Giro 2019 - druhý deň voľna - bikepoint.sk

Giro 2019 - druhý deň voľna

vložené 27. 05. 2019 o 16:52

Po prvom dni voľna čakala na cyklistov 21.5. rovinatá etapa s dĺžkou 145 kilometrov. Desiata etapa začínala v Ravenne a končila v Modene, rodisku Enza Ferrariho. Dvojicu v čele dostihol pelotón tridsať kilometrov pred cieľom a na dlhej cieľovej rovinke sa očakával špurt. Pelotón však na poslednom kilometri postihol pád a tak o víťazstvo špurtovala menšia skupina. Víťazom etapy sa stal Francúz Arnaud Démare (Groupama - FDJ) pred Talianom Eliom Vivianim (Deceuninck - Quick-Step) a Nemcom Rüdigerom Seligom (BORA - hansgrohe). Priebežným lídrom zostal Talian Valerio Conti (UAE Team Emirates).

V stredu 22.5. mali šprutéri poslednú šancu na víťazstvo v etape. Rovinatá 11. etapa začínala v Carpi a po 221. kilometroch končila v Novi Ligure. V čele bola trojica uprchlíkov s náskokom viac ako šesť minút ale pelotón odstup kontroloval a 25 kilometrov pred cieľom bol únik dostihnutý. O víťazstvo tak bojovali špurtéri. Najrýchlejším spomedzi nich bol 24 ročný Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal), ktorý si pripísal na 102. ročníku druhé etapové víťazstvo. Druhý skončil Francúz Arnaud Démare (Groupama - FDJ), tretí doudieraný z predchádzajúcej etapy Nemec Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe). Ružový naďalej zostal Talian Valerio Conti (UAE Team Emirates).

V prvej kopcovitej etape 23.5. na tohtoročnom Gire, s jedným stúpaním prvej kategórie, zvíťazil cyklista z úniku. Etapa dlhá 158 kilometrov začínala v Cuneo a končila v Pinerole. Do úniku sa dostala skupina 25. cyklistov, ktorá si vypracovala až 15 minútový náskok. Z početnej skupiny bojovali o etapové víťazstvo nakoniec piaty cyklisti. Svoje prvé profesionálne víťazstvo získal taliansky cyklista Cesare Benedetti (BORA - hansgrohe). Druhý bol ďalší domáci cyklista Damiano Caruso (Bahrain Merida Pro Team), tretí prešiel cieľom Ír Eddie Dunbar (Team Ineos). Ružový dres menil tretí krát majiteľa. Lídrom pretekov sa po štvrtkovej etape stal Slovinec Jan Polanc (UAE Team Emirates).

V piatok 24.5. čakala na cyklistov prvá horská etapa. Trinásta etapa z Pinerola končila po 196. kilometroch na Ceresole Reale, stúpaní prvej kategórie. Pred cieľovým stúpaním musel pelotón najskôr zdolať stúpanie prvej a druhej kategórie. Do úniku dňa sa po hodine dostalo 27 cyklistov. Táto skupina sa počas dňa zmenšovala, až na čele zostala dvojica cyklistov. Najviac síl mal ruský cyklista Ilnur Zakarin (Kaťuša - Alpecin), ktorý sa osamostatnil na čele tri kilometre pred cieľom vo výške 2247 m n. m. Druhý Španiel Mikel Nieve (Mitchelton - Scott) zaostal 35 sekúnd, tretí Španiel Mikel Landa (Movistar Team) 1:20 min. Ružový dres udržal Slovinec Jan Polanc (UAE Team Emirates).

Sobota opäť patrila vrchárom. Štrnásta horská etapa 25.5. viedla zo Saint Vincentu do Courmayeuru. Na 131 kilometroch bolo pripravených 5 stúpaní - dve druhej kategórie, dve prvej kategórie a cieľové stúpanie tretej kategórie. Favoriti na víťazstvo viac krát medzi sebou útočili, ale ani jeden pokus nebol úspešný. Na predposlednom stúpaní, necelých 30 kilometrov pred cieľom, zaútočil 25 ročný Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar Team) a cieľom prešiel s veľkým náskokom 1:32 min pred druhým Britom Simonom Yatesom (Mitchelton - Scott). Tretí Talian Vincenzo Nibali stratil na víťaza 1:54 min. Dvadsaťpäť ročný Ekvádorčan Richard Carapaz sa aj vďaka cieľovému bonusu dostal do priebežného čela pretekov.

Pred druhým dňom voľna čakala v nedeľu 26.5. na cyklistov kopcovitá etapa z Ivrea do Coma dlhá 232 kilometrov. Po štarte sa do čela dostala dvojica talianskych cyklistov, ktorá doviedla svoj únik až do cieľa. Ako prvý prešiel cieľom Dario Cataldo (Astana Pro Team), druhý bol Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli - Sidermec). Tretí bol so stratou 11. sekúnd Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott). Pri poslednom zjazde spadol Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma), čoho využili ostatný favoriti a stiahli z náskoku bývalého skokana na lyžiach. Priebežným lídrom pred záverečným týždňom zostal Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar Team).

Videa z jednotlivých etáp nájdete každý deň na našom facebooku bikepoint.sk

 

Priebežné poradie po 15. etape:

1. Richard Carapaz.....Movistar Team.....64:24:00

2. Primož Roglič.....Team Jumbo - Visma.....+00:00:47

3. Vincenzo Nibali.....Bahrain Merida Pro Team.....+00:01:47

4. Rafal Majka.....BORA - hansgrohe.....+00:02:35

5. Mikel Landa.....Movistar Team.....+00:03:15

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia