Report:Slaňaki Cup - do vrchu a len do vrchu - bikepoint.sk

Report:Slaňaki Cup - do vrchu a len do vrchu

vložené 09. 11. 2022 o 10:31

Po dvoch rokoch odmlky sa 6. novembra konal 11. ročník časovky do vrchu Slaňaki Cup. Kto to ešte nepozná, tak ide o podujatie, kde skupina cyklistov aj bežcov vyšliape do vrchu Dubník s nadmorskou výškou 874m. Je to zalesnený vrch v severnej časti Slanských vrchov, na jeho vrchole je vysielacie stredisko vďaka, ktorému je ľahko rozpoznateľný.  Z Dubníka je výhľad na východ, sever i západ a za priaznivého počasia možno vidieť štíty Vysokých tatier aj Kráľovu hoľu.

Štartovalo  sa v obci Zámutov na úpätí Slanských vrchov v okrese Vranov nad Topľou. Cieľ bol pri najvyššej stavbe na Slovensku a to 318 metrov vysokom vysielači Dubník. Vysielač Dubník konkuruje svojou výškou aj Parížskej Eiffelovke, v r. 2001 oslávil 60. výročie svojho postavenia. Dĺžka trate bola 11,2 km so 600 metrovým prevýšením. Povrch trate bol väčšinou staršia asfaltová cesta, miestami výtlky, blato a štrk. Niektorí súťažiaci zvolili cestný bicykel, či gravel iní pre istotu horský. Rekord trate drží legenda MTB a európsky šampión Karel Hartl s časom 30,07 min.

Keďže išlo pravdepodobne o poslednú akciu sezóny, bola by škoda nevyužiť to, napriek chladnejším ránam v tomto ročnom období.  Chcel som si otestovať, ako na tom som po prekonaní Covidu, zistiť ako sa telo správa v pretekovom tempe. Nech mám motiváciu na nasledujúcu prípravu do budúcej sezóny.

O pol deviatej sme naložili bicykle, a vyrazili na zhruba hodinovú cestu do Zámutova. Dúfal som, že sa vyjasní, keďže u nás celý deň a noc pršalo. Dorazili sme o pol desiatej, bolo chladno, hmla a vlhko ale na vrchu sa predieralo slniečko. Bežcov sa registrovalo 105 a cyklistov 69. Registrácia prebehla veľmi rýchlo.

Štart:

Pred štartom som sa patrične rozjazdil, zahrial stuhnuté svalstvo a trochu zvýšil tepy,  aby som srdce po štarte nešokoval. Na štarte som sa zaradil dopredu, aby som mal dobrú pozíciu. Vyrazil som prvý a takto som sa držal až do lesa, kde začal horší povrch a aj blato. Tam som sa prepadol na tretie miesto a takto som došiel až do cieľa. Najviac ma dostal nápis na ceste, asi dva kilometre pred cieľom, kde stálo Max. stúpanie 28% a môj bicykel už nemal ľahší  prevod v ponuke. Tepy som mal už chvíľu nad  maximom, no ten kúsok som už nejako došiel na kyslíkový dlh.

V cieli nás čakalo vďaka inverzii krásne počasie, teplo a slniečko. Klasické občerstvenie v podobe banánov, jabĺk, sladkostí a športových nápojov. Po návrate do zázemia pretekárom podávali kapustnicu.

Vyhlásenie výsledkov:

Vyhlásenie prebehlo v krátkej dobe po dojazde, ceny boli pekné a hodnotné. Skončil som celkovo tretí a prvý v kategórii nad 40 rokov.

Muži absolútne poradie:

  1. Miesto: Hajník Matúš, Vranov nad Topľou
  2. Miesto: Závodný Radoslav, Pro-body sport team
  3. Miesto: Paumer Patrik, Bike klub LIPA

Ženy absolútne poradie:

 

  1. Miesto: Janošková  Katarína, Žilina
  2. Miesto: Floreková Slávka, Bike klub LIPA
  3. Miesto: Letková Gabriela, Košice

Záver:

Na tejto akcii  som bol druhý krát a nemôžem nič vytknúť. Všetko super od parkovania, prezentácie, značenia, regulovčíkov až po vyhlásenie výsledkov.  Za mňa odporúčam skúsiť túto akciu, keďže nie je technicky náročná, je vhodná aj pre začínajúcich bikerov.

 

Autor + foto: : Paumer Patrik

Diskusia