Report:  BBB Vlko - Hron cyklomaratón - Hronsek - bikepoint.sk

Report: BBB Vlko - Hron cyklomaratón - Hronsek

vložené 08. 05. 2012 o 17:40

Je sobota 05.05.2012, 05:30 ráno. Zvonenie budíka na mobile by som po čiastočne prebdenej noci najradšej odignoroval. Po chvíľke pelešenia v posteli som sa odhodlal vstať, nabaliť do tašky potrebné veci, oblečenie, naložiť bike do kufra auta a tak po šiestej hodine vyrážam na 7. ročník BBB Vlko-Hron cyklomaratónu, ktorý je v poradí tretím podujatím cyklomaratónskej MTB série 2012. Cesta ubiehala trocha s obavou, či dorazím včas a hmlisté ráno na mňa pôsobilo dosť neisto. Ubiehajúcimi kilometrami sa postupne začalo slniečko predierať na svetlo sveta. Pred vjazdom do obce Hronsek míňam skupinku cyklistov smerujúcich jedným smerom. Spúšťam okno na aute, aby som sa nadýchal stupňujúcej atmosféry a zároveň počul pokyny regulovčíkov usmerňujúcich dopravu.

Tak a konečne som o 9:15 na mieste ,kde to žije. Moje prvé kroky vedú na prezentáciu, no privítal ma pomerne dlhý rad tak som si to namieril kam aj králi pešo. Stihnem, nestihnem? Moja obava sa začala rozplývať správou o posune času štartov o 15 minút a po chvíľke, ako keby šibnutím čarovného prútika sa rad na prezentáciu niekam stratil. Prezentácia prebehla úspešne a v mojom prípade aj prekvapivo rýchlo.

Prechádzajúc nádvorím načerpávam perfektnú atmosféru stánkov miestneho jarmoku. Grilované špecialitky to ja rád a tá vôňa ma sprevádzala po celý ten čas príprav. Aj počasie bolo za a tak mi bolo jasné, že dnes bude krásny prevažne slnečný deň na biku.

Presúvam sa na štart a popritom zisťujem technickú chybu. Hm, blatko ešte z Partizánskeho si našlo cestu kam nemalo. Silikónový olej od Romana čiastočne pomohol, no hneď po štarte ostávam osamotený stáť a šlapem naprázdno. Márne. Po chvíľke beznádeje zisťujem príčinu a vôbec ma to neteší. Strhnutý orech na kazete zadného kolesa je aj pre mňa neriešiteľná záležitosť. Sakra, ja to dnes nedám? Nevzdávam sa. Zháňam koleso na zapožičanie, no nájsť vhodného darcu je ako so vzácnou krvnou skupinou. Oslovujem organizátorov a aj napriek ich snahe sa vhodný darca nenašiel. Oslovujem milé dámy opaľujúce sa na lavičke dúfajúc, že ten dámsky model opretý o lavičku je niektorej z nich. Konečne vidím vhodné koliesko. No majiteľ sa nenašiel aj napriek opakovanej výzve spolupracujúceho spíkra Romana. V náročnom okamihu stretávam postaršieho pána z miestnej ulice na funkčnom biku. Slovo dalo slovo, odbehli sme k nemu domov a odmontovali koleso. Ako tak dopasované na môj bicykel som sa konečne vydal na trať s polhodinovou sekerou.

Pred prvým stúpaním som si všimol akú mačku vo vreci mám nakúpenú. Osmičkové koleso skoro s časovkárskym dezénom bolo pre mňa v tej chvíli zlatým kolieskom. Doladil som ešte radenie ako sa žiadalo a mohol som pokračovať v sólovej jazde. Vlkohrona som mal absolvovaného z predchádzajúcich ročníkov a tak som bol zvedavý na zmeny trate. Prvú som si uvedomil tak po desiatom kilometri, kedy som zacítil jedinečnú vôňu ihličia borovicového hájika, ktorým viedla stopa. Jedna nádhera, parádne som si užíval prírodu. Nasledoval zjazdík po lúke a usmernenie smerníkov do ľava, ktorých bolo mimochodom neúrekom v dôležitých smerových zmenách. Prejazd opadaným lístím z pod ktorého ma netrafil ani jeden kameň bola náhoda, alebo tam všetky vyzbierali. Asi tak na 20-tom kilometri som skoro prepálil strmý blatistý zjazd aj napriek varovaniam a uvedomil si to aj ten paparazi čakajúci na tento okamih. Namiesto fotky zvolil radšej úskok do istoty a ja som bol rád, že mi to nakoniec vyšlo na zmenu smeru. Stihol som ešte, že sorry a venoval úsmev. Možno si ani nevšimol moje obutie na zadnom. Napadlo mi, kedy asi dôjdem chvost veľkej anakondy. Stalo sa tak na prvej občerstvovačke pod Hvezdárňou a prehodil pár slov s dvoma súkmeňovcami. Bufet ponúkal vodu, tak som si dal pohárik, lebo rezne už nemali. Tu sa začalo stúpanie na Kozlínec. Pri pohľade vpred a zaťažený tisícom bubliniek som zvolil taktiku po vlastnej osi na najbližší prelom. Ďalej to už bolo ako na hojdačke hore a dole až do nekonečna a ešte ďalej. Práve v bukovom lese som pochopil náročnosť ale hlavne najsilnejšiu devízu trate - rôznorodosť a krásu regiónu. Konečne hore a zjazdom cez Mičinské lúky dobieham a míňam ďalších dvoch bajkerov. Asi na 32 km sa zjazdík mení na prudký singlík s technickou náročnosťou. Dôležitosť označená tabulami „!!!“ dopĺňali organizátori aj slovne a tak som aspoň spozornel. Prítomnosť záchranárov na tomto úseku a skvelé značenie vytŕčajúcich kameňov oranžovou farbou bolo suprové. Pomyslel som si, ešteže nieje blato. Po úspešne zvládnutom singlíku sa začalo mierne stúpať, no ja som si mohol zase trocha oddýchnuť. Síce nerád, no keď musíš tak musíš. Defekt na prednom kolese. Vyberám novú dušu.Koleso von, plášť dole, výmena duše a pozdrav dobiehajúcich bajkerov. Skoro som sa ufúkal tou malou pumpičkou ale už to teda dnes dôjdem. Hneď ako zopár komárov dojedlo obed som vyrazil ďalej už známym terénom z predchádzajúcich ročníkov. Konečne druhá občerstvovačka lebo sa mi práve minul jonťák, tak dopĺňam. Vo výklade je pestrejšia ponuka a tak volím hrozienka a pohár Birellu. Už to je len trocha. Výjazd na asfaltovú cestu umocnila fotografická momentka s druhým v poradí na dlhej. Po chvíľke jazdy v háku sa strácal v diaľke. Posledný prudký označený zjazd a prejazd rojom otravných mušiek na spojovačke. Prejazd železničným priecestím a očakávaný cieľ.

Rád sa sem vrátim aj o rok, lebo Vlko-Hron si ma získal a patrí medzi moje obľúbené. Dnes to bolo o inom, som spokojný a niečo som zažil. A kto dnes nezažil?

P.S.- Blahoželám organizátorom k príjemnej a pre mňa pozitívnej zmene nového okruhu. Ďakujem ochotnému pánovi z obce Hronsek za požičané koleso, ktoré som poctivo vrátil – máte ho za plotom ako sme sa dohodli ;)

Zúčastnilo sa 531 štartujúcich v rôznych kategóriách .

Výsledky - 42 km :

Muži: 1.Milan Barényi (Trek KCK Oslany) 01:40:59, 2.Ján Gallik (Kaktus bike Bratislava) 01:46:45, 3.Radovan Bíroš (Cyklopozitív klub Žilina) 01:49:27

Ženy: 1.Zuzana Juhásová (CK Svätý Jur) 02:19:25, 2.Martina Šichtová (KPHC Turčianske Teplice) 02:19:25, 3. Janka Gereková (VŠC Dukla BB) 02:26:36

Ženy I: 1.Adriana Petková (Kanianka) 02:47:19

Ženy II: 1.Tatiana Vančová (CK Witzenmann) 02:51:49

Seniori: 1.Róbert Glajza (Banská Bystica) 01:46:14

Veteráni I: 1.Milo Cimbala (NO-TAK Stropkov) 02:12:33

Veteráni II: 1.Ladislav Longauer (Banská Bystrica) 02:14:51

Juniori: 1.Ondrej Glajza (Poprad) 01:54:14

Kadeti: 1.Maroš Revaj (Sportakus CT) 02:15:55

 

Výsledky - 84 km :

Muži: 1.Martin Haring (Sliač) 03:34:45, 2.Peter Jež (Climberg T-sport) 03:53:09, 3.Michal Katuša (Kaktus Bike Team BA) 03:55:13

Ženy: 1.Andrea Juhásová (CK Svätý Jur) 04:58:29

Seniori: 1.Miroslav Kováčik (CK Unicom Zvolen) 03:59:34

Veteráni:1.Milan Jánošík (KNAC Ružomberok ) 04:28:39

 

Autor: Peter Grusz

Diskusia