Reportáž: ŠKODA MTB maratón Levočské vrchy - bikepoint.sk

Reportáž: ŠKODA MTB maratón Levočské vrchy

vložené 30. 05. 2019 o 14:11

Na trať vyrazilo viac ako 650 pretekárov

Tretí zo série pretekov ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 absolvovalo o polovicu viac pretekárov ako minulý rok

Novú kategóriu ŠKODA Family si užilo 64 malých aj veľkých bajkerov

Tento rok ešte zelenšie: plasty nahradili ekologické a prírodné materiály, komunálny odpad sa zmestil do 5 litrového vrecka

Séria pokračuje 15. júna v Rajeckých Tepliciach

Bratislava 29. mája 2019 - V Resorte Levočská Dolina to žilo v sobotu, 25. mája, pretekmi ŠKODA MTB maratón Levočské vrchy - Levoča 2019. V piatich kategóriách vyrazilo na trať až 652 pretekárov, a to aj napriek náročným podmienkam v dažďami rozmočenom teréne. Aby si mohli bajkeri vychutnať prírodu naplno aj o rok, kládli organizátori veľký dôraz na zelený prístup počas celých pretekov. Plasty nahradili ekologické a prírodné materiály, občerstvenie sa podávalo v kompostovateľných nádobách, príbory boli požičané z okolitých škôl. Konečné množstvo neseparovateľného komunálneho odpadu sa zmestilo iba do 5 litrového vrecka.

Nový stupeň zeleného prístupu

Jedným z najväčších potešení pretekov ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 je pohyb v nádhernej prírode. Aby to tak bolo aj v ďalších rokoch, organizátori zvolili zelenší prístup počas celého priebehu série. Jednorazový plastový riad preto nahradili misky z kompostovateľného materiálu a kovové príbory zapožičané z okolitých škôl. V areáli pretekov neboli žiadne smetné koše, organizátori zriadili dve separačné stanice, v ktorých sa odpad zbieral a správne triedil s pomocou odborníkov zo Zelenej hliadky v Levoči. Všetky nápoje na mieste sa čapovali do kompostovateľných pohárov, pretekári sa mohli občerstviť aj zo sklených pohárov. Ceny, suveníry, cyklotyčinky či zákusky boli balené do ušitých alebo papierových vrecúšok, čím sa eliminoval potenciálny odpad už pri jeho vzniku. Aj ceny v tombole sa odovzdávali vo forme zážitkových poukazov, takže tieto preteky skončili so 100 % znížením plastového odpadu. Na konci pretekov zostal neseparovateľný odpad v 5 litrovom vrecúšku.

„Chcel by som vyzdvihnúť enormnú snahu organizátorov v oblasti znižovania odpadov. Zároveň by som rád poďakoval pretekárom aj návštevníkov, ktorí ochotne akceptovali tento prístup. Spoločne sa tak podarilo úplne vylúčiť plasty, vyseparovať takmer všetok odpad a ukázať trend, ktorým by sa takéto podujatia mohli uberať. Aj toto je spôsob, ktorým chceme napĺňať našu stratégiu trvalej udržateľnosti GreenFuture," uviedol Marek Růžička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Po daždivom týždni sprevádzali pretekárov slnečné lúče

Po upršanom týždni privítal pretekárov slnečný deň, ktorý potešil aj návštevníkov a organizátorov. Na štart náročných, dažďom rozmočených trasách sa postavilo 652 pretekárov, do cieľa prišlo 593 z nich. Z toho 72 absolvovalo najdlhšiu, 73 km trať. Na strednej trase, 47 km, vítali návštevníci v cieli 295 cyklistov, z krátkej 25 km trasy sa tešilo v závere 156 bajkerov. Rodinnú Family kategóriu v dĺžke 8 km si užilo 64 malých aj veľkých pretekárov, kategóriu e-bike absolvovalo 6 účastníkov. Okrem slovenských cyklistov nechýbali ani naši susedia z Čiech, Poľska či Maďarska.

Bajkeri ocenili servis a sprchu

Od minulého roka sa organizátori starajú aj o zvýšený komfort pretekárov. V cieli tak na nich čakali sprchy a cykloumývareň, ktorú využili pre približne 300 bicyklov. Návštevníci pretekov sa mohli posilniť v stánkoch s občerstvením, podujatie spestril bazár kníh, detský kútik s odpadovým Človeče nehnevaj sa či ekokomixy. Deti sa zároveň vybláznili vo fun zóne, či pri množstve sprievodných akcií.

ŠKODA FABIA COMBI pre verných účastníkov

Všetci zúčastnení bajkeri boli zaradení do záverečnej tomboly. V nej budú mať možnosť tí, čo sa zúčastnia najmenej štyroch pretekov série, získať do osobného vlastníctva novú ŠKODA FABIA COMBI so skvelou výbavou na cyklistické výlety.

ŠKODA BIKE OPEN TOUR pokračuje v Rajeckých Tepliciach

Štvrtým podujatím série ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 bude ŠKODA MTB Maratón Rajecké Teplice, ktoré sa uskutoční 15. júna 2019 na Kúpalisku Laura Rajecké Teplice. Tento ročník maratónu povedie krásnym prostredím Rajeckej doliny a pohorím Lúčanskej Malej Fatry. Preteky budú súčasne 1. ročníkom majstrovstiev Slovenska vysokých škôl.

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 – prestížne preteky pre všetkých

Seriál ŠKODA BIKE OPEN TOUR sa počas svojej existencie vypracoval na prestížne a najvýznamnejšie preteky pre MTB bajkerov z radov profesionálov, amatérov i hoby cyklistov na Slovensku. ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 v tomto roku pozostáva z piatich pretekov na území Slovenskej republiky, ktoré sa konajú od apríla do augusta. Podujatia sú otvorené pre všetkých fanúšikov horskej cyklistiky – prihlásiť sa tak môžu nielen profesionálni cyklisti a amatéri, ale aj hoby bajkeri. Sú zároveň pripravené tak, aby ponúkli možnosť zapojiť sa naozaj všetkým, preto sú k dispozícii rôzne vekové a výkonnostné kategórie.

Podrobnejšie informácie o ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 nájdu fanúšikovia horskej cyklistiky na stránke https://www.welovecycling.com/sk/sbot/.

Kalendár podujatí ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019

13. 4. 2019 ŠKODA Svätojurský MTB maratón

4. 5. 2019 ŠKODA Vlko Hron MTB

25. 5. 2019 ŠKODA MTB maratón Levočské vrchy – Levoča 2019

15. 6. 2019 ŠKODA MTB maratón Rajecké Teplice

10. 8. 2019 ŠKODA HORAL MTB maratón

 

Pre ďalšie informácie, prosím, kontaktujte:

Lenka Kalafut Lendacká, PR manager, ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o.

T +421 904 701 339

lenka.kalafut.lendacka@skoda-auto.sk

Diskusia