Predstavujeme: Discover Cycling – cyklistika pre deti aj dospelých - bikepoint.sk

Predstavujeme: Discover Cycling – cyklistika pre deti aj dospelých

vložené 11. 06. 2021 o 09:23

Discover Cycling – cyklistika pre deti aj dospelých

Názov vám možno pripomína neslávne známy profesionálny tím zo začiatku milénia, no nenechajte sa pomýliť, Discover Cycling neposúva hranice možného v športe pomocou nedovolených dopingových látok v štýle Lance Armstronga, snaží sa len posúvať individuálne hranice každého záujemcu, ktorý zatúži objaviť svet cyklistiky a najmä cez šport spoznať samého seba.

„S chalanmi z DiscoverCycling.eu som sa dostal v sezóne 2017 do úplne inej výkonnostnej kategórie. Chcelo to len štipku motivácie, cieľavedomosť a silnú vôľu z mojej strany.“

Víťaz pretekov Criterium Du Horný Turiec 2020 Miro Endresl vám pred štyrmi rokmi vystrúhal takúto poklonu, naozaj stačí na taký výkonnostný posun tá štipka motivácieJ?

Miro v tom roku urobil naozaj neskutočný výkonnostný skok a bez vlastností, ktoré tam spomenul a ktoré ho v tom čase jednoznačne zdobili, by to len ťažko dokázal. Pevný charakter, jasne stanovený cieľ a hlavne túžba ho naplniť sú základom úspechu, no nemenej dôležitý je tréningový plán pripravený presne podľa možností, predpokladov a cieľov športovca. U Mira sa v tom roku stretli všetky tieto parametre a výsledkom bol výrazný nárast výkonnosti, ktorý mu umožňoval nie len účasť na kvalitných amatérskych pretekoch, ale dával mu rovno šancu pobiť sa v nich o víťazstvo. Objavil úplne novú dimenziu cyklistiky. Kým predtým premýšľal počas pretekov, ako sa udržať v pelotóne, tentoraz už mohol spriadať víťazné taktické plány a zvažovať na ktorom kopci si nastúpi do úniku, či ktorý zo súperov by mu mohol stačiť v záverečnom špurte.

Znie to ako pekná americká rozprávka s dobrým koncom. Naozaj je možné za jeden tréningový rok urobiť takýto progres? Postačí, keď si u DC (Discover Cycling) objednám tréningový plán a s trochou tréningu zatnem zuby?

Každý človek je jedinečný a na tréningové zaťaženie reaguje rôzne. Čo výborne funguje jednému, nemusí druhému vôbec priniesť želaný efekt. Aj preto je nezmyselné študovať a kopírovať tréningové metódy a prostriedky profesionálov, ktorí majú pre výkon svojho povolania úplne iné podmienky, než napríklad štyridsiatnik pracujúci osem a pol hodiny denne kdesi v kancelárii, čo sa po večeroch a víkendoch zúfalo snaží dobehnúť zameškané. O to väčší význam má pre takéhoto športovca dômyselne pripravený plán, ušitý mu presne na mieru podľa jeho požiadaviek, možností a schopností.

Miro Endresl sa medzitým stal otcom, bicykel šiel na čas na vedľajšiu koľaj a teraz sa postupne znova dostáva do niekdajšej formy, kam sa však za tie štyri roky posunul projekt Discover Cycling?

Cieľom projektu je naďalej „objavovanie cyklistiky“ vo všetkých podobách, ktoré si pod tým možno predstaviť. Či už je to príprava tréningových plánov pre naozaj široké spektrum záujemcov, organizácia tréningových kempov na Slovensku aj v zahraničí, testovanie výkonnosti alebo príprava a účasť na pretekoch pre členov klubu. V roku 2021 sa nám konečne podarilo rozbehnúť pod hlavičkou DC aj dlhšiu dobu plánované tréningy pre deti a mládež. David (David Lahučký, tréner II. stupňa in making) sa venuje mladým cyklistom v regióne Bratislavy a ja (Erik Toček, tréner I. stupňa) sa po presťahovaní sa na sever Slovenska snažím založiť mládežnícku bunku DC v Liptovskom Mikuláši.

Každý nový mládežnícky klub je v dnešnej dobe určite vítaným počinom. Po cyklistickom ošiali, ktorý svojim výsledkami u detí a rodičov vyvolal Peter Sagan, by nemalo byť až tak náročné naplniť členské kapacity. Akým spôsobom sa snažíte zaujať mladých adeptov cyklistiky a aké máte plány pre aktuálnu sezónu?

Ciele sú pre tento rok zatiaľ skromné a sú z kategórie esenciálnych – čo najviac rozšíriť členskú základňu klubu. Prijímame deti vo veku od 8 do 18 rokov, ktoré majú vlastný bicykel a vedia sa bicyklovať. Riadené tréningy s trénerom sú dvakrát do týždňa, pričom deti sú rozdelené do dvoch vekovo-výkonnostných skupín pre zabezpečenie homogenity. Po získaní základných zručností a po dosiahnutí istého stupňa výkonnosti by sme sa s deťmi radi zúčastňovali vybraných pretekov slovenského pohára MTB, na ceste alebo aj pravidelných regionálnych pretekov. Starší pretekári budú trénovať podľa pripravených individuálnych tréningových plánov a pre letnú prázdninovú sezónu by sme radi pripravili aj cyklistické denné tábory v oboch lokalitách, teda v Bratislave aj v Liptovskom Mikuláši. V neposlednom rade musím spomenúť aj možnosť kombinovať cyklistiku s inými horskými športovými aktivitami v regióne Liptova pre členov klubu DC alebo aj záujemcov mimo klub. Vynikajúcou formou zimnej prípravy je skialpinizmus, pre ktorý sú v tejto oblasti Slovenska priam ideálne podmienky (projekt Discover Skimo) a počas letnej sezóny je tu možné kombinovať cyklistiku s trailovým behom (Discover Running).

To vyzerá ako celkom slušná porcia aktivít. Veríme že sa ciele z veľkej časti podaria naplniť a dresy pretekárov Discover Cycling sa stanú stálou súčasťou slovenského cyklistického pelotónu. Vďaka za rozhovor a good luck.

 

Diskusia