RWE WINTER  OKOLO HRADCE, ALEBO  KEĎ V ZIME NA PRETEK TAK AJ NA KONIEC SVETA... - bikepoint.sk

RWE WINTER OKOLO HRADCE, ALEBO KEĎ V ZIME NA PRETEK TAK AJ NA KONIEC SVETA...

vložené 07. 01. 2013 o 09:19

RWE WINTER  OKOLO HRADCE, ALEBO  KEĎ V ZIME NA PRETEK TAK AJ NA KONIEC SVETA...

Ako každý rok na konci jesene pred Šprintpolom začínam špekulovať kedy a kam ísť na pretek. Na bikepoint.sk som našiel ultra mtb 12h na konci októbra, kde som bol a bolo fajn, ale o tom som už písal....

Prišiel november a ja som bol nervózny, že nič nie je. Až, kde sa vzalo tu sa vzalo info „winter okolo hradce“ 5.1.2013 v Hradci Králové = zimný mtb maratón. Hurá... už len presvedčiť podobne orientovaných šialencov aby išli cca 800km hore - dole pre mtb akciu, ktorá bude buď na lade alebo v blate. Volám Terrymu čo a ako a mimochodom spomeniem túto akciu. Nóó veľmi uletený nápad, ale poďme, povedal. Tak už mám aj parťáka a spolu s ďalším 3-mi bikermi z bikepointu sme si potvrdili, že ideme na výlet. Tomáš z Blavy, Terry, Asso zo Žiliny, Peťo z Ostravy a ja z Trenčína bola posádka.

Z Trenčína sme vyrazili v piatok o 15:30. Za výdatného dažďa sme o 21:00 prišli do Kráľovho Hradca. Ubytovali sme sa v penzióne u Svätého Jána, kde nás srdečne privítal pán majiteľ (z čoho niektorých ráno bolela hlava).

Ráno po výdatných raňajkách sme sa presunuli k registrácii k rybníku Biřička, kde sme stretli rovnako uletených športovcov ako my. Všade blato a zima. Ale nie čo to píšem, samozrejme neuveriteľné teplo 10 stupňov, čo znamená že bude blato. Fuuuj, ale keď už sme sem prišli tak treba bojovať. Oblečený veľmi naľahko sa ideme postaviť na štart. Český „zvyk“ najmotivovanejší snáď hodinu pred výstrelom tam stáli :-). Tesne pred štartom sme si minútou ticha uctili Burryho Standera, ktorý tragicky zahynul (bajkera z JAR) a potom už len „boj“.

Trať bola 20km a 40km (hlavný pretek 2kolá). Podľa môjho GPS trošku dlhšia, ale zase nebolo 600 výškových ale „len“556. Na 40km veľká pohoda.

Hneď po štarte, brod cez riečku, ktorý sa dal aj obísť prečo som sa aj sám rád rozhodol. Špica pelotónu v nedohľadne tak ako vždy a ja sa pomaly rozbieham. Pri mojich 111 kilách jediná možnosť ako nedostať infarkt. :) Pomaličky dobieham prvých premotivovaných, samozrejme hneď v prvom kopci, teda skôr, kopčeku. Ako sme odhadovali, samé blato plus piesok a to 1% asfaltu prišlo vcelku fajn. Čo sa týka značenia trasy žiaden zázrak. Väčšina regulovčíkov sa po 1 kole stratila, čoho výsledkom bolo viacero poblúdení vrátane mojich 2 parťákov. Ako som neskôr zistil, nikto veľmi neriešil či si niekto skrátil trať alebo nie. Čo samozrejme nie je len na vrub organizátorov, ale najmä na etiku pretekárov. Prečo si to myslím? Nuž, náš „spolubojovník“ Tomi kvôli žalúdočnej nevoľnosti pretek vzdal. Nedalo mu tak išiel na trať aspoň fotiť a videl ako pretekári prichádzajú zo všetkých strán, mnohí z nich mysliac si že on je organizátor aj s veľkou dávkou výhovoriek.

Vráťme sa k môjmu pôsobeniu na trati. Keď som prichádzal do cieľa prvého kola som mal priemer cez 16, vcelku spokojnosť, už som vedel čo ma čaká, dostatočne zahriaty, som začal ukrajovať z druhého kola, čo mi prinieslo posun trochu dopredu (aj pred niekoľkých z mojej MM kategórie nad 100Kg).

No uvidíme, ako to skonči „bedňa“? to asi nie, i keď, na poslednom preteku bolo víťazstvo medzi ťažkými, tu by aspoň 3-tie mohlo byť. Nakoniec sa ukázalo, že to bolo len moje želanie. :)

Môj čas podľa GPS 3,37hod. Spokojný ale prvý z „mojej „ kategórie mal čas okolo 2hodiny. Uff, klobúk dole. Samozrejme veľké gratulácie všetkým, ktorí to prešli a naozaj prešli 42km a neskracovali!!!!.

Sláva víťazom vo všetkých kategóriách (detailne na www.cyklomaratontour.cz).

Nuž v hustom daždi sme sa dali ako tak dokopy, nasadli do auta a vrátili sa večer domov...

Na záver či pôjdeme zas o rok? ak bude sneh tak určite bol názor celej posádky. Ten sneh a ľad patrí k zimnému mtb bajkingu, za čo samozrejme usporiadatelia nemôžu, ale za vytvorenie možností skracovanie trate pre no fair pretekárov áno.

Autor: Rado Tilandy

Foto: Tomáš Tomašek

Diskusia