Giro 2019 - záverečný týždeň - bikepoint.sk

Giro 2019 - záverečný týždeň

vložené 03. 06. 2019 o 10:23

Po druhom voľnom dni mala čakať na cyklistov 28.5. kráľovská etapa. Pre veľa snehu a riziko pádu lavín sa ale 16. etapa musela obísť bez stúpania na Gaviu. Miesto toho museli cyklisti zdolať dve náhradné stúpania po ktorých nasledovalo predposledné stúpanie na Mortirolo. Cieľ sa nachádzal na Ponte di Legno. Utorková upršaná etapa začínala v meste Lovere a merala 192 kilometrov. Cyklisti počas etapy nastúpali 4800 metrov. Po deviatich kilometroch sa do čela dostala 22 členná skupina, ktorá si vypracovala šesť minútový náskok. Necelých 36 kilometrov pred cieľom sa na čele osamostatnila dvojica cyklistov - Jan Hirt (Astana Pro Team) a Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). Dvojica si svoj náskok udržala a o víťazstvo špurtovala. Ako prvý prešiel cieľom taliansky cyklista Giulio Ciccone. Druhá bol český cyklista Jan Hirt. Tretí Talian Fausto Masnada (Androni Giocattoli - Sidermec) zaostal o 1:20 min. Priebežným lídrom zostal Kolumbijčan Richard Carapaz (Movistar Team). Na druhé miesto sa posunul domáci cyklista Vincenzo Nibali (Bahrain Merida Pro Team). Primož Roglič (Team Jumbo - Visma) bol tretí.

Horská etapa s poradovým číslom sedemnásť, talianskych pretekov Giro d'Italia 2019, začínala vo Val di Sole a po 181. kilometroch končila v známom biatlonovom stredisku v Anterselva. Pelotón musel prekonať tri stúpania nižších kategórii a nastúpal 3841 metrov. Do úniku dňa sa dostalo 17. cyklistov, ktorí si udržovali šesť minútový náskok. Šestnásť kilometrov pred cieľom z tejto skupiny zaútočil Francúz Nans Peters (AG2R La Mondiale) a napriek snahe ostatných cyklistov si svoj náskok udržal a cieľom prešiel ako prvý. Dvadsaťpäť ročný cyklista získal prvé profesionálne víťazstvo. Druhý Kolumbíjčan Esteban Chaves (Mitchelton - Scott) zaostal o 1:34 min, tretí Talian Davide Formolo (BORA - hansgrohe) o 1:51 min. Na čele zostal Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar Team).

V zvlnenej osemnástej etape dlhej 222 kilometrov sa očakával špurt rýchlych cyklistov, ktorí ďalej pokračovali na prvej GrandTour v roku. Štvrtková etapa začínala vo Valdaore a končila v Santa Maria di Sala. Posledných 60 kilometrov viedlo po rovine. Do úniku dňa sa dostala trojica cyklistov. Pelotón však zle odhadol náskok tria a prvého špurtujucého cyklistu z úniku nepredbehol. Víťazom sa tak nečakane stal Talian Damiano Cima (Nippo Vini Fantini Faizané). Druhý skončil Nemec Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe), tretí bol Talian Simone Consonni (UAE Team Emirates). Ružový dres naďalej obliekal Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar Team).

Predposledná horská etapa tohtoročného Gira začínala 31.5. v Trevise a končila v lyžiarskom stredisku San Martino di Castrozza. Počas 19. etapy dlhej 151 kilometrov si musel pelotón poradiť s troma stúpaniami. Najskôr tretej kategórie, potom štvrtej kategórie a cieľovým stúpaním druhej kategórie. Z víťazstva sa opäť tešil cyklista z úniku. Krátko po štarte sa do čela dostala dvanástka cyklistov, v ktorej sa nachádzal aj víťaz etapy. Stal sa ním Kolumbíjčan Esteban Chaves (Mitchelton - Scott), ktorý v cieľovom stúpaní viac krát zaútočil, ale až tri kilometre pred cieľom už nedokázal na jeho atak odpovedať žiadny cyklista. Pred druhým Talianom Andreom Vendramem (Androni Giocattoli - Sidermec) mal náskok 10 sekúnd. Tretí Portugalec Amaro Antunes (CCC Team) zaostal o 12 sekúnd. Ružový dres, maglia rosa, dve etapy pred koncom 102. ročníka Giro d'Italia patril Ekvádorčanovi Richardovi Carapazovi (Movistar Team).

V sobotu 1.6. bola pripravená posledná horská etapa zo začiatkom vo Feltre a cieľom na Monte Avena. Pelotón musel prekonať päť náročných hodnotených stúpaní - 3 x 2. kategórie a 2 x 1. kategórie, vrátane cieľového stúpania. Počas 20. etapy dlhej 194 km nastúpali pretekári 5600 metrov, čo bolo najviac na 102. ročníku Gira. Víťazom etapy sa stal Španiel Pello Bilbao (Astana Pro Team), keď prešpurtoval druhého Španiela Mikala Landu (Movistar Team). Dvadsaťdeväť ročný Pello Bilbao sa dostal do úniku už na prvom stúpaní a na tohtoročnom Gire sa tešil z druhej víťaznej etapy. Tretí Talian Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) zaostal za dvojicou španielskych cyklistov dve sekundy. V priebežnom poradí sa na tretie miesto posunul Mikel Landa (+2:53 min). Druhý zostal domáci cyklista Vincenzo Nibali (+ 1:54 min, Bahrain Merida Pro Team) a lídrom pred poslednou etapou, individuálnou časovkou vo Verone, zostal Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar Team).

Poslednou 21. etapou na tohtoročnom Gire bola 2.6. individuálna časovka vo Verone s dĺžkou 17 kilometrov. Prvé dve časovky na prvej GrandTour v tomto roku ovládol Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma), ale tretiu už nezískal . Víťazom časovky, s jedným 4,5 kilometrovým stúpaním s priemerom 4,6 % a maximom 9 % v cca polovici trate, sa stal Američan Chad Haga (Team Sunweb). Druhé a tretie miesto obsadili belgický cyklisti z rovnakého tímu Lotto Soudal. Druhý bol Victor Campenaerts so stratou 4. sekúnd, tretí Thomas De Gendt so stratou 6. sekúnd.

Celkovým víťazom 102. ročníka Giro d'Italia sa stal nečakane, ale určite zaslúžene, 26. ročný Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar Team), ktorý sa do ružového dresu obliekol po 14. etape. Po vlaňajšom celkovom štvrtom mieste, sa tento rok postavil na stupienok najvyšší, keď vyhral aj dve etapy. Carapaz je prvým Ekvádorcom, ktorý ovládol Giro d'Italia a tretím Juhoameričanom s trofejou z GrandTours.

 

Konečné poradie Giro d'Italia 2019 :

1. Richard Carapaz.....Movistar Team.....90:01:47

2. Vincenzo Nibali.....Bahrain Merida Pro Team.....+00:01:05

3. Primož Roglič.....Team Jumbo - Visma.....+00:02:30

4. Mikel Landa.....Movistar Team.....+00:02:38

5. Bauke Mollema.....Trek - Segafredo.....+00:05:43

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia