Peter Velits sa snažil zopakovať históriu v 11. etape - bikepoint.sk

Peter Velits sa snažil zopakovať históriu v 11. etape

vložené 12. 07. 2012 o 21:44

Jedenásta etapa mala prívlastok kráľovská. Začala sa informáciou, že Fabian Cancellara na Tour končí a ide čakať na svoj nový prírastok do rodiny spolu s manželkou, objaviť by sa mal na olypmiáde.

Bojovať sa začalo naozaj kráľovsky. Okamžite po odmávaní štartu zaútočil Gesink, videli sme tam aj Peťa Velitsa či Grivka. Celé sa to začalo miešať a čakali sme na vznik typického úniku. Nakoniec sa sformovala 25 členná skupina v zložení: Burghardt, Cumming, Gilbert (všetci BMC), Popovič (RadioShack), Malacarne (Eurpcar), Perez (Euskaltel), Bole (Lapmpre), Koren (Liquigas), Martin (Garmin), Cherel a Riblon (Ag2r), Dumoulin (Cofidis), Hoogerland (Vacansoleil), Paolini (Kaťuša), Hutarovich (FDJ), Gesink a Kruiswijk (Rabobank), Karpets (Movistar), obaja Sorensenovia (Saxo), Grivko, Iglinskiy, Kiserlovski a Vinokourov (Astana), De Weert a Pineau (OPQS), Albasini (GreenEdge), De Kort, Gretsch a Huguet (Argos - Shimano).

Počas stúpania na Madeleine sa však opäť všetko trhalo a delilo. Sformovala sa aj druhá stíhajúca skupinka v nej bol na našu radosť aj Peťo Velits, ale aj Scarponi či Valverde. Obe skupiny sa potom spojili, preskupili a časť cyklistov tempu nestačila. Pridal sa ešte napríklad Rolland (Europcar) odpadol Gesink. Hlavné pole samozrejme ťahali cyklisti tímu Sky, otázkou teda bolo či aj také ťažké kopce ako v tejto etape dokážu prejsť svojou chladnokrvnosťou ako doteraz. Za touto skupinou, ktorá si držala odstup okolo 1:30 sa vydala ešte štvorica, Leipheimer (OPQS), Ten Dam (Rabobank), Moinard (BMC) a Marzano (Lampre). Čoskoro dostihla čelnú skupinu a tak aj BMC už malo vpredu svojho zástupcu.

Neskôr sa z hlavného poľa vydali na stíhačku ďalší dvaja pretekári Bouet (Ag2r), Gorka Izaguirre (Euskaltel). Aj im sa podarilo dostihnúť čelo a tak už bola vpredu 28 členná skupina. Na stúpaní mal technické problémy Peťo Sagan. Zhruba 2 km pred prvým vrcholom sa čelná skupina začala rozpadávať. Perfektne bojoval Peťo Velits, a v boji o vrchol zvíťazil, keď porazil Kessiakoffa a získal 25 bodov. Dostal sa tak na štvrté miesto v boji o vrchársky dres. Žltá skupina prišla so stratou 2:58.

Na zjazde Peťo Velits s Kessiakoffom ušli na 50 sekúnde zvyšku úniku. Ten sa začal rozpadať a z hlavného poľa stíhal aj Sagan s Ossom. Pokúsili sa tak dostihnúť čelo a získať body do bodovacej súťaže na šprinte.

Na čele sa pred stúpaním na De la Croix sformovala opäť veľká skupina z pôvodného úniku. Boli tam opäť Rolland, Scarponi, Valverde, Kiserlovski, Trofimov, Basso Kirienka, plus Kessiakoff a Velits. Sagan s Ossom sympaticky bojovali ale misiu na zisk bodov sa nepodarilo naplniť. Všetky zobrali na prémii jazdci z úniku. Ako prvý začal na stúpaní strácať Scarponi. Nasledovali ho Basso, Horner či Valverde. Náskok čelnej skupiny pred pelotónom narástol cez štyri minúty a čakalo sa čo urobia BMC a Sky.

A prišlo to 55 km pred cieľom. V žltom poli zaútočil Van Garderen a pokúsil sa rozbiť Sky. Navyše o kilometer neskôr zaútočil obhajca prvenstva Cadel Evans. O chvíľu dostihol svojho kolegu a išli spoločne. Touto taktikou samozrejme skúšali silu a odolnosť Sky. Dnes to bola šanca ako sa priblížiť v celkovom poradí k Wigginsovi. Samozrejme Sky opäť nasadilo vysoké tempo a začali odpadávať ďalší pretekári. Napríklad Tarramae, Zubeldia, Schleck či Roche.

Asi šesť kilometrov pred vrcholom chytil na čele krízu Peťo Velits, v skupine sa najskôr držal potom začal strácať. Naopak Evansova skupina však neušla a Wigginsovci ju dostihli. Medzi favoritmi chýbal Menšov, Zubeldia sa dotiahol späť k favoritom. Na vrchole Col de la Croix bral najviac bodov Rolland. Veľmi tesne ho tam dobiehal Rolland a jasne vedie súťaž vrchárov. Deviaty preťal vrchol Peťo Velits. 2:10 stratili favoriti.

Hneď na začiatku stúpania na Mollard bol Peťo Velits zdravo nasrdený a zaútočil. Robzbil tak celú skupinu, ktorá sa znova dala dokopy na zjazde. Potom však už nasadili Rolland a Kiserlovski a išli dopredu. Peťo so Sorensenom sa držali s miernym odstupom za nimi. Neskôr Peťo odpadol a pri Sorensenovi ho vystriedal Kirienka, ktorý potom sám dostihol Rollanda s Kiserlovskim.

Vrchol prešla trojica v poradí Rolland, Kiserlovski a Kirienka, štvrtý bol Sorensen. Na čele vrchárov je teda Kessiakoff pred Sorensenom. Počas zjazdu sme videli práve pád Rollanda. Nebolo to nič vážne a pokračoval ďalej.

Pred cieľovým stúpaním na Toussurne bola vpredu štvorica Rolland, Kiserlovski, Kirienka a Sorensen. Hlavné pole strácalo 3:30. Peťo Velits išiel za kvartetom s vyše minútovou stratou spolu s Ten Damom.

V pelotóne zaútočili Brajkovič či Van den Broeck, čo vpredu vyvolalo atak Rollanda a Kiserlovskeho. 11 km pred páskou zaútočil Nibali a v tom istom momente pelotón pohltil Peťa Velitsa. Nibali rozbil pole favoritov, zostal tam už len Evans, Froome a Wiggins, neskôr ho dostihli. 9 km pred cieľom opäť zaútočil. Dostihol hneď skupinu Van Den Broecka. Froome tempo nevydržal a Wiggins išiel už na vlastné sily.

Päť km pred cieľom už bol vpredu Rolland sám. V rovnakom čase začal strácať Evans!!! Wigo išiel opäť svoje vysoké tempo. A určite dnes rozhodoval o dôležitom náskoku a kroku na celkový triumf.

Vyhral bez problémov Rolland, za ním došli Pinot, Froome, Van den Broeck, Nibali aj Wiggins spoločne v skupine. Evans stratil viac 1:26 na najväčších súperov. Spolu s ním finišoval aj Schleck s Van Garderenom. Zubeldia z Top 10 stratil 2:56 na Wigginsa. Peter Velits napokon finišoval so stratou 8:02 na Rollanda. Da Costa je z hry o Top 10, keď stratil dnes až 14:13, Menšov detto. Najmä v prípade Rusa je to obrovské prekvapenie. Líder OPQS Leipheimer stratil až 23:58, keď mu v posledných dvoch stúpaniach absolútne došlo. Rovnako Peraud z Ag2r. Taaramae stratil akékoľvek šance na biely dres, keď mu v cieli namerali stratu 25:48.

Peter Sagan s Martinom Velitsom sa šetrili na ďalšie dni, keď prišli v grupette so stratou 33:20.

V celkovom poradí sa tak Wiggins s Froomom a Nibalim odpútali od Evansa. Na dohľad Britom je už naozaj iba Nibali so stratou 2:23. Evans stráca 3:19 a Van den Broeck 4:48. Výborne sa posunul Van Garderen na 7. pozíciu. Rolland z 20. na 9. Top 10 uzatvára výborný mladík Pinot. Menšov padol z 5. miesta na 16. Peťo Velits sa zasa bojovnosťou vyštveral z 29. na 24. pozíciu, hoci je to stále ďaleko za očakávaním. Stal sa však akýmsi mini lídrom, lebo Leviho zásek znamenal pád z 19. až na 30. pozíciu. Peťo teda v Pyrenejách a časovke predsa len ešte má malú šancu vylepšiť svoje 19. miesto z vlaňajšej Tour.

 

1.ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR 4h 43' 54''

2.PINOT Thibaut FDJ - BIG MAT + 00' 55''

3.FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 55''

4.VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 57''

5.NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 57''

6.WIGGINS Bradely SKY PROCYCLING + 00' 57''

7.SORENSEN Chris-Anker TEAM SAXO BANK - TINKOFF BANK + 01' 08''

8.BRAJKOVIČ Janez ASTANA PRO TEAM + 01' 58''

21.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 08' 02''

105.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 33' 20''

112.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 33' 20''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk

Diskusia