Giro 2018 - záverečný týždeň - bikepoint.sk

Giro 2018 - záverečný týždeň

vložené 28. 05. 2018 o 15:55

Šestnástou etapou, po dni voľna, bola individuálna časovka z Trenta do Rovereta. Na trati sa očakával súboj vedúceho Simona Yatesa s priebežne druhým, aktuálnym majstrom sveta v časovke a vlaňajším obhajcom víťazstva, Tomom Dumoulinom (Team Sunweb). Holanďan ubral z náskoku vedúceho Brita, ale do čela sa nedostal. Ružový dres si udržal Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott). Najrýchlejším na trati dlhej 34,2 km bol Austrálčan Rohan Dennis (BMC Racing Team).

Sedemnásta kopcovitá etapa viedla od známeho jazera Lago di Garda z Riva Del Garda do Isea. V cieli po 155. kilometroch sa tešil po špurte štvrtý krát v tomto roku dvadsaťdeväť ročný Talian Elia Viviani (Quick - Step Floors). Ružový dres vlastnil stále Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott).

V osemnástej etape prišiel pelotón do Alp. V štvrtkovej kopcovitej etape dlhej 196 kilometrov čakalo na cyklistov len cieľové stúpanie na Prato Nevoso. Etapa začínala v Abbiategrasse. Víťazom etapy sa stal po celodennom úniku Nemec Maximilian Schachmann (Quick - Step Floors), ktorý pri prvej účasti na talianskych etapových pretekoch získal hneď prvé víťazstvo. Líder 101. ročníka, britsky cyklista Simon Yates (Mitchelton - Scott), stratil polovičku svojho náskoku na druhého Toma Dumoulina (Team Sunweb). Holandský cyklista po etape strácal na lídra už len 28 sekúnd.

Veľké veci sa dnes diali v kráľovskej, 19. etape Gira, počas ktorej nastúpali cyklisti 5195 metrov. Víťazom etapy sa stal po 80 kilometrovom sólovom úniku Brit Chris Froome (Team Sky) a obliekol sa do ružového dresu. V horskej etape z Venaria Reale na Bardonecchia, dlhej 184 kilometrov, museli cyklisti prekonať štyri horské stúpania, vrátane najvyššieho bodu tohtoročného Gira, ktorý bol vo výške 2178 m n.m. na Colle delle Finestre (dĺžka 18,5 km s priemerom 9,2%), kam cyklisti stúpali štvrtý krát v histórii Gira. Dovtedy ružový Yates sa prepadol na priebežné 18. miesto.

Dvadsiata horská etapa Gira viedla zo Susa cez tri stúpania prvej kategórie - Col Tsecore, Col Saint Pantaléon na cieľový kopec Cervinia. Z etapového víťazstva sa tešil po 214. kilometroch Španiel Mikel Nieve (Mitchelton - Scott), ktorý v tento deň oslavoval svoje 34. narodeniny. Pred poslednou etapou obliekal ružový dres Brit Chris Froome (Team Sky).

Víťazom 21. etapy, v ktorej sa už neočakávali zmeny na stupňoch pre víťazov, sa stal po špurte Ír Sam Bennet (BORA - hansgrohe) a pripísal si tretie etapové víťazstvo na tohtoročnom Gire. Posledná etapa 101. ročníka sa odohrala v Ríme, kde talianske etapové preteky končili po rokoch 1911, 1950 a 2009 štvrtý krát. Mestské kritérium malo 115. kilometrov. Celkovým víťazom Giro d'Italia 2018 sa stal Brit Christopher Froome (Team Sky).

Britský cyklista vyhral tri GrandTour preteky v rade. Po Tour de France 2017 a Vuelte 2017 ovládol aj prvú GrandTour v tomto roku, Giro d'Italia 2018. Doteraz sa tri najväčšie etapové preteky po sebe podarilo vyhrať iba Belgičanovi Eddymu Merckxovi a Francúzovi Bernardovi Hinaultovi.

 

Konečné poradie Giro d'Italia 2018 :

1. Christopher Froome.....Team Sky.....89:02:39

2. Tom Dumoulin.....Team Sunweb.....+ 00:46

3. Miguel Lopez....Astana Pro Team.....+ 04:57

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia