Paríž - Roubaix 2019 - bikepoint.sk

Paríž - Roubaix 2019

vložené 14. 04. 2019 o 19:24

Dnes čakala na cyklistov vojna na bicykloch, ktorú chce každý vyhrať. Dnes čakalo na cyklistov Peklo severu. Dnes čakali na 175. cyklistov z 25 tímov preteky Paríž - Roubaix.

Tohtoročný 117. ročník WorldTour pretekov začínal v Compiégne, 85 kilometrov severovýchodné od Paríža, aby po 257. kilometroch končil na slávnom velodróme v Roubaix. Na pelotón dnes čakalo 54,5 km kockových ciest rozdelených do 29. úsekov. Jednotlivé úseky mali od 700 metrov do 3,7 kilometra. Prvý úsek kociek čakal na 96. kilometri, posledný 1300 metrov pred cieľom. Najznámejšie a aj najťažšie úseky boli - Trouée d'Arenberg s dĺžkou 2 400 m, Mons-en-Pévèle s dĺžkou 3 000 m a Carrefour de l’Arbre s dĺžkou 2 100 m.

Vlaňajšie prvenstvo obhajoval slovensky cyklista PETER SAGAN, ktorému pomáhal na trati JURAJ SAGAN (obaja BORA - hansgrohe). Štvrtý monument v tomto roku ale nemal jasného favorita na víťaza.

Najdôležitejší únik dňa sa sformoval približne 52 kilometrov pred cieľom. Do čela sa dostala postupne šestica cyklistov, ktorá postupne navyšovala svoj náskok. Vo vedúcej skupine boli okrem PETRA SAGANA aj Yves Lampaert a Philippe Gilbert (obaja Deceuninck - Quick Step), Nils Politt (Kaťuša - Alpecin), Sep Vanmarcke (EF Education First) a Wout van Aert (Jumbo-Visma).

V kockovom úseku Gruson, 14 kilometrov pred cieľom, zaútočila z čela dvojica Philippe Gilbert a Nils Politt, ktorá sa vzdialila zvyšku skupiny a o víťazstvo špurtovala na 750 metrovom hladkom betónovom okruhu na velodróme v Roubaix. Viacej síl mal napokon tridsaťšesť ročný Belgičan Philippe Gilbert, druhý skončil Nemec Nils Politt. Tretí prešiel cieľom so stratou 13. sekúnd Belgičan Yves Lampaert.

PETER SAGAN napokon unavený prešiel cieľom na 5. mieste so stratou 42. sekúnd. Jeho starší brat JURAJ SAGAN odstúpil.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia