Slováci ovládli 3. etapu Tour - bikepoint.sk

Slováci ovládli 3. etapu Tour

vložené 03. 07. 2012 o 22:45

Štvrtý deň Tour bol opäť zaujímavý. Trasa podobná jarným klasikám favorizovala viacerých pretekárov, medzi nimi sme opäť oči upierali na Peťa Sagana a v kútiku duše sme verili, že sa o niečo pokúsi aj Peťo Velits, podobne ako včera. Samozrejme to najzaujímavejšie divadlo sa čakalo v druhej polovici trasy, kde bola umiestnená šprintérska prémia a všetky vrchárske prémie vrtátane cieľovej štvorky.

Na piatom kilometri sa vyprofilovala unikajúca päťka. Nechýbal opäť bodkovaný Morkov, ďalej Bernaudeau (Europcar), Minard (Ag2r), Grivko (Astana) a Perez Moreno (Euskaltel). Pelotón si ich však držal na hranici piatich minút, predovšetkým vďaka Cancellarovmu RadioShacku.

Okrem pádu Brajkoviča sa neudialo v prvej polovici nič špeciálne. Ak by sa Peťovi Saganovi podarilo vyhrať ešte jednu etapu zapísal by sa aj do histórie. Bol by tak prvým pretekárom od roku 1934 a teda od čias Reného Vietta.

78 km pred cieľom bola očakávaná šprintérska prémia a nastal vzruch. Samozrejme hlavné body si rozdelil únik, ale šprintéri aj tak tvrdo bojovali o zvyšné body. Peťo Sagan bol v špurte pelotónu tretí za Cavendishom a Van Hummelom a bral osem bodov.

70 km pred cieľom mal technické problémy Alejandro Valverde, technici to riešili tradične z okienka tímového vozidla. Preňho to bolo našťastie ďaleko od cieľa a mal čas sa v pokoji vrátiť do hlavného poľa.

Nasledovali spomínané prémie pre vrchárov a prvú podľa očakávania bral Morkov. 56 km pred cieľom mali defekt Kašečkin z Astany a víťaz Gira Hesjeda. Sivtsov, Astarloza následne boli v páde a pre Sivtsova sa Tour skončila a stal sa tak prvým odstupujúcim v ročníku. 50 km pred cieľom musel meniť bicykel aj náš Peťo Sagan. Našťastie veľmi rýchlo sa dokázal dotiahnuť späť do hlavného poľa. O tri kilometre neskôr mal defekt aj líder Ag2r Perraud. Sériu problémov predĺžil 42 km pred cieľom aj favorit na denšné víťazstvo Gilbert.

37 km pred cieľom z vedúcej skupinky odpadol Bernaudeau. Bolo to tesne pred prémiou tretej kategórie, ktorú opäť vyhral aktívny Morkov. Na stúpaní v pelotóne odpadol Kittel a zdá sa, že vo vysokých horách bude mať veľké problémy. Náskok úniku sa už znížil na dve minúty.

30 km chýbalo do pásky, keď pelotón dostihol Bernaudea ale v tom istom momente sme videli veľký pád v ktorom bol napríklad Rojas, zrejme si zlomil kľúčnu kosť. Bol tam aj Gerrans. Cav sa vyhol iba tým, že vyšiel mimo cesty do trávy. Našťastie Peťovia boli vpredu a tesne sa tomu vyhli. Po všetkých týchto udalostiach sa hlavná skupina poriadne preriedila a vzadu išli ďalšie skupiny.

O Rojasovi prišla informácia, že nemôže pokračovať v pretekoch a odstúpil. Peťo Sagan tak má o jedného súpera v súťaži o zelený dres menej. Vpredu chýbal aj Voeckler, ktorý išiel v ďalšej skupine s Gilbertom. Pre našich sa to teda vyvíjalo dobre. Problémy s technikou mal Sami Sanchéz a neutrálne auto mu veľmi pomáhať nechelo, čo ho poriadne nasrdilo a divoko gestikuloval.

Náskok úniku bol v tomto momente už len 50 sekúnd. Morkov zobral aj ďalšiu prémiu vtedy bol v čele už len s Grivkom a aj v ďalšej etape si oblečie bodkovaný dres. Ďalším s technickými problémami bol Petacchi. Pred Vocklerovou skupinou bola ešte jedna a v nej aj ďalší dôležití pretekári Garminu Vandevelde a Daniel Martin.

Dvojica v úniku mala náskok 38 sekúnd a Morkov bodoval aj na ďalšej prémii. Na predposlednej prémii bolo už po úniku, lebo vinikajúco v pelotóne ťahal Basso. Body na tretej kategórii si pripísali práve muži vpredu Basso a Galoppin. 4 a pol km pred cieľom zaútočil Chavanel (OPQS). Tesne pred záverečným stúpaním urobil chybu a pelotón z jeho náskoku odkrojil. RadioShack a Horner začali pracovať 1800 metrov pred cieľom. Boli tam aj naši chlapci.

Pelotón Chavanela dostihol texne pred cieľom a Sagan s Cancellarom išli pri sebe. Tesne potom bol ďalší pád ale terminátora nič nezastavilo. S obrovským náskokom Peťo Sagan zvíťazil a upevnil si postavenie v bodovacej súťaži. Navyše skvelé tretie miesto vybojoval Peťo Velits. Druhé miesto patrí Hagenovi, Cancellarovi ostala zemiaková medaila.

Slovensko oslavuje historický úspech. Dvaja Slováci na pódiu. Toto sme túžili vidieť a sen sa nám splnil. Len tak ďalej chlapci. Obaja Petrovia ukazujú famóznu formu. Reálne sa môže stať, že o zelený dres sa už v druhej časti Tour ani nebude bojovať. Velits by mohol zasa skvelou časovkou rýchlo vymazať dvojminútovú stratu na favoritov nečasovkárov.

Čakajú nás náročné dni, ale verme, že skvelé chvíle slovenského športu, pretože Tour de France je napríklad v počte diváckeho záujmu pri trati vôbec najsledovanejšia udalosť sveta. Každý deň sa príde na cyklistov pozrieť priemerne 800 tisíc fanúšikov, čo je viac než 15 miliónov divákov počas jediného ročníka Tour pri trase. Všetci títo ľudia, ako aj milióny divákov po celom, naozaj celom svete, poznajú aj našich dvoch famóznych pretekárov. 22-ročný Žilinčan má našliapnuté na takú famóznu kariéru, akú si ani nevieme predstaviť. Ak o Saganovi povie Eddy Merckx, že "takého cyklistu ešte nikdy v živote nevidel", pre slovenských fanúšikov cyklistiky sú to neopísateľné pocity.

1.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 4h 42' 48''

2.BOASSON HAGEN Edvald SKY PROCYCLING + 00' 01''

3.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 01''

4.CANCELLARA Fabian RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 01''

5.ALBASINI Michael ORICA GREENEDGE + 00' 01''

6.EVANS Cadel BMC RACING TEAM + 00' 01''

7.ROCHE Nicholas AG2R LA MONDIALE + 00' 01''

8.SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 01''

9.MOLLEMA Bauke RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 01''

10.NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 01''

ostatní favoriti na celkové poradie + 00' 01''

83.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 02' 17''

105.MARTIN Daniel GARMIN-SHARP-BARRACUDA + 05' 05''

148.VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR + 07' 27''

168.GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 07' 46''

175.DANIELSON Thomas GARMIN-SHARP-BARRACUDA + 09' 11''

180.COBO Juan José MOVISTAR TEAM + 10' 37''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk

Diskusia