Reportáž: BACHUREŇSKÁ WINTER MTB SEDMIČKA 2023 - bikepoint.sk

Reportáž: BACHUREŇSKÁ WINTER MTB SEDMIČKA 2023

vložené 19. 02. 2023 o 15:24

V sobotu 18. 02. 2023 sa konal pretek do kopca s názvom Bachureňská MTB winter sedmička. Chcel by som ho trochu priblížiť, lebo s týmto pretekom ešte nemal nikto skúsenosť, keďže sa konal nultý ročník. Verím, že zakladá novú tradíciu preteku v zimnom období, kedy sa nič cyklo nekoná a toto obdobie je bez pretekov na nevydržanie. Ja osobne sa neviem dočkať sezóny a pol roka bez pretekov mi spôsobuje mierny smútok. U nás na východe je to asi prvá akcia v roku 2023 a okrem virtuálnych pretekov na trenažéry sa niet kde porovnávať a zažiť adrenalín. O atmosfére z reálnej akcie a spoznávania rovnako naladených ľudí ani nehovorím.

Prostredie: Štartovalo sa v dedine Uzovské Pekľany s cieľom v lyžiarskom stredisku Buče, patriacom pod obec Renčišov, ležiacom v nadmorskej výške 800 m v peknom prírodnom prostredí pohoria Bachureň medzi obcami Renčišov a Lipovce. Trať merala 7,7 km s prevýšením 350m. Povrch trate bol zasnežená asfaltová cesta so serpentínami, ktorá viedla v kopcovitej časti lesom.

Registrácia: Prebehla rýchlo bez čakania na zaregistrovanie. Poobzeráme sa ešte po areáli, aby sme vedeli, kde čo nájdeme a ideme sa pomaly chystať na štart. Dáme si spoločne krátky rozjazd a asi 20 minút pred štartom sa radíme do predných radov pelotónu.

Štart: Hromadný štart bol naplánovaný na 12:30 hod. Nasledovala asi dvojkilometrová asfaltová cesta dedinou, na ktorej si každý našiel miesto podľa vlastných síl v nohách. Hneď v úvode zabrali tí, ktorí mali ambície na lepšie umiestnenie. Trasa stúpala zasneženým lesom k lyžiarskemu stredisku.

Podmienky: Počasie a podmienky boli na toto ročné obdobie dobré. Vyjazdená zasnežená cesta bola na horskom biku celkom zjazdná, akurát to predbiehanie bolo riskantnejšie, priam nemožné v hlbokom mokrom snehu.

Cieľ: Najrýchlejší dorazil k chate v lyžiarskom stredisku kde bola časomiera za 22 minút.

Vyhodnotenie: Prebiehalo v mieste štartu rýchlo a bez zbytočného naťahovania. Ocenení boli klasicky prví traja z každej kategórie.

Poradie:

Ženy:

1. Molčányiová  Lenka, Košice

2. Bučeková Marcela, Prešov

Juniory:

1. Múdry Kamil, CykloČajka Racing

Muži Elite:

1. Čverha Michal, CK Raslavice / raslavický pedál

2. Mikula Matej, Prešov

3. Marton Adam, ML TUNING Team CykloTrener Varnsdorf

Muži A:

1. Glevaňák Maroš, MTBIKER

Autor: Patrik Paumer

Diskusia