Sagan prepisuje historické tabuľky - bikepoint.sk

Sagan prepisuje historické tabuľky

vložené 17. 05. 2012 o 08:17

Streda sa už s borcami nemaznala. Šesť vrchárskych prémií na trase zo Sonory do Clovis dalo všetkým poriadne zabrať, no znova sa dal predpokladať špurtérsky záver, pretože všetky hory sa nachádzali v prvých dvoch tretinách etapy. O prvé vrchárske prémie sa bojovalo ešte takpovediac z pelotónu a veľmi aktívny bol Sebastián Salas z kontinentálneho Optumu.

Na 35. kilometri sa už vytvoril únik ako ho poznáme a jeho zloženie bolo naozaj veľmi zaujímavé. Irizar a King (2x RadioShack), Atapuma a Quintero (Colombia), Kelderman (Rabobank), Sulzberger (GreenEdge), Eijssen (BMC), Cherel (Ag2r), Howes (Garmin), Duggan (Liquigas) a Devenys (OPQS). Početná partia vzbudzovala rešpekt a veľký náskok si nevybojovala. Maximum bolo 5,5-minúty. Na trase bolo kopec vrchárskych prémií, ale bohviekaý záujem o nich nebol. Borci sa na vrcholoch bodovaných kopcov viac-menej striedali. Dve prémie vyhral Kolumbíjčan Atapuma. Tesne po začiatku stúpania na najťažší a posledný kopec Crane Valley bol tento únik minulosťou.

V samotnom stúpaní sa začali diať typické veci, úniky aj odpadávania. Tak najprv k únikom. V polovici kopca atakovali v dvoch vlnách borci, ktorí sa tesne za vrcholom spojili a boli to Tankink (Rabobank), Cherel (Ag2r), Vandborg (Spidertech), Bennet (RadioShack), Petterson (Garmin) a Rodríguez (Colombia). Vrcholom prechádzali s náskokom 40 sekúnd na pelotón. Na jeho čele sa bez problémov pohybovali obaja Slováci.

Pre Sagana bolo však dôležité hlavne to, kto z najväčšej skupiny odpadne. Zistiť kto odpadol bola ťažká úloha, ale určite to bol Tom Boonen a v zhruba 80-člennom balíku sme neregistrovali ani McEwena a Kittela. Haussler mal zasa tesne pod vrcholom kopca technický problém a trocha stratil. Boonen prešiel Crane Valley s presne 80-sekundovým odstupom na pelotón v skupine desiatich ľudí. Kde boli McEwen a Kittel netušil asi nikto.

V zjazde, ktorý mal niečo vyše dvadsať kilometrov samozrejme vycítil šancu Peter Sagan a štvorica z piatich jeho kolegov, ktorí tam ostali, začala tvrdo makať na čele, aby sa Boonen a spol nemali šancu vrátiť späť. Ako vedľajší efekt prišlo dostihnutie ľudí v úniku, ktorý sa vytvoril v stúpaní.

61 km pred cieľom sa asi dve minúty Daniel Oss radil s timovým šéfom Liquigasu Dariom Mariuzzom a debata vyzerala byť poriadne nervózna. Keď sa najväčší Saganov pomocník vrátil na čelo a kolegom sprostredkoval pokyny, Liquigas prestal pracovať, resp. vpredu ostal iba Duggan. Trocha zvláštny postoj, my sme teda verili, že Boonen a spol sú už príliš ďaleko vzadu. Tempo sa viditeľne spomalilo. O osem kilometrov neskôr zelení opäť šli dopredu, ale mnohí cyklisti sa kvôli veľmi horúcim a suchým podmienkam bez problémov stíhali občerstovať a jesť.

49 km pred cieľom prišlo k nevyhnutnému a Boonena sme neradi privítali späť. Stále však nebolo vidieť Hausslera a ostatných šprintérov, ktorých sme spomínali vyššie. Tak predsa sme po chvíli Austrálčanovu trinástku našli a bolo jasné, že Peťo znova bude musieť zabojovať proti starej-známej zostave. Pelotón v týchto chvíľach takmer zastavil. Nemal ho kto ťahať. Peťo Velits tak mal kopec času porozprávať sa s najlepším kamarátom a kolegom Frantom Raboňom, ktorý dotiahol Boonena späť.

Už v týchto momentoch bolo jasné, že ak nedôjde k žiadnym pádom a pod., zajtra bude Peter určite opäť v žltom a do časovky nastúpi s novou životnou výzvou. Zajazdiť klasickú časovku na sto percent a udržať sa v žltom. Petrovi samozrejme celé Slovensko fandí, no ak by to dokázal, rovnalo by sa to malému zázraku. Najväčším favoritom je David Zabriskie, ktorý by Petrovi mal na základe minulosti na 30 kilometroch nadeliť zhruba 1:40. Petrova motivácia je samozrejme obrovská a spolu s náskokom vďaka bonifikáciám by to však Peter teoreticky mohol ustáť. Potreboval by naozaj životný výkon.

Prvá polovica poslednej etapy bola zaujimavá vďaka defektu Boonena, ktorého sme už dnes viackrát spomínali. Späť do balíka mu pomohol dostať sa Raboň.

6 km pred cieľom sa všetko začalo rovnať na špurt. najlepší vláčik si rozpracovala Omega Pharma. Boonena ťahali štyria ľudia, Sagana dvaja. Velits ani Leipheimer nepomáhali. 4000 metrov pred páskou došlo k prekvapeniu. Atakoval najväčší favorit na časovku David Zabriskie. To bola obrovská hrozba pre pelotón a zároveň test pred zajtrajškom. Tento ťah pomerne dosť narušil vláčik OPQS a aj iných tímov. 1,5 km však bolo po Zabriskiem.

Impossible!!! Sagan po štvrtý raz!!! To je absolútne šialenstvo čo tu Peter predvádza. V profesionálnej cyklistike vyhrať štyri etapy za sebou na takýchto významných pretekoch bolo doteraz nemožné. Markovi Cavendishovi sa to nikdy nepodarilo!

Haussler zasa druhý čo bude zaiste taktiež obrovská rarita. Matthews a Boonen znova nestačili. Kittel znova kopce vpredu neprežil. Zabriskieho atak spôsobil mierny chaos a Boonenovi sa rozbil vlak, ktorý by ho zrejme dotiahol až do cieľa. Vynikajúcu prácu predviedol Daniel Oss, ktorý ťahal Sagana a obaja presne v tých pravých sekundách boli na tých miestach, kde mali byť. Slovenská fantázia v Clovis. Celá Kalifornia po týchto dňoch vie o Slovensku.

Peter Sagan bezprostredne po etape: "Neveril som, že môžem vyhrať aj po štvrtý raz. Daniel Oss mi ale počas etapy povedal, že dáme to aj dnes a vidíte, dali sme to (široký úsmev). Zajtra asi poviem žltému dresu goodbye, ale ak budem mať síl a ešte nebudem veľa strácať, v ďalšej etape sa možno pokúsim niečo s tým urobiť."

Ako sme už spomínali v priebehu etapy, Sagan stojí v životnom týždni pred životnou výzvou, zajazdiť najlepšiu časovku v kariére. Papierové predpoklady velia jasne, na 70 % o žltú príde, no nič nie je stratené a u Sagana človek naozaj nikdy nevie. Zajtra sa teda ako posledný vydá na 29,7-kilometrovú rovinatú trasu v Bakersfielde s malým kopčekom na záver.

Vynikajúcu pozíciu pred zajtrajškom má aj Peter Velits, ktorý je síce v rovnakej sekunde ako všetci favoriti na celkové poradie (časovka pre nich v podstate otvára preteky), no vďaka vysokým umiestneniam v etapách je veľmi vysoko a bude štartovať ako jeden z posledných. Budeme zvedaví ako dopadne mini slovenský súboj. 40-sekundový rozdiel je pre Púchovčana malou výzvou a či ho ho dokáže stiahnuť? Tipovali by sme to asi 50 na 50. Štartové pozície našich, ale aj najväčších favoritov budeme publikovať už ráno v článku o 5. etape.

 

1.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 5h 08' 18''

2.HAUSSLER Heinrich GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

3.MATTHEWS Michael RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 00''

4.BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

5.KLÜGE Robert TEAM ARGOS - SHIMANO + 00' 00''

14.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

všetci favoriti na celkové poradie + 00' 00''

 

ZDROJ:http://cycling-info.sk

Diskusia