Liége-Bastogne-Liége v kazašských farbách - bikepoint.sk

Liége-Bastogne-Liége v kazašských farbách

vložené 22. 04. 2012 o 18:13

Mesto Liége už dlho patrí medzi cyklistické a tento rok tu domáci zažijú vrcholnú cyklistiku hneď dvakrát. Už o 66 dní sem zavíta 99. ročník Tour de France. Zatiaľ čo v rámci Tour sa tu bude jazdiť krátky prológ a rovinatá etapa, dnes sa cyklisti zapotili poriadne. 11 prudkých kopcov a cieľový dojazd v stúpaní nalákal na štartovú listinu najviac vrchárov v doterajšom priebehu sezóny. Predstavili sa tu takmer všetci favoriti na celkové víťazstvo Tour. Chýbal možno iba Menšov a Wiggins.

Už v neutrálnej zóne sa diali veci, keď sa na zemi ocitol Igor Anton z Euskaltelu a s bolesťami ruky musel odísť do nemocnice. Ešte počas pretekov mu bola diagnostikovaná zlomená ľavá kľúčna kosť. Líderská dvojka baskického tímu síce v najbližších týždňoch nemala na programe Giro d'Italia, ani žiadne významné preteky, no zlomenina nie je nikdy príjemnou záležitosťou a cyklistu môže poznačiť na zbytok sezóny.

V úvodných kilometroch bolo počasie doslova pod psa, lialo a sprievodným autám ukazoval počítač iba osem stupňov. Ešte počas prvej hodiny sa však počasie umúdrilo a začalo sa rozjasnievať. To využila partia Simon Geschke (Argos), Dario Cataldo (OPQS), Reinier Honig (Landbouwkrediet), Grégory Habeaux a Kevin Ista (2x Accent Jobs) a Alessandro Bazzana (Team Type 1) k úniku. Za dvadsať kilometrov pred pelotónom si vytvorili veľmi slušný náskok cez 12,5-minúty.

Na hranici stého kilometra sa na čele balíka zjavili borci Movistaru a Kaťuše, no čelo pretekov veľmi dobre spolupracovalo a balík stratu neznižoval, skôr sa jej hodnota ustálila. Znova však začalo pršať. To nehralo do karát úniku a pelotón ani nevedel ako a pohodlne znižoval náskok. Dostal sa na sedem minút a znova ustálil. V hodinke od 13:30 do 14:30 sa "nič" dôležité nestalo.

Ďalšia hodina však už bola horúcejšia. Najprv sa porúčal k zemi Simon Geschke z úniku. Vyzeralo to dosť zle, no odnieslo si to našťastie iba obočie. Bicykel mu vymenili a lekári rýchlo aspoň utreli krv na tvári. Nemecký cyklista sa tak dostal medzi únik a balík, ten mal stratu štyroch minút. V jednom z kopcov mal potom technické problémy Samuel Sánchez. Aj on vymenil bicykel. Medzi tým balík ťahal RadioShack a vidieť bolo najväčších favoritov. V stúpaní na Côte de la Haute - Levée sa od pelotónu odtrhla trojica Vasil Kirienka (Movistar), David Le Lay (Saur-Sojasun) a Pierre Rolland (Europcar). O desať kilometrov dobehli pôvodný únik, v ktorom už nefiguroval Geschke. 67 km pred cieľom mal tento už osemčlenný únik náskok minúty a pol.

Honig, Habeaux aj Ista v ďalších momentoch odpadli a vpredu ostalo päť ľudí. Pelotón šiel pomaly, pretože náskok mierne stúpal a po taktické pokyny si k tímovému autu prišiel Philippe Gilbert. Na konci balíka sa pohyboval aj Sylvain Chavanel. Viacero borcov asi rozmýšľalo či dnešný deň stojí za to, pretože bolo veľmi chladno a daždivo, teda ideálne podmienky pre pády a choroby. 44 km pred cieľom malo čelo náskok 90-tich sekúnd. Balík mal zhruba sto členov.

Na 222. kilometri v stúpaní na tretí kopec od konca sa od balíka odtrhla dvojica z Kaťuše a Garminu, aby roztrhala pelotón. Podarilo sa jej to. Nestačil dokonca Chavanel a technické problémy odstavili Valverdeho, ktorý sa na stroji kolegu Madraza predieral dopredu. Únik sa taktiež precedil, vpredu ostali Rolland, Kirienka a Cataldo. Bol to výborný výkon Taliana z OPQS, ktorý sa tu pripravuje na Giro a bol v pôvodnom úniku. 30 km pred páskou mala trojica náskok 45 sekúnd.

Stúpanie na Col de la Roche (20 km pred cieľom) zničilo únik a posekalo pelotón na márne kúsky. Držal sa tam Gilbert, Vanendert, Mollema, Voeckler, Scarponi, Sánchez, Rolland, Rodríguez, Nibali, Nocentini, Gasparotto aj Kiserlovski. V klesaní atakoval Nibali, ku ktorému sa nik nepridal. Líder Liquigasu mal 12 km pred cieľom veľmi nádejný náskok 25 sekúnd pred trinástkou hviezdnych prenasledovateľov, avšak bez Schleckovcov. Sicílsky žralok neustále zvyšoval náskok a 10 000 metrov pred cieľom vystúpil na úžasných 40 sekúnd. To nevydržali Rodríguez (Kaťuša) a Iglinskij (Astana) a vydali sa ho stíhať. Následne atakovali aj D. Martin (Garmin) a Rolland (Europcar). Skupina s Gilbertom to už vzdala.

Šesť km pred cieľom sme už mali takmer istého víťaza. Nibali mal stále postačujúci náskok v predposlednom kopci. Za ním šiel Iglinskij, ktorý sa odpútal od Rodrígueza. Toho dostihli Martin s Rollandom. Skupina za nimi sa delila a neskôr premiešala s trojkou vpredu. Ostali Nibali s Iglinskim. Kilometer pred cieľom neuveriteľný Kazach predstihol Nibaliho. Za nimi bola viac než polminútová diera.

Maxim Iglinskij vyhral životné preteky. Fantastická jazda. 21 sekúnd za ním finišoval rezignovaný Nibali, potom sa o tretie miesto špurtovalo. Rozdali si to Gasparotto s Voecklerom. Gilbert finišoval až za skupinou so stratou zhruba 1,5-minúty.

Astana dnes oslavuje. Kto by to bol povedal, že Gasparotto vyhrá Amstel a dnes bude tretí. Že v konkurencii najlepších vrchárov a klasikov sveta dokáže Iglinskij prísť do cieľa v Liége sám? Kazašský tím získal za osem dní 280 UCI bodov (Kiserlovski 5. na Valónskom šípe) a nepresadil sa Kreuziger, Vinokourov ani Brajkovič. K tomuto sa nedá vysloviť nič iné, len veľkú gratuláciu do Astany. Tím, ktorý sa po odchode slávnych mien ako Armstrong, Contador a Leipheimer viac-menej trápil, naberá nový dych, čo môže byť veľkou psychickou výhodou pre Kreuzigera a spol na Gire.

Vo svetovom rebríčku sa dostal pred Sagana kolega Nibali a tiež aj Sánchez. Peter teda končí časť sezóny po jarných klasikách na 4. mieste rebríčka.

Poradie:

1.IGLINSKIJ Maxim ASTANA PRO TEAM 6h 43' 52''

2.NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 21''

3.GASPAROTTO Enrico ASTANA PRO TEAM + 00' 36''

4.VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR + 00' 36''

5.MARTIN Daniel GARMIN-BARRACUDA + 00' 36''

6.MOLLEMA Bauke RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 36''

7.SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 36''

8.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 00' 36''

9.HESJEDAL Ryder GARMIN-BARRACUDA + 00' 36''

10.VANENDERT Jelle LOTTO BELISOL TEAM + 00' 36''

Zdroj: http://cycling-info.sk/

Diskusia