Okolo Flámska 2019 - bikepoint.sk

Okolo Flámska 2019

vložené 07. 04. 2019 o 21:56

Sto tretí ročník klasiky Okolo Flámska má nečakaného víťaza.

Dnes sa konala najťažšia belgická klasika na mačacích hlavách, slávne preteky Okolo Flámska. Sto tretí ročník bol najdlhší za posledných 20 rokov, keď meral 270 kilometrov. Začiatok bol v Antverpách a cieľ v Oudenaarde. Tohtoročný monument bol o tri kilometre dlhší ako vlani.

Na cyklistov, aj s bratmi SAGANOVCAMI (obaja BORA - hansgrohe), čakalo úvodných 97 rovinatých kilometroch, následoval 123 kilometrový okruh s 11. náročnými stúpaniami a jeden 50 kilometrový okruh so 6. náročnými stúpaniami. Náročných stúpaní bolo spolu 17. Posledné stúpanie bolo 14 kilometrov pred cieľom a cyklisti dnes nastúpali 2171 metrov.

Po štarte sa na čelo dostala štvorica pretekárov. Ešte pred prvým stúpaním obstúpil po páde vlaňajší víťaz pretekov, holandský cyklista Nikki Terpstra (Direct Energie). Pelotón sa na krátkych ale strmých stúpaniach postupne delil, ale favoriti na víťazstvo sa držali v čele.

Dvadsaťčlenná skupina favoritov dostihla poslednú dvojicu cyklistov v čele pri druhom stúpaní na Oude Kwaremont, sedemnásť kilometrov pred cieľom. Vtedy zaútočil Talian Alberto Bettiol (EF Education First Pro Team) a zvyšku vedúcej skupiny sa vzdialil. Pri prejazde cez posledné stúpanie Paterberg, ktoré cyklisti absolvovali tiež dva krát, mal taliansky cyklista už 18 sekundový náskok.

Napokon cieľom prešiel ako prvý s náskokom 14. sekúnd pred druhým Dánom Kasperom Asgreenom (Deceuninck - Quick-Step). Špurt o tretie miesto vyhral Nór Alexander Kristoff (UAE Team Emirates).

PETER SAGAN prešiel cieľom na 11. mieste so stratou 17. sekúnd. JURAJ SAGAN obsadil 115. miesto so stratou 10:14 min na víťaza.

Talian Alberto Bettiol, 25 ročný cyklista, si pripísal svoje prvé profesionálne víťazstvo! Bettiol štartoval na druhom monumente v roku štvrtý krát a do dnešného dňa ho iba raz dokončil.

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia