Majstrovstvá Slovenska 2012 pretekoch Elite a U23

vložené 25. 06. 2012 o 12:25

Krásne slnečné dopoludnie privítalo najlepších cyklistov Česka a Slovenska v Púchove. Na štarte sa podpísalo 188 cyklistov spolu Elite aj U23 a presne so zvonením kostolných zvonov preteky odštartovali o 11:00. Na štart sa prišlo pozrieť množstvo divákov, mohli sme ich rátať v stovkách.

Samotné preteky odštartovali z ostra a už v prvom kole sa pokúšali újsť, alebo aspoň diktovať tempo pelotónu, Tybor, Kováč (Dukla Trenčín Trek), tiež Martin Velits a Zdenek Štybar (OPQS) s Jurajom Saganom (Liquigas). Pelotón si to všetko kontroloval. Veľmi aktívnym borcom ihneď od začiatku bol Ondřej Pávek z AC Sparta Praha, ktorý na chvíľu šiel sám, no po pár stovkách metrov bol dostihnutý. V druhom kole sa už konečne podaril typický únik, keď balíku nastúpil Martin Mahďar (Dukla Trenčín Trek). Cieľom druhého okruhu prešiel vpredu sám s náskokom 1:20 na pelotón, ktorý sa už v týchto momentoch trhal. Tempu nestačili viacerí zväčša cyklisti U23.

V treťom okruhu sa ku Mahďarovi pridal už skôr aktívny Pávek z AC Sparta Praha. Náskok sa priblížil k dvom minútam a na konci tretieho okruhu sa dopredu vydal dvadsaťtrojkár Jíří Skalický (Focus Cycling Znojmo). Aj na vjazde do piateho kola bol stále Skalický úplne osamotený medzi dvojičkou na čele a pelotónom. Náskok Mahďara s Pávekom na pelotón sa pohyboval na hranici štyroch minút.

Ešte si zrekapitulujme problémy. Zo známych pretekárov musel bicykel meniť František Raboň, no bez problémov sa do balíku vrátil. Vo štvrtom kole nastal hromadný pád, no nikto zo známejších mien sa do neho nezaplietol. Prácu mala aj sanitka, no odstúpenia hlásené neboli. Doplníme perličku - mechanické vozidlo Omega Pharma - Quick Step vedené Brianom Holmom malo na starosti aj Romana Kreuzigera, mechanické vozidlo Liquigasu zasa riadil bývalý Saganov tréner Milan Novosad.

Tempo pretekov bolo v prvých dvoch kolách rýchle, no potom, keď sa dopredu vydal Mahďar, sa všetko upokojilo a oproti plánu sa v polovici pretekov zaostávalo zhruba o 15 minút. 91 km pred cieľom sme videli stále vpredu známu dvojicu, no Skalický sa už zaradil do balíka. Náskok bol presne šesť minút. Prvých 100 kilometrov šli pretekári rýchlosťou 40,8 km/h, čo bol údaj mierne za očakávaním.

Musíme povedať, že taktika "ísť od začiatku šrot" a robiť problémy Petrovi Saganovi, ktorú avizovali viaceré tímy, sa nepodarila. Tento obraz pretekov fenomenálnemu šprintérovi maximálne vyhovoval. Pripomíname, že hoci časomiera ukazovala Františka Raboňa mimo pretekov, pretekár OPQS bez problémov pokračoval, iba vymenil bicykel a na novom nemal pretekársky čip.

Po dojazde 6. kola už náskok klesol rapídne na 1:40. O kolo neskôr už balík únik zlikvidoval, ale rozdelil sa. Vpredu ostal už iba zhruba 40-členný balík. Boli tam všetci veľkí favoriti. Preteky sa teda naozaj začali až 50 km pred páskou.

Pri nájazde do posledného kola sa vpredu odčlenila trojička Čechov Raboň, Polnický a Kadlec. Najlepší Slováci si šli vlastné preteky so stratou 1:20.

Česká trojica dokázala svoj únik doviesť do víťazného konca a finišovala jedinú sekundu pred prvou skupinou favoritov. Majstrom ČR sa stal Milan Kadlec z ASC Dukla Praha. Finišoval tesne pred Frantom Raboňom a Jířím Polnickým. Sekundu za nimi došiel a špurt početnej skupiny vyhral Peter Sagan, ktorý sa podľa očakávaní stal majstrom Slovenska. Striebro bral Peter Velits a o bronz sa pobili kolegovia z trenčianskej Dukly Patrik Tybor a Roman Broniš. Posledná medaila padla do rúk prvému menovanému.

Český titul U23 vybojoval Karel Hník a medzi Slovákmi triumfoval Filip Taragel (Dukla Trenčín Trek) pred oddielovými kolegami Bérešom a Kolářom. Nakoniec sa táto informácia z časomiery nepotvrdila a cieľom ako prvý z našich juniorov prešiel Michal Habera (tiež Dukla TN). Na druhé miesto vytlačil Taragela, ktorý má z MSR dve striebra, a tretí skončil Málik z Interu Bratislava.

Výborný šampionát vyvrcholil výbornými pretekmi s očakávaným koncom na slovenskej strane. U susedov v Dukle Praha sa oslavovalo až do rána, pretože triumfovať Michalom Kadlecom nad viacerými svetovými cyklistami bol menší zázrak. Obaja Slováci na nadchádzajúcej Tour de France sa predvedú v špeciálnych dresoch majstrov svojich krajín (Velits v časovkách, Sagan v klasických etapách), a to sme určite chceli. Organizačnému tímu okolo Ladislava Velitsa patrí poklona a gratulácia jeho synom k trom medailám.

 

 

1. (1.) KADLEC Milan ASC Dukla Praha 4h 32' 08''

2. (2.) RABOŇ František Omega Pharma - Quick Step + 00' 00''

3. (3.) POLNICKÝ Jíří Whirlpool-Author + 00' 00''

4. (1.) SAGAN Peter Liquigas - Cannondale + 00' 00''

5. (4.) HOCHMANN Jíří ASC Dukla Praha + 00' 00''

6. (5.) ŠTYBAR Zdeněk Omega Pharma - Quick Step + 00' 00''

7. (6.) KREUZIGER Roman Astana Pro Team + 00' 00''

8. (1.) HNÍK Karel (U23) Sunweb - Revor Cycling Team + 00' 00''

9. (2.) VELITS Peter Omega Pharma - Quick Step + 00' 00''

15. (3.) TYBOR Patrik Dukla Trenčín Trek + 00' 00''

16. (4.) BRONIŠ Roman Dukla Trenčín Trek + 00' 00''

21. (5.) VELITS Martin Omega Pharma - Quick Step + 00' 00''

24. (6.) SAGAN Juraj Liquigas - Cannondale + 00' 15''

29. (1.) HABERA Michal (U23) Dukla Trenčín Trek + 02' 10''

 

Zdroj:http://cycling-info.sk

Diskusia