MS v cestnej cyklistike 2018 - preteky s hromadným štartom Elite - bikepoint.sk

MS v cestnej cyklistike 2018 - preteky s hromadným štartom Elite

vložené 30. 09. 2018 o 20:33

Pretekmi s hromadným štartom mužov Elite dnes vyvrcholili v Rakúsku majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2018.

Na mužov Elite čakala trať s dĺžkou 259 kilometrov s celkovým prevýšením 4 670 metrov. Náročné preteky začínali v Kufsteine a končili v Innsbrucku. Po úvodných 85. kilometrov došli cyklisti na okruh s jedným stúpaním na Iglsu, ktorý absolvovali šesť krát, po ktorých ich čakal ešte jeden okruh s dvoma prudkými kopcami. Posledné stúpanie na trati Höll malo maximum až 28%. Profil trati a dĺžka pretekov dával šancu na zisk dúhového dresu vrchárom.

Medzi 188. cyklistami na štarte v Kufsteine stála aj sedemčlenná skupina slovenských cyklistov - Peter Sagan, Martin Haring, Juraj Sagan, Patrik Tybor, Marek Čanecký, Erik Baška a Martin Mahďar. Štart pretekov bol pred deviatov hodinou.

Hneď po štarte sa dostala do čela jedenásť členná skupina cyklistov. ktorá si vypracovala takmer 19 minútový náskok. Poslednú dvojicu v úniku dostihol pelotón necelých 22 kilometrov pred cieľom.

V najprudších pasážach v poslednom stúpaní zostala na čele trojica cyklistov Michael Woods z Kanady, Španiel Alejandro Valverde a Francúz Romain Bardet. V zjazde sa ku vedúcej trojici priblížil Holanďan Tom Dumoulin, ktorý vedúcu trojicu na 1,5 cieľovej rovinke dostihol. O novom majiteľovi dúhového dresu rozhodoval špurt štvorice cyklistov. Po 36 mesiacoch menil dúhový dres majiteľa. Najviac síl mal Španiel Alejandro Valverde, ktorý špurtoval z prvej pozície. Striebro bral Francúz Romain Bardet, bronz Kanaďan Michael Woods. Holanďan Tom Dumoulin zostal bez medaile.

Pre 38 ročného Alejandra Valverdeho to bolo siedme pódium na svetových šampionátoch, ale prvé na najvyššom stupni. Doteraz mal španielsky cyklista dve striebra a štyri bronzy.

Slovenský cyklisti preteky nedokončili. Najdlhšie zostal na náročnej trati trojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorý odstúpil 93 kilometrov pred cieľom.

 

Včera bojovali o dúhový dres v Innsbrucku ženy Elite. Ženy začínali v Kufsteine a po 156. kilometroch končili v Innsbrucku. Na ženy čakali dve náročné stúpania Gnadenwald a Igls. Stúpanie Gnadenwald absolvovali ženy raz, Igls na okruhu tri krát. Na štarte bola aj dvojica slovenských cyklistiek Tatiana Jaseková a Tereza Medveďová.

Z prvého titulu majsterky sveta sa tešila 28 ročná Holanďanka Anna van der Breggenová. Druhá prešla cieľom Austrálčanka Amanda Sprattová, tretia bola Talianka Tatiana Guderzová.

Obe slovenské cyklistky cieľ nevideli, keď odstúpili počas prvého okruhu.

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia