Na bicykli s cyklovozíkom v bikerskom raji — Rakúsko - bikepoint.sk

Na bicykli s cyklovozíkom v bikerskom raji — Rakúsko

vložené 31. 07. 2019 o 09:59

Pri našich cyklovýletoch nás to zavialo aj do Rakúska — priamo do bikerského raja.

Nielen v oblasti Zell am See — Kaprun a Saalbach — Hinterglemm je cyklistika veľmi vyhľadávanou športovou činnosť počas leta. Športovci sa môžu vybrať do hôr, tí odvážni vyskúšať jednu z downhillových, či trailových tratí. Cestní cyklisti sa môžu pokúsiť pokoriť slávnu Grossglocknerovskú alpskú cestu (Grossglockner Hochalpenstrasse) až po vyhliadku Kaiser Franz Josef Höhe. I pre rodiny s deťmi sú pripravené krásne trasy, cez Zell am See vedie Tauernská cyklotrasa a jej zelené značenie je neprehliadnuteľné. A niektoré z nich sme si prešli na bicykloch s cyklovozíkom.

 

1. cyklotrasa - Kaprun — Zell am See — Maria Alm am Steinernen Meer cca 31 km

Jedinečnosť tohto regiónu spočíva v kombinácii ľadovcovej oblasti, hôr a jazier. Cesta z Kaprunu do Zell am See viedla po Tauernskej cyklotrase až k jazeru. Tam sme sa napojili na okružnú cyklotrasu okolo jazera Zell am See. Západná časť vedie pozdĺž promenády. Na severnej strane jazera si môžete oddýchnuť na zámku Prielau s malou kaplnkou postavenou v roku 1730. Počas celej trasy máte nádherný výhľad na pohorie Hohen Tauern. Ďalej pokračujete po cyklotrase smerom na Maishofen až do Maria Alm. Horské mestečko Maria Alm sa pýši s jednou z najvyšších kostolných veží v Rakúsku. Trasa vedie väčšinou po asfaltovej ceste a je až na jeden nenáročný kopec rovinatá. Značenie je prehľadné, nie je kde zablúdiť. Cyklotrasa je vedená po komunikácií, po ktorej sem-tam prejde i auto. Vodiči sú veľmi ohľaduplní a disciplinovaní. Obchádzali nás veľkým oblúkom.

 

 

2. cyklotrasa - Saalbach — Spielberghaus a späť cca 7,5 km

Druhá cyklopotulka nás zaviedla do regiónu Saalbach. Na zahriatie sme si zašľapali pekne do kopca po šotolovine. Cyklotrasa viedla z centra Saalbachu na Spielberghaus. Našou cieľovou stanicou bola horská chata Spielberghaus. Máte tu možnosť uhasiť smäd, zahnať hlad i dobiť baterku e-biku, či zapožičať si náradie na zvládnutie opravy na vašom bicykli. Spielberghaus je ideálnym východiskovým bodom pre krásne cyklotúry pre veľkých bikerov v horách. Jemné kopce, široké doliny, svieži horský vzduch a impozantný výhľad.

 

3. cyklotrasa - Saalbach — Lindlingalm a späť cca 25,5 km

Po bezpečnom zjazde sme sa vybrali smerom do doliny. Cieľom bol Lindlingalm. Povrch cyklotrasy je šotolovina a asfalt. Ide o nenáročnú rovinatú trasu, občas trošku zvlnenú. Zvládnu ju i deti na bicykli ako aj tí menší na odrážadlách. Na konci doliny nájdete krásnu 300 rokov starú chatu a plno atrakcií. Vláčik premávajúci dolinou až k chate, či perfektné lanové centrum. V tesnej blízkosti Lindlingalmu sa nachádzajú Čertove vodné kaskády, ktoré v horúcich letných dňoch prinášajú prijemné osvieženie a zábavu nielen pre deti, ale i pre dospelých. Miesto ako stvorené na oddych.

 

 

Čo dodať na záver? Rakúsko určite patrí ku krajinám, kde sú k cyklistom najústretovejší. Krajina je popretkávaná ako pavučina značenými cyklotrasami, ktoré umožňujú spoznávať hory, doliny, jazerá i mestá. Vrelo odporúčame akúkoľvek časť Rakúska objavovať zo sedla bicykla. Čoskoro vyskúšame na bicykli prebádať ďalšiu zaujímavú oblasť tejto nádhernej krajiny.

 

Text a foto: Janka Šulhánková

Diskusia