Peter Sagan prvým Slovákom histórie v zelenom na TdF - bikepoint.sk

Peter Sagan prvým Slovákom histórie v zelenom na TdF

vložené 02. 07. 2012 o 21:10

Tretí deň Tour de France priniesol konečne rovinu pre čistokrvných šprintérov. Na trati síce bola horská prémia štvrtej kategória, tá však bola veľmi ďaleko od cieľa a nemohla nič ovplyvniť. Pomerne ospalý úvod oživila len trojica pretekárov, ktorá sa rozhodla pre tradičný únikový výlet.

Ak ste si hovorili, že Anthony Roux (FDJ) už dlho nebol v úniku, tak práve druhá etapa tohto tradičného unikajúceho pretekára opäť zviditeľnila. V trojici s ním išiel aj včerajší aktér úniku a držiteľ bodkovaného dresu Morkov (Saxo Bank) a Christophe Kern (Europcar).

Morkov bojoval aj na spomínanej bodovanej horskej kategórii a pripísal si ďalší bodík. Bodkovaný dres si tak oblečie aj zajtra. Náskok trojice vpredu dosiahol takmer osem minút, potom však začal klesať. Ako sme už spomínali najväčšie šance na víťazstvo mali v etape Cavendish, Greipel, Kittel a spol. Práve Mark Cavedish musel približne v polovici etapy meniť bicykel pre technické problémy.

Peťo Sagan ide už dnes na špeciálnom bicykli, ktorý dostal za svoje výkony. Má názov Tourminátor a je dizajnovaný v štýle svetoznámeho Terminátora. Vysvetlil aj včerajšie krídla v cieli. Vraj mu kamaráti neverili, že to urobí, tak im dokázal, že bez problémov nám predvedie rôzne víťazné pózy.

Na čele pelotónu prirodzene najtvrdšiu prácu odvádzali chlapci z Lotta a Argos - Shimano a samozrejme všetko kontroloval tím Sky so žltými prilbami.

Peťo Sagan sa po včerajšom víťazstve vyjadril aj pred štartom druhej etapy, že hoci je na programe rovinatá etapa, chce sa motať v popredí a skomplikovať situáciu Cavovi a ďalším favoritom. Naznačil, že už po druhej etape by si chcel zelený dres obliecť s pocitom, že nie je Cancellarov ale patrí jemu.

Náskok úniku postupne klesal, 65 km pred cieľom bol už len na hranici štyroch minút. Pred dotovanou šprintérskou prémiou sa k spomínaným tímom na čele hlavného poľa zaradili aj chlapci z Green Edge, teda pracovali na Gossa. Zjavil sa tam aj Liquigas s našim Peťom Saganom.

Peťo Sagan preťal šprintérsku prémiu na siedmom mieste pripísal si deväť bodov a stal sa priebežným lídrom bodovacej súťaže. V cieli mu však zelený dres ešte mohol uchmatnúť Goss, ktorý si vybojoval v šprinte štvrté miesto, teda zvíťazil v šprinte pelotónu. Peťovi sme preto pred záverečným šprintom držali palce na dobré umiestnenie.

33 km pred cieľom mal únik už len 58 sekundový náskok a trojica to mala zrátané. Morkov dosiahol svoj cieľ a aj Roux sa opäť ukázal. A práve Roux sa 30 km pred cieľom rozhodol, že ešte sa nevzdá a skúsil to sólovo. O pár sekúnd už pelotón pohltil Kerna aj Morkova.

Zhruba 20 km pred cieľom postihla pelotón séria defektov. Kolesá museli meniť Cummings (BMC), Bak (Lotto), Fofonov a Kessiakof (Astana). 17 km pred cieľom koniec poľa uzatváral veľký favorit etapy Kittel, čo bolo prekvapujúce, a zrejme mal nejaké problémy. Na pomoc mu prišli aj dvaja kolegovia.

O pár kilometrov po tejto udalosti bolo aj po hrdinstve Rouxa a všetko sa chystalo na hromadný šprint. Veľmi aktívny bol tím Green Edge. Goss sa zrejme cítil na víťazstvo. Pred záverom etapy už tempu nestíhali ani zranení Tony Martin či L.L.Sanchez.

Videli sme aj ďalší zaujímavý úkaz, asi 3 km pred cieľom bol Cav, dosť vzadu. Naopak Lotto pre Greipela budovalo pekný vláčik. Dobré pozície držal Peťo Sagan.

Nakoniec predsalen s prehľadom zvíťazil Cavendish pred Greipelom a Gossom. Peťo bol na peknom šiestom mieste a zajtra už bude mať zelený dres oficiálne, pretože sa prebojoval na čelo bodovacej súťaže. Skvelo išiel aj Peťo Velits, etapu dokončil na peknom 13-tom mieste čo znamená, že boj nevzdal.

Z cyklistov, ktorí cielia na celkové poradie, dnes až na Voecklera (20 sek) nikto nestratil. Už zajtra sa však možno dočkáme menších rozdielov, keďže je na programe zaujímavá etapa s viacerými menšími stúpaniami. Znova môžeme čakať v akcii oboch našich Petrov.

1.CAVENDISH Mark SKY PROCYCLING 4h 56' 59''

2.GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''

3.GOSS Matthew ORICA GREENEDGE + 00' 00''

4.VEELERS Tom TEAM ARGOS - SHIMANO + 00' 00''

5.PETACCHI Alessandro LAMPRE - ISD + 00' 00''

6.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''

7.HUTAROVIČ Jauhenij FDJ - BIG MAT + 00' 00''

8.HAEDO Juan José TEAM SAXO BANK - TINKOFF BANK + 00' 00''

9.RENSHAW Mark RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 00''

10.FARRAR Tyler GARMIN-SHARP-BARRACUDA + 00' 00''

13.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

45.CANCELLARA Fabian RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 00''

68.WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING + 00' 00''

78.EVANS Cadel BMC RACING TEAM + 00' 00''

121.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

160.VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR + 00' 20''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk

Diskusia