Report: Slovenský pohár DH Malinô Brdo - bikepoint.sk

Report: Slovenský pohár DH Malinô Brdo

vložené 11. 05. 2012 o 10:04

Slovenský pohár DH Malinô Brdo

Prvý májový víkend sa rozbehol kolotoč Slovenského pohára v downhille. Tento rok sa skladá zo šiestich kôl. Po Malinôm Brde sa jazdci presunú do Bachledovej doliny, Malej Lučivnej, „majstrák“ odjazdia na Kubínskej holi, absolvujú Plejsy a celý seriál zakončia finálovými jazdami na Donovaloch.

Malinô Brdo

Po zimnej prestávke sa do Ružomberka vybralo viac ako 300 jazdcov zo Slovenska, Čiech, Maďarska aj Poľska. V kategórii žiakov sa na štart postavilo dvanásť najmladších downhillových nádejí, žien prišlo šesť, „starých pánov“ devätnásť. Chuť natriasať sa na neodpruženom hardtaily malo 39 pretekárov. Len päť súťažiacich chýbalo do stovky pri „hobbíkoch“, juniorov bolo o jedného menej. Kategória downhillovej elity mala až 56 mužov.

Na všetkých čakala známa trať, ktorú sa usporiadateľom podarilo vylepšiť hlavne v dolnej časti. „Úprava klopiek, skokov a zarovnanie trate sa podpísalo na zrýchlení,“ skonštatoval Jozef Šiška, staviteľ viacerých tratí na Slovensku. Minuloročný rekord trate 3:26 min sa podarilo prekonať jednému juniorovi a štyrom jazdcom z elity. 

Žiaci

V prvom kole bol najrýchlejší Daniel Kroupa (Speedbake), pred Filipom Zemanom (Novatec) a Maďarom Petrom Tóthom (Mocsolyah). V druhej jazde si prvý dvaja poradie vymenili. Filip Zeman dojazdil za 4:02.59 min. Maďarský jazdec sa prepadol na piate miesto a nahradil ho Adam Rojček (Ferado). 

Ženy

Početne chudobnú ženskú kategóriu jednoznačne vyhrala s viac ako 13 sekundovým náskokom v oboch kolách Jana Bártová (Bikeplac) – 4:21.64 min. Minuloročná majsterka SR Katarína Janečková Šišková (KHC Kakatus) bola dvakrát druhá. Do tretice bola dvakrát tretia Katarína Pialová (Elitebikes). „Trať sa mi páči. Je hravá a dokáže ju prejsť aj menej zdatný cyklista,“ povedala Katarína Janečková – Šišková.

Masters

Veteráni pravidelne potvrdzujú, že nepatria do „starého železa“. Nestarnúci Peter Drábik (Freeride) síce v prvom kole nestačil na Vlastimila Hynčicu (Grafobal), ale v druhom kole mu to vrátil a nadelil mu päť sekúnd. Zajazdil čas 3:30.03. Tretí skončil Petr Joch (E.A.S.T.).

Hardtail

V tejto kategórii kraľoval Tomáš Mindek (Elitebikes), ktorý sa jediný dostal pod štyri minúty (3:56.36). Na druhé miesto sa vyšvihol, po prvom kole šiesty, Pavol Magda (Devilwork). Ľubomír Grega (Bikemagazín) získal bronz.

Hobby

Finálová jazda nevyšla Dávidovi Čunekovi (Valmezbike), ktorý sa prepadol z prvého až na 27. miesto. Zabral Bohuslav Glos a z ôsmeho miesta vyšliapal prvenstvo (3:38.56). Bol len o 26 stotín sekundy rýchlejší ako Štepán Kufa (Elitebikes) – v prvom kole druhý. Jeho kolega Jakub Mičák (Elitebikes) si uhájil tretiu priečku.

Juniori

O kvalitách Martina Knapca (Novatec) nikto nepochybuje. Ako jediný junior dokázal pokoriť pôvodný rekord trate a len štyri stotiny sekundy ho delili od titulu najrýchlejší muž Malina Brda (3:23.05). Smolu mal po prvom kole druhý Rastislav Baránek (Life4Ride), ktorý sa prepadol až na 40. miesto. Nahradil ho Ján Uruba (Grafobal). Tretie miesto vybojoval Adrián Laššo (Novatec).

Elite

Najrýchlejší jazdci neostali nič dlžní svojej povesti. Po prvom kole sa na prvé miesto dostal Lukáš Učeň (Novatec), druhý bol Matej Laktiš (Novatec), tretí skončil Ján Javorník (Velosprint). Finálové kolo poradím poriadne premiešalo. Filip Polc (Polcster) s časom 3.:23.01 predbehol o viac ako sekundu Jána Javorníka a Lukáčovi Učňovi nadelil sekundy dve.

Družstvá

Do novej sezóny vstúpil najlepšie Novatec (595,60 b). Získal viac ako stobodový náskok pred Grafobalom (488,90 b) a ďalších deväťdesiat pred tímom Elitebikes.

Autor: Martin Pavelek

 

       

 

Foto: Martin Pavelek

Diskusia