Rok 2018 vo svete elektrobicyklov - bikepoint.sk

Rok 2018 vo svete elektrobicyklov

vložené 19. 07. 2018 o 15:29

Módou a trendom tohto roku je jednoznačne úplná integrácia baterky, ktorá maskuje, že jazdite na elektrike. Kým je na jednej strane plne integrovaná baterka prínosom v dizajne, mínusom u väčšiny je, že ju nemôžete vybrať z rámu a nabíjať inde ako na bicykli. Obmedzuje to vaše pohodlie a možnosti, je atypická z hľadiska výroby, zvyčajne podmieňuje vyššiu hmotnosť rámu a zhoršuje ťažisko bicykla. Takýto ebike sa navyše nesmie v zimných mesiacoch skladovať v mrazivých priestoroch.

Odnímateľná batéria dáva naopak možnosť vziať si baterku so sebou a nabíjať ju či skladovať kdekoľvek a kedykoľvek. Dostupnejšia je takto aj diagnostika a vlastne každá starostlivosť. Plusy sú aj ťažisko bicykla, štandardnosť baterky pre viacerých výrobcov ebajkov a tým pádom lepšia dostupnosť.

Spoločnosť Bosch priniesla pre rok 2018 prvú štandardizovanú integrovanú batériu PowerTube, ktorá umožňuje pohodlné odnímanie z rámu a zároveň dáva priestor do budúcnosti k ďalšiemu rozšíreniu. Stále však posúva ťažisko vyššie a aj podmieňuje zvýšenie hmotnosti rámu.

Ak však trváte na plne integrovanom dizajne, a chcete všetky výhody štandardizácie, je tu značka elektrobicyklov Moustache s riešením tzv. „Hidden Power“,  ktorá vo svojich horských elektrobicykloch používa štandardnú baterku Bosch PowerPack, ale dokáže ju unikátne schovať do rámu. Skvelé rišenie pre módu i funkčnosť.

Svet elektrobicyklov – ebajk® odporúča:

Moustache Samedi 27 Trail 6

Elegantný konštrukciou a dizajnom, pevný s presným vedením cez náročné terény. 140mm zdvihy vpredu aj vzadu, progresívna kinematiku, skvelá trakcia vďaka Control Evo tlmičom.

Viac na www.ebajk.sk

Ebajk centrum ZVOLEN

Stredné Slovensko dostalo na jar svoj darček – nové špecializované centrum pre elektrobicykle. Predajňa, poradenstvo, požičovňa, servis. Všetko v jednom v kráľovskom meste Zvolen, doslova oproti Zvolenskému zámku.

Nabíjacie stanice zdarma

Rovnako pribúdajú na Strednom Slovensku nabíjacie stanice pre ebajky v rámci siete ebajkconnect. Momentálne ich je 7, na celom Slovesku už 32, z nich niektoré sú práve vo výstavbe.

Zvyšovanie zručnosti ebajkerov

Elektrobicykle jazdia rýchlejšie, buďte preto pri jazdení opatrnejší, predvídavejší. Dôležitý je správny odhad, ktorý môžete zlepšovať opäť jazdením v rôznych terénoch, stúpaniach i klesaniach.

Ak si nie ste niečim istý, vyskúšajte techniku vlastného zlepšovania spôsobom, ktorý používajú i klasickí cyklisti. Trénujú tak, že si nejakú trať vyskúšajú opakovane. Spoznajú tam svoje „jazdné úskalia“ na problémových miestach a vycibrí sa ich technika na žiadanú úroveň.

V teréne odporúčame používanie plusových (širších pláštov) na zlepšenie jazdy, ktoré zjemňujú až „odpúšťajú“ chyby začiatočníkov či neistých jazdcov.

 

Foto: archív ebajk

Autor: Luboš Terry Dupkala

Diskusia