Giro 2019 - prvý deň voľna - bikepoint.sk

Giro 2019 - prvý deň voľna

vložené 20. 05. 2019 o 00:17

V sobotu 11.5. začal 102. ročník talianskych etapových pretekov Giro d'Italia.

Prvou etapou bola individuálna časovka zo začiatkom v meste Bologna a cieľom na kopci San Luca, kam sa cyklisti dostali po 2,1 kilometrovom stúpaní s priemerom 9,7 % a maximom 16 %. Najrýchlejším bol bývalý skokan na lyžiach, Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma). Druhý skončil Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott) so stratou 19 sekúnd, tretí Talian Vincenzo Nibali (Bahrajn Merida Pro Team) s mankom 23. sekúnd.

Druhá etapa v nedeľu 12.5. viedla z mesta Bologna do mesta Fucecchio. Zvlnená etapa mala 205 km. Na cyklistov čakali dve horské prémie nižšej kategórie. Počas dňa pretekári viac krát zmokli. V cieľovom meste sa očakával súboj špurtérov. Najrýchlejším bol po špurte nemecký cyklista Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe), pre ktorého to je premiérová účasť na GrandTour. Druhý prešiel cieľom Talian Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step), tretí Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal). Ružový zostal Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

Tretia zvlnená etapa začínala 13.5. v meste Vinci, rodisku Leonarda da Vinciho, ktorého 500. výročie jeho smrti si tento rok pripomíname a po 220. kilometroch končila v Orbetello. V cieli o víťazovi rozhodol špurt, ale aj rozhodcovia, ktorý víťazného Taliana Eliu Vivianiho (Deceuninck - Quick-Step), pre hodenie vlny presunuli na koniec pelotónu. Na pódium tak vyšiel Kolumbíjčan Fernando Gaviria (UAE Team Emirates). Druhý bol Francúz Arnaud Démare (Groupama - FDJ), tretí Nemec Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe). Ružový dres naďalej patril Slovincovi Primožovi Rogličovi (Team Jumbo - Visma).

Utorňajšia etapa 14.5. začínala v Orbetelle a končila vo Frascate. Zvlnená etapa mala 235 kilometrov. Etapu ovplyvnil veľký pád šesť kilometrov pred cieľom, ktorý rozdelil pelotón na viacero skupín. Najhoršie dopadol favorit na víťaza Holanďan Tom Dumoulin (Team Sunweb), ktorý zranený prešiel cieľom so stratou viac ako štyri minúty a vypadol zo súboja o víťazstvo na 102. ročníku Giro d'Italia. Víťazom etapy sa stal Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar Team) keď zaútočil päťsto metrov pred cieľom, druhý bol Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal), tretí Talian Diego Ulissi (UAE Team Emirates). Líder pretekov sa nemenil, viedol stále Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

Stredajšiu etapu 15.5. poznačil silný dážď. Posledných 9 kilometrov zo 140 kilometrovej etapy bolo neutralizovaných pre riziko pádu. Na okruhu v meste Terracina, kde etapa končila, tak bojovali o víťazstvo len špurtéri. Zvlnená etapa začínala v meste Terracina. Po utorňajšom páde nastúpil Tom Dumoulin (Team Sunweb) do piatej etapy, ale po necelých dvoch kilometroch zostúpil z bicykla a odstúpil. 102. ročník Gira tak prišiel o jedného favorita na víťazstvo. Po špurte sa tešil z víťazstva Nemec Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe), druhý bol Kolumbíjčan Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), tretí Francúz Arnaud Démare (Groupama - FDJ). Ružový dres si naďalej udržal Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

Po šiestej etape vo štvrtok 16.5. zmenil ružový dres majiteľa. Kopcovitá etapa, druhá najdlhšia na tohtoročnom Gire, začínala v Cassinoe a po 238 kilometroch končila v San Giovanni Rotondo. Po 34. kilometroch postihol pelotón hromadný pád, v ktorom sa ocitol aj ružový Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma). Z víťazstva sa tešil cyklista z úniku. Z 13 člennej skupiny v čele sa 27 kilometrov pred cieľom osamostatnila dvojica cyklistov, ktorá si rozdelila víťazstvo v etape a ružový dres. Víťazom etapy sa stal Talian Fausto Masnada (Androni Giocattoli - Sidermec). Ružový dres si obliekol, v etape druhý, Talian Valerio Conti (UAE Team Emirates). Tretí bol španiel Joaquín Rojas (Movistar Team) so stratou 38. sekúnd.

Zvlnená siedma etapa začala 17.5. v meste Vasto a končila v L'Aquila. Etapa merala 185 kilometrov. Po dlhšom čase sa vytvoril únik dňa, v ktorom bola dvanástka cyklistov. V záverečných desiatich kilometroch sa viacero cyklistov z čela pokúsilo o únik ale zvyšný pretekári boli pozorný. Úspešný bol na poslednom kilometri až Španiel Pello Bilbao (Astana Pro Team). Druhý bol Francúz Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) so stratou 5. sekúnd, tretí s rovnakou stratou bol Talian Davide Formolo (BORA - hansgrohe). Druhý deň vlastnil ružový dres Talian Valerio Conti (UAE Team Emirates).

V sobotu 18.5. sa konala najdlhšia etapa na tohtoročných WorldTour pretekoch Giro d'Italia. Rovinatá ôsma etapa začínala v Tortoreto Lide a po 239. kilometroch končila v Pesaromala. Etapu strážili špurtérske tímy a viaceré úniky sledovali. O víťazovi tak rozhodol špurt. Najlepšie si s posledným kilometrom etapy, kde čakali dve pravotočivé zákruty, poradil Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal), pre ktorého to bola tretia vyhraná etapa na pretekoch GrandTours. Druhý bol Talian Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step), tretí Nemec Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe). Ružový dres naďalej vlastnil taliansky cyklista Valerio Conti (UAE Team Emirates).

Pred prvým dňom voľa čakala na cyklistov 19.5. druhá individuálna časovka s dĺžkou 34,8 kilometra. Náročná upršaná časovka začínala v Riccione a končila v San Marine. Prvých 22 kilometrov viedlo takmer po rovine a zvyšných necelých 13 kilometrov cyklisti stúpali do cieľa. Priemer stúpania bol 4,5 % a maximum 11 %. Víťazom etapy sa stal, tak ako v prvej individuálnej časovke, Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma). Druhý bol Belgičan Victor Campenaerts (Lotto Soudal) so stratou 11. sekúnd. Tretí Holanďan Bauke Mollema (Trek - Segafredo) stratil rovnú minútu. Ružový dres po deviatej etapa majiteľa nemenil. Naďalej ho oblieka Talian Valerio Conti (UAE Team Emirates).

Vídea z jednotlivých etáp nájdete každý deň na našom facebooku bikepoint.sk

 

Priebežné poradie po 9. etape:

1. Valerio Conti.....UAE Team Emirates.....36:08:32

2. Primož Roglič.....Team Jumbo - Visma.....+00:01:50

3. Nans Peters.....AG2R La Mondiale.....+00:02:21

 

Autor: Milan Majtán

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia