Report: Jarná klasika 2012 - bikepoint.sk

Report: Jarná klasika 2012

vložené 28. 05. 2012 o 10:38

V roku 2001 toto úspešné a obľúbené podujatie začalo písať svoju históriu. Medzi prvých víťazov patrili napríklad Jaroslav Klčo, Milan Barenyi, či David Ševčík. Pravidelnými účastníkmi sú cyklisti z Maďarska, Poľska, Českej republiky a veľká skupina súťažných, i malá hŕstka hobby jazdcov zo Slovenska.

Vysoké Tatry patria medzi stálice v propagácii Slovenska v zahraničí a ponúkajú veľa možností na športové vyžitie v každom ročnom období. Absolvovaním jednodňového preteku Jarná klasika, či Tatry Tour sa naše majestátne pohorie zapíše do sŕdc pretekárov a tí sa radi vracajú pokoriť niektorú z tratí, ktoré si usporiadatelia pripravili. Veľkou otázkou je vždy i počasie, ktoré si Tatry pre cyklistov pripravia. Kto toto pohorie pozná vie, že predpovede sú zbytočné. Aktuálny ročník zorganizovaný dňa 26.mája 2012 priniesol pre účastníkov nádherné polooblačné počasie s pekným výhľadom na odokryté končiare našich veľhôr. K tejto idylke sa však pridal i silný vietor, ktorý sa pohrával s jazdcami a umocňoval im už i tak ťažké stúpania, či prejazd rovinatými úsekmi i údoliami.

Jarná klasika 2012 mala 118 km a viedla zo Starého Smokovca, do Tatranskej Kotliny, Spišskej Belej, Kežmarku, Spišské Bystré, Liptovskú Tepličku, Štrbu, Mengusovce, Vyšné Hágy. Cieľ týchto pretekov je tradične pred hotelom na Hrebienku. Dá sa s úsmevom povedať, že po trati, ktorá má celkovo viac ako 1700 výškových metrov je stúpanie po zimnej sánkarskej dráhe až na Hrebienok posledným klinčekom do rakvy.

Trať Jarnej klasiky 2012 bola až na pár miest veľmi dobre značená a usporiadateľská služba veľmi dobre spolupracovala s Políciou SR. Príslušníci napriek regulácii križovatiek vo veľkom i fandili a povzbudzovali. To isté sa dá povedať i o ostatných organizátoroch i divákoch na trati, pre ktorých pretek končil až prejazdom „zberáku“.

Štart pelotónu, ktorý tvorilo 174 účastníkov bol pravidelne zverený do rúk primátora mesta Vysoké Tatry Ing. Mokoša. Počas absolvovania trate sme boli svedkami rôznych dôvodov vzdania, či nedokončenia pretekov. V Tatranskej Kotline bol pád, ktorý si vyžiadal nasadenie záchrannej služby, niektorých postihli žiaľ technické poruchy, defekty, či pre nedostatok motivácie jednoducho vzdali pred vrcholovým stúpaním na Hrebienok. V závere zo 147 klasifikovaných účastníkov mal najviac síl Gábor Fejes z Maďarska(36,5 km/h), pred Pavlom Polievkom zo Slovenska a Michalom Malejkom z Poľska.

Vyhlásenie víťazov prebehlo pred Grand Hotelom v Starom Smokovci a víťazi dostali víťazné dresy i vecné ceny venované sponzormi podujatia i známou hodinárskou spoločnosťou TISSOT.

Milovníkov cestnej cyklistiky čaká v tomto roku v Tatrách ešte jedno podujatie. Tým je Tatry Tour 2012 (otvorené majstrovstvá strednej Európy), na ktorom sa očakáva veľký počet účastníkov zo Slovenska i z viacerých štátov Európy. Majstrovská trať má 197 km a obchádza celé pohorie Vysokých Tatier. Kratšia trať určená hlavne pre začínajúcich a hobby jazdcov má 72 km. Info na internetových stránkach www.tatrytour.eu

Autor: Milan Bodzan, beer inside team

Diskusia