Report 1: Púchovský MTB maratón - bikepoint.sk

Report 1: Púchovský MTB maratón

vložené 24. 09. 2012 o 20:18

Finále Valašskopovažskej MTB série tento rok hostil Púchovský maratón, ktorý si túto sobotu pripísal na svoje konto druhé pokračovanie. Nízky vek tohto podujatia ale nič neuberá na jeho kvalite, práve naopak. Kvalitu tohto podujatia azda najlepšie dokazuje takmer dvojnásobný počet štartujúcich v porovnaní s premiérovým ročníkom.

V porovnaní s prvým ročníkom sa zmenilo zázemie maratónu. Štart a cieľ sa tento raz presunul do areálu futbalového štadióna v Púchove čo bol od organizátorov určite výborný ťah. Drobné zmeny doznali aj trasy. Bajkeri si mohli vybrať z dĺžok 46 a 27 kilometrov. Oproti minulému ročníku trasa ešte viac opeknela, keď pribudol nový úsek v podobe jazdivého „singláča“. Staviteľovi trate Tonymu Podstránskemu a partii nadšencov okolo neho treba jednoznačne pogratulovať k výbornej práci.

Úvodné kilometre sa idú na rozohriatie za doprovodným vozidlom, ale ako náhle pelotón opustí mesto, začína sa naostro pretekať. Prvé stúpanie vystrieda rýchly, ale dosť zradný zjazd, kde nebýva núdza o defekty a nepríjemné pády. Nasleduje rovinatá pasáž po asfalte v okolí Dohnian, dejisku minuloročných ME v XC, kde si prídu na svoje hlavne bajkeri odrastení na cestných bicykloch. Tento rok nám túto „cestársku“ časť spestril aj celkom nepríjemný protivietor, takže ani tieto relatívne jednoduché kilometre neboli vyslovene zadarmo.

Po prejazde cez obec Ihrište nasleduje to, čo robí Púchovský maratón Púchovským maratónom, teda krásne jazdivé traily. Trať má priam až XC charakter, striedajú sa krátke prudké stúpania, rýchlejšie pasáže po krásnych lesných chodníkoch, zaujímavé zjazdy a nájdeme tu samozrejme množstvo singletrackov, ktorých celková dĺžka je až 11 kilometrov. V tomto „traildoráde“ sa musí každý správny bajker cítiť doslova ako v siedmom nebi. Technicky zdatnejší jazdci tu vedia získať drahocenné sekundy a naopak tí čo sa s bicyklom nedokázali až tak zžiť zase čo to stratia. Niektoré úseky sú totožné s ďalším pekným maratónom, Maratónom Maríkovskou dolinou, takže občas si treba dať pozor, aby ste si všímali to správne značenie a nenechali sa v kľúčových momentoch pomýliť. Celkovo bolo ale značenie trate kvalitné a občasné zablúdenie niektorých pretekárov by som skôr pripísal ich nepozornosti.

Úsek maratónu, ktorý veľmi dobre poznám z Maríkovskeho maratónu, sú aj lúky nad Hoštinou. Je to jedno z mála miest, kde sa jazdci môžu pokochať peknými výhľadmi. Kúsok po hoštinských lúkach nasleduje ďalší singletrack končiaci až nad kúpeľmi v Nimnici. Krátkym stúpaním a následným rýchlym zjazdom sa dostávame do Horného salaša, kde sa nachádza posledná občerstvovačka, na ktorej ale čelo pretekov ani len nespomalí a posledným stúpaním sa dostávame na začiatok posledného „singláča“. Chodníček sa vlní po vrstevnici, takže kilometre na ňom nenazbierame zadarmo. Na záver sa ale chodník zváži smerom dole a začína krásny záverečný zjazd do Púchova okorenený zaujímavými „padákmi“ a serpentínami nad mestským amfiteátrom. Na záver prídu ešte posledné rovinaté kilometre cez mesto a po dvoch hodinách majú tí najlepší porciu 46 kilometrov za sebou. Víťazom maratónu a rovnako aj celej Valašskopovažskej série sa stal Pavel Žák (TROB cyklo o.p.). Medzi ženami v maratóne a rovnako aj v celej sérii triumfovala Šárka Vojtková (BMC - SAVO racing).

Ideálne počasie, skvelá trať a kvalitná organizácia urobili z Púchovského maratónu veľmi dôstojnú bodku za Valašskopovažskou sériou. Verím, že sa budúci rok v Púchove uvidíme zase a konečne aj na pravej dlhej maratónskej trati.

Autor: Juraj Meliš

Foto: Luboš Dupkala

Diskusia