Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2016 - bikepoint.sk

Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2016

vložené 31. 01. 2016 o 23:07

V belgickom Heusden - Zolderi sa tento víkend konali po rokoch 1970 a 2002, už tretie majstrovstvá sveta v cyklokrose. Na trati, ktorá sa nachádzala na legendárnom okruhu, kde sa konala desať krát Veľká cena F1(naposledy v roku 1984) a na ktorej v roku 1982 zahynul kanadský pretekár Gilles Villeneuve, sa predstavila šestica slovenských cyklokrosárov - Ján Gajdošík (junior), Janka Keseg Števková (ženy Elite), Ondrej Glajza, Šimon Vozár, Matej Ulík (včšetci U23) a Martin Haring (muži Elite).

Ako prvý sa v sobotu prestavil o 11. hod junior Ján Gajdošík. Aktuálny majster SR skončil zo 67. štartujúcich na 55. mieste so stratou 5:50 min na holandského mladíka Jensa Dekkera. Striebro bral Francúz Mickael Crispin, bronz ďalší Francúz Thomas Bonnet.

V sobotu stála na štarte kategórie ženy Elite o 15. hod medzi 39. pretekárkami úradujúca M SR Janka Keseg Števková, ktorá obsadila so stratou 5:15 min 28. priečku. Z dúhového dresu sa tešila Holanďanka Thalita De Jong. Druhá skončila Caroline Mani z Francúzska a tretia bola Belgičanka Sanne Cant.

V nedeľu o 11. hod odštartovala trojica slovenských reprezentantov Ondrej Glajza, Šimon Vozár a Matej Ulík v kategórii muži U23. Zlato bral Belgičan Eli Iserbyt, striebro český cyklokrosár Adam Ťoupalík, bronz Belgičan Thijs Aerts. Najlepšie skončil zo Slovákov Šimon Vozár na 37. mieste so stratou 4:54 min, na 40. mieste skončil Matej Ulík so stratou 5:13 min a Ondrej Glajza stratil na 46. mieste 5:59 min. Smutný bol v cieli strieborný Adam Ťoupalík, ktorý sa tešil z víťazstva kolo pred koncom.

V nedeľu pred pretekmi muži Elite potvrdila UCI, prvý technický doping. Počas sobotného preteku ženy U23 našli v bicykli Femke van den Driesscheovej ukrytý motorček. Bicykel 19 ročnej Belgičanke odobrali hneď po prvom kole. Podľa mladej pretekárky, bicykel nebol jej.

Poslednými pretekmi šampionátu boli preteky muži Elite. Očakával sa súboj Belgičana Wout van Aerta a Holanďana Mathieu van der Poela. Dúhový dres si po krásnych pretekoch obliekol belgický pretekár Wout van Aert. Striebornú medailu zavesili na krk Holanďanovi Larsovi Van Der Haarovi, bronz Belgičanovi Kevinovi Pauwelsovi. Na štvrtom mieste prešla cieľom lúčiaca sa belgická legenda cyklokrosu Sven Nys (2 x majster sveta, 2 x majster sveta U23), pre ktorého to boli posledné MS v CX. Piaty nakoniec skončil najväčší favorit na zlato, Holanďan Mathieu van der Poel, ktorému v piatom kole zostala nešťastne zaseknutá noha vo výplete predného kolese a neskoršieho víťaza Wout van Aerta. Mathieu van der Poel nabral stratu ktorú už nedostihol.

Jediným slovenským zástupcom na trati, medzi 59. štartujucími, bol majster SR v cyklokrose Martin Haring, ktorý obsadil 29. miesto so stratou 4:26 min.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia