Report: 1. košický bikemaratón - bikepoint.sk

Report: 1. košický bikemaratón

vložené 10. 07. 2012 o 09:21

Uplynulú sobotu sa konalo pre priaznivcov dvoch kolies športové podujatie na východe Slovenska v rekreačnom stredisku Jahodná pri Košiciach. V poradí už 9.ročník 1.kbm sa uskutočnil za priaznivého, slnečného až tropického počasia.

Organizátori pripravili tri trasy pre rôzne zdatných bikerov a širokú športovú verejnosť. Maratónska (90km), polmaratónska (50km) a hobby (20km) trať oslovila spolu 382 štartujúcich zo Slovenska ale aj zahraničných účastníkov.

Na štart tej mojej polmaratónskej som sa vydal spolu v doprovode sparinga ako posledný. Prvé kilometer prevažne stúpajúcim terénom sme využili na rozjazdenie a rozdýchanie sa. Chráneným bukovým lesom sme vystúpali k chate Lajoška, kde bola prvá bčerstvovačka. Doplnili sme tekutiny, pozdravili pár bajkerov a vydali sa ďalej na Kojšovskú hoľu cestou hrdinov SNP. Ešte pred vrcholom (Gogota) prišlo náročné stúpanie zjazdovkou. Na tej páľave to bolo pre mňa na tlačenie biku a miestami z ľava do prava. Odmenou bola ďalšia občerstvovačka pri čajovni Katka. Dva poháre vody za krk a hlavu a dva poháre jonťáku na občerstvenie. To už mi ušiel aj parťák a tak pokračujem až k chate Erika. Vychutnávam si nádherné výhľady a po pravej strane míňam aj meteostanicu. Regulovčík ma posiela doľava k pamätníku SNP, kde sa stáčame doprava a zjazdom cez Biely Kameň sa strieda viacero blatistých úsekov. Organizátori zabezpečili zavlažovanie poniektorých úsekov na trati a tak zabezpečili dokonalú pestrosť terénu. Odmenou boli zafŕkané gate a bodky na tvári. Prišlo ďalšie stúpanie, v ktorom sa atraktivita zážitku naplnila. Ochotný pán zo záhradnou hadicou ochladzoval cyklistov pred stúpaním podľa potreby. Ja som si doprial a tak mi naložil, čo to dalo. Prejazd Zlatou Idkou a skratkami k chate VSŽ, kde bola ďalšia občerstvovačka ma potešilo. Z bohatého občerstvenia využívam len jonťák a vodu, no počas celej trate si pochvaľujem vhodné rozloženie občerstvovačiek, nakoľko som nepocítil dehydratáciu .V jednom výbehu sa dávam do debaty z bajkermi a tak zisťujem, že sú to maďari. Nerozumejú a tak prepínam slovník s neistou maďarčinou. Zisťujem, že prišli z Debrecénu a zúčastňujú sa 1.kbm už tradične, lebo sa im tu páčia hory a príroda. Chvíľu cesty ideme spolu, no pár technických úsekov a mokrých zjazdov zabezpečilo moje trhnutie sa. Výjazd z lesa a následné posledné stúpanie ponad Vyšný Klátov na páliacom slnku ma prefackalo. Akosi mi to nešlo ani po asfalte a tak volím pozvolné tempo na najlahšom prevode, nech sa vytrepem hore na biku. Do ciela už len 1,5 km a na kopci ma dochádzajú aj spomínaní Maďari. Ja mám však svoje pohodové tempo. Do cieľa sa spúšťam sám s pocitom absolvovania veľmi pekného a kvalitne zabezpečeného bikemaratónu v prekrásnej prírode východu.

Ďakujem organizátorom za zážitok a prajem do ďalšej práce veľa elánu s presvedčením, že sa sem zas o rok vrátim.

V cieli bolo kvalitné zázemie a chutil aj gulášik s kofolkou.

Vyhlásenie výsledkov prebehlo pomerne skoro a tak zostáva len spomenúť, že na 1.kbm dominovali domáci jazdci. Na maratónskej trati bol najrýchlejší Michal LAMI a na polmaratónskej vyhral František LAMI-obaja Jump Sport Košice. Medzi ženami bola najrýchlejšia Elena Ondášová- Outsiterz Novatec.

Víťazom blahoželám…

Autor: Peter Grusz

Foto:Tomáš Hauser

Diskusia