovateľov náskok 90 sekúnd. Sedmička sa ešte obávala pelotónu, ktorý bol v dohľade. To spôsobilo ďalšie útoky, snažil sa napríklad Duarte.

Thomas Voeckler tradične vložil do svojej príležitosti všetko a pripísal si prvý triumf v aktuálnej sezóne a aj na tejto klasike. Prvú radosť v tejto sezóne zažil aj tím Europcar, čo je dôležité pre ich snahu dostať sa do World Tour. Víťaz dvoch etáp TdF sa stal po Geslinovi a Chavanelovi iba tretím Francúzom, ktorý získal prvé miesto na náročnej klasike Brabantse Pijl. Druhý skončil Oscar Freire, ktorému v poslednej dobe vždy chýba krôčik k najvyššiemu stupienku. Tretie miesto získal jeden z prenasledovateľov, mladík Pieter Serry z Topsport Vlaanderen - Mercator. Kolumbijčan Duarte napokon dotiahol svoj krátky únik na štvrté miesto. Aspoň trochu spokojný mohol byť aj Philippe Gilbert. Síce svoju formu nenašiel a víťazstvo z tejto klasiky neobhájil, ale jedenáste miesto môže byť preňho určitým signálom do ďalších ardénskych dobrodružstiev.

1.VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR 4h 49' 07''

2.FREIRE Óscar KATUSHA TEAM + 01' 11''

3.SERRY Pieter TOPSPORT VLAANDEREN + 01' 11''

4.DUARTE Fabio COLOMBIA - COLDEPORTES + 01' 14''

5.VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 01' 17''

DNF VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP odstúpenie

DNF SAGAN Juraj LIQUIGAS-CANNONDALE odstúpenie

DNF SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE odstúpenie

Zdroj: http://cycling-info.sk

Diskusia