Paríž - Roubaix 2012 pre BOONENA - bikepoint.sk

Paríž - Roubaix 2012 pre BOONENA

vložené 11. 04. 2012 o 22:54

Najslávnejšia klasika cyklistického sveta začala písať svoj 110. ročník presne o 10:10. Na štart sa postavilo presne 187 cyklistov, no takmer každý s inými ambíciami. Šancu vyhrať Paríž - Roubaix nemalo veľa cyklistov. Zo súčasných aktívnych pretekárov sa vyhrať v Roubaix podarilo iba Boonenovi (3x), Cancellarovi (2x), O'Gradymu a Van Summerenovi. Najväčšie šance dvíhať ruky nad hlavu na slávnom velodrome mal dnes prvý menovaný, no Peklo severu je často nevyspytateľné.

Túžbu vyhrať kráľovnu klasík živia niekoľko rokov také mená ako Pozzato, Ballan, Flecha či Hushovd, no nikdy doteraz sa im sen nesplnil.

Prvý únik sa vytvoril až na 28. kilometri, ale Klier (Garmin), Henderson (Lotto), Casper (Ag2r), De Backer (Argos-Shimano) a Galland (Saur-Sojasun) sa dlho vpredu neohriali. Prvá hodina sa šla priemernou rýchlosťou 48,4 km/h. O hodinu neskôr sa vyprofiloval ozajsný únik týchto jedenásť borcov: Van Keirsbulck (OPQS), Popovič (RadioShack), De Haes (Lotto), Veuchelen a Lindeman (2x Vacansoleil), Boucher (FDJ), Morkov (Saxo Bank), Veilleux (Europcar), Mangel (Saur-Sojasun), Saramotins (Cofidis) a Janorschke (NetApp).

V úniku neboli cyklisti, ktorí by dnes mohli pomýšľať na úspech, no zreteľná bola najmä taktika najsilnejšieho tímu Omega Pharma - Quick Step. Van Keirsbulck sa dá označiť za najslabšieho cyklistu belgického tímu v týchto pretekoch, a preto má Boonen v pelotóne absolútny pokoj. Ostatní šiesti jeho kolegovia nemusia pracovať na čele pelotónu a sú pripravení kedykoľvek svojmu lídrovi pomôcť. 126 km pred cieľom mala čelná skupina presne štyri minúty k dobru pred pelotónom.

Na úseku č. 22. sme videli jeden z prvých pádov. Na zem sa porúčali dvaja pretekári Vacansoleil a po jednom z Cofidisu, Argosu a Liquigasu. Ešte sme nespomínali, že v zostave bielo-modro-zelených pre tieto preteky bol Juraj Sagan. Pre 23-ročného Slováka to je najprestížnejšia a najdlhšia jednorazovka, ktorú kedy absolvoval. Dôjsť do cieľa by bolo pre Ďura obrovské víťazstvo.

Zatiaľ čo fanúšikovia pri trati transparentami zdravili najstaršieho účastníka tohtoročného Roubaix a zároveň už takmer zabudnutého víťaza Frederica Guesdona z FDJ (vyhral Paríž - Roubaix v roku 1997), práve 40-ročný cyklista a posledný francúzsky víťaz dostal defekt.

Úsek 21. a druhý, tentoraz, vážny pád nastal v prvej časti pelotónu. Spôsobil ho Rosseler z Garminu, ktorý zatarasil celú šírku cesty. Niektorí cyklisti museli inkriminované miesto obchádzať po poli s bicyklom v ruke. Újsť problémom sa podarilo Hushovdovi, Ballanovi, Pozzatovi aj Boonenovi so Chavanelom, ktorí boli úplne na čele balíka. Ten sa samozrejme rozdelil, no borci z BMC na čele nenasadili také tempo, aby druhej časti pelotónu ta prvá definitívne ušla.

100 km pred cieľom mal jedenásťčlenný únik náskok 2:45 a stále to klesalo. Na 98. km pred cieľom nastala zaujímavá situácia, keď pelotónu atakoval André Greipel. Po chvíli sa podľa očakávania vrátil. Boli to pokojné chvíle trasy bez mačasích hláv na širokej a kvalitnej vozovke. V prvej časti pelotónu bola zhruba stovka pretekárov a medzi nimi iba dvaja z Liquigasu - Daniel Oss a Juraj Sagan.

Bolo to ticho pred búrkou, pretože nasledovali dva veľmi náročné úseky pavé 17. Wallers a 16. Arenberg. Prvý sa obišiel bez problémov, no druhý už nie. Hneď na začiatku Arenbergu padol v úniku Janorschke, do ktorého narazil Van Keirssbulck a dole šiel aj Klier. Na čelo pelotónu sa cez Arenberg vybral Chavanel s Boonenom, defekty sme rátali na desiatky. Pády našťastie už neprišli. Po výjazde z jedného z najslávnejších úsekov bol pelotón poriadne natiahnutý a zjavne najmänšie problémy mali cyklisti OPQS, ktorí balík viedli. Zatiaľ sme nemali informácie ako skončili borci z úniku, ktorí počas Arenbergu spadli.

V nasledujúcom úseku č. 15 zopár borcov atakovalo už iba päťdesiatčlennému pelotónu. Bolo tam sedem ľudí a medzi nimi veľmi nebezpečné mená ako Flecha a Ballan. OPQS však mala v týchto okamihoch pauzu a sedmička sa vzďaľovala. Vybojovala si dvadsaťsekundový náskok a až potom sa na čelo vydali pracovať Belgičania. Bol tam však iba Steegmans. Pavé č. 14 a opäť obrázok ako počas Arenbergu. Chavanel so Steegmansom na čele, Boonen zhruba na desiatom mieste bez problémov. Rýchlosť bola veľmi vysoká a nový únik s dvoma favoritmi sa približoval. 67 km pred cieľom nastala nová situácia, a to taká, že všetky úniky (aj ten pôvodný) boli minulosťou a pelotón na terezíne rozdelený na viacero malých skupín sa nachádzal v občerstvovacej zóne.

Pokojná situácia bez únikov vyprovokovala Turgota z Europcaru, a ten atakoval v nájazde na trinástku. Tesne za ním sa do úniku vydal aj Chavanel spolu so Scharom (BMC), Ladagnousom (FDJ) a Mangelom (Saur-Sojasun). 60 km pred páskou mala táto partia pätnásť sekúnd k dobru. Medzitým asfalt, našťastie asfalt, navštívil Hushovd. Zodretý a s roztrhaným dresom nemal inú možnosť len pokračovať.

Francúzsky šampión sa však príliš často pozeral za seba a to sa nepáčilo Turgotovi, ktorý únik prebral do svojich rúk. Ďalší úsek mačacích hláv však celú situáciu znova prekopal. Atakoval Boonen, na ktorého sa zavesil Pozzato a Ballan. Vo chvíli, keď balík únik superfavoritov dostihol, Boonen znova atakoval a k nemu sa pridal kolega Terpstra. 55 km pred cieľom sa teda vo vedení pretekov ocitla dvojička OPQS a asi dvadsaťčlenná skupina za nimi strácala desať sekúnd.

Jedenásty úsek pavé pred cieľom znamenal neuveriteľný boj Boonena s osudom. Najlepší cyklista aktuálnej sezóny nechal za sebou kolegu Terpstru a sám unikal ostatným favoritom. 50 km pred cieľom mal na štrnásť prenasledovateľov tridsať sekúnd k dobru. Chavanel mal technické problémy, a preto tam nebol. Nebol tam už ani Pozzato, ktorý spadol a nevyzeralo to najlepšie.

Na Mons-en-Pévéle teda dorazil Boonen s náskokom 30 sekúnd. Za ním štrnásť borcov s jeho tímovým kolegom Terpstrou, boli tam štyria ľudia zo Sky, bol tam Van Summeren, Flecha, Turgot, Boom aj Ballan. Definitívne z hry boli Hushovd aj Pozzato. Chavanel po technických problémoch stíhal ako šialený no nestal sa 15. členom skupiny naháňajúcej jeho kolegu. Tá sa však 45 km pred cieľom rozdelila. Vpredu ostali traja borci zo Sky, jeden z Rabobanku, FDJ, Ballan a Terpstra. Druhá polovica strácala asi pätnásť sekúnd. Zo všetkého sa tešil Boonen vpredu. Rozdelená skupina za ním nevedela čo má robiť. Dokonca ani trojčlenné Sky sa nedokázalo postaviť na čelo a stíhať.

Usek č. 8 a spojenie skupiny za Boonenom, ktorý už mohol machrovať 42-sekundovým náskokom. Za ním bolo presne štrnásť ľudí, a to Vansummeren (Garmin), Boom, Wynants (Rabobank), Ballan (BMC), Boasson Hagen, Hayman, Stannard, Flecha (Sky), Paolini (Kaťuša), Ladagnous (FDJ), Turgot (Europcar), Terpstra (OPQS), Guarnieri (Astana) a Tosatto (Saxo Bank).

33 km pred Roubaix a Boonen stále so zväčšujúcim sa náskokom. Na 7. úseku to bolo presne 55 sekúnd. Za ním už skonsolidované Sky a ich práca na čele prenasledovateľov.

Nemusíme ani pripomínať, že dnes sa šlo doslova šialenou rýchlosťou. 27 km pred cieľom bol priemer presne 44 km/h a Boonen mal oproti pôvodnému časovému plánu polhodinový náskok.

Nepriaznivú situáciu nemohol nechať tak Ballan, ktorý roztrhal skupinu za Boonenom. K nemu sa pridal Van Summeren aj Boom, všetko sa to však po chvíli zjednotilo. 18 km pred páskou sa šance Booma scvrkli, pretože dostal defekt a zaostal, no dokázal sa po chvíli vrátiť. Boonen mal už neuveriteľný náskok cez 80 sekúnd. Navyše začalo mierne pršať.

Boom nemal defekt, ale vymenil bicykel a začal sám stíhať Boonena. Jeho náskok už začal klesať. Klesal však pomaly a bolo jasné, že ak Tom nespadne, nebude mať technické problémy, alebo nechytí kŕče, bude sa prepisovať história. Za Holanďanom Boomom sa vydali Ladagnous, Ballan a Flecha. Všetko však bolo úplne nesúrodé a Boonen sa mohol zoširoka usmievať.

Posledných šesť kilometrov a Boonenovo absolutórium. Takto vyzerá vrcholná životná forma 31-ročného Belgičana. Za ním šla trojica Boom, Ballan a Flecha, no v úplne bezradnej pozícii. Ladagnous v životných pretekoch dostal defekt.

Vážení priatelia, štvrté víťazstvo dnes už legendárneho Belgičana v Roubaix, ktorý vyhráva štvrtú klasiku World Tour v rade. Zároveň si poisťuje pozíciu na čele UCI World Rankingu. Obrovská poklona Tomovi, ktorý si dnešné víťazstvo vybojoval triumfálnym 55-kilometrovým únikom.

Za Boonenom sa taktizovalo a trojku dostihli Turgot a Terpstra. Práve Turgot došpurtoval druhý asi milimeter pred Ballanom. Štvrtý Flecha, piaty Terpstra, šiesty Boom. Takže nakoniec aj veľmi pekný úspech pre francúzske farby. Že to vlani nebola náhoda dokumentoval výborným deviatym miestom Van Summeren. Gratulovať si môže aj Saxo Bank, ktorý konečne bodoval v podobe Tosatta a za siedme miesto si odnáša 30 bodov. Spomedzi smoliarov spomeňme troch. Ladagnousa defekt tesne pred cieľom odsunul na 12. pozíciu, Chavanel pracoval ako drak a po výmene defektu ostal vzadu (nakoniec 27. miesto). Pozzato nakoniec cieľ nevidel.

Juraj Sagan svoje najťažšie preteky v kariére došiel až do cieľa v Roubaix, no nedokázal to v časovom limite dvadsiatich minút podobne ako ďalších 26 cyklistov. V limite z Liquigasu došiel iba Oss. Okrem Ďura s Ossom nikto iný z tohto tímu cieľ nevidel. Jurajovi gratulujeme a veríme, že dnešný deň mu priniesol obrovské množstvo skúseností do ďalšej kariéry.

Na záver konštatujme, že túto sezónu vidíme ešte triumfálnejšiu jazdu Boonena než vlani Gilberta, hoci sa Philippe ukazoval až počas valónskych klasík, ktoré nás ešte len čakajú. Dnes na "chlapa bez rukavíc" (dnes ich asi ako jediný na rukách nemal) jednoducho nikto nemal a ostaní favoriti, najmä Ballan a Pozzato, si musia spytovať svedomie čo robili pri zrode Tomovho úniku. Nezavesiť sa na najlepšieho cyklistu sezóny bolo školáckou chybou.

 

1.BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 5h 55' 22''

2.TURGOT Sebastian TEAM EUROPCAR + 01' 39''

3.BALLAN Alessandro BMC RACING TEAM + 01' 39''

4.FLECHA Juan Antonio SKY PROCYCLING + 01' 39''

5.TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 39''

6.BOOM Lars RABOBANK CYCLING TEAM + 01' 43''

7.TOSATTO Matteo TEAM SAXO BANK + 03' 31''

8.HAYMAN Matthew SKY PROCYCLING + 03' 31''

9.VAN SUMMEREN Johan GARMIN-BARRACUDA + 03' 31''

10.WYNANTS Maarten RABOBANK CYCLING TEAM + 03' 31''

DNF SAGAN Juraj LIQUIGAS-CANNONDALE limit

Zdroj: www.cycling-info.sk

Diskusia