Report: Dubnický maratón 2012 - bikepoint.sk

Report: Dubnický maratón 2012

vložené 27. 08. 2012 o 09:00

Uplynulú sobotu sa konal tento najstarší a podľa mnohých aj najťažší maratón na Slovensku. Na 18. ročník „Dubničáku“ si do Novej Dubnice našlo cestu 681 bajkerov, ktorí si svoju kondíciu a techniku otestovali na 4 rôznych tratiach v krásnej prírode Strážovských vrchov. Rešpekt vzbudzuje hlavne kráľovská trasa HARD s dĺžkou 100 kilometrov a prevýšením 3250 metrov. Celý deň panovali takmer ideálne maratónske podmienky. Zem bola po uplynulých horúcich dňoch suchá, až priam vyprahnutá, teplota sa pohybovala okolo 25°C a slnko sa takmer celý deň schovávalo za mrakmi, takže si zúčastnení mohli dokonale vychutnať nádherné trasy, ktoré organizátori pripravili.

Krásna trať je asi najväčšou devízou Dubnického maratónu. Nájdete tu jazdivé traily a technické úseky v lese, ale aj rýchle pasáže po lúkach a zvážniciach. V exponovanejších úsekoch si zase na svoje prídu dobrí zjazdári a získajú zopár sekúnd na svojich menej technicky zdatných súperov. Striedajú sa krátke prudké stojky, technické výšľapy, dlhšie tiahle stúpania a vrcholom na HARDe a KLASIKu už tradične býva 10 kilometrov dlhé stúpanie na Baské. Medzi bajkermi sa známymi stali Kamenné vráta, serpentíny v Trenčianskych Tepliciach, prudký štrkový zošup kúsok za Baským alebo stojka po lúke kúsok za občerstvovačkou v Iliavke. Keď k tomuto všetkému pripočítame ešte dobré značenie, tak tu máme kvalitný základ tohto obľúbeného maratónu. A ak sa pridajú ešte dobre zásobené občerstvovačky, výborná organizácia, dokonalý servis v cieli a príjemná atmosféra, tak výsledkom je jeden z najlepších maratónov u nás. Pre mňa osobne bol tohtoročný Dubničák vrcholom tejto sezóny. Kvalitu tohto podujatia dokazujú aj takmer výhradne kladné ohlasy zúčastnených.

Víťazom na trati HARD sa stal Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice) pred Branislavom Sivákom (Gavalieri) a Dominikom Turanom (CK Outsiderz Novatec Bratislava). Zo žien si najlepšie s najdlhšou traťou poradila Daniela Chlíbková (Redpoint pearl Izumi) tesne pred Annou Holášovou (Divina Racing Team) a Lenkou Hartlovou (Kellys Bike Ranch Team). Kvetina v cieli spolu s vyhlásením mena každej účastníčky bol milý bonus od organizátorov pri vyhlasovaní výsledkov.

Za všetkých spokojných bajkerov mi neostáva nič iné len sa organizátorom poďakovať a do videnia o rok.

Autor: Juraj Meliš

 

Diskusia