Slovenská fantázia v 6. etape Tour of California - bikepoint.sk

Slovenská fantázia v 6. etape Tour of California

vložené 20. 05. 2012 o 23:15

Prvá naozaj horská etapa čakala cyklistov v piatok. Na programe boli štyri bodované kopce, no stúpalo a zjazdovalo sa celú etapu. Rovina na borcov čakala až 18 km pred cieľom, teda pri takom trištvrtekruhu okolo jazera Big Bear, čo je vlastne iba vodná priehrada, ale nech si to nazývajú ako chcú. Náročnosť podčiarkoval veľký výškový rozdiel medzi štartovým mestom Palmdale (810 m.n.m.) a Veľkým medvedím jazerom (2100 m.n.m.).

Dnešný deň síce možno nebol kľúčový pre celkovú klasifikáciu, ale pre vrchársku určite. V úniku nemohli chýbať najväčší bodkovaní bojovníci David Boily (Spidertech) a Sebastian Salas (Optum). Prvý unikol už hneď v úvode s päticou Gregory Rast (RadioShack), Sylvain Georges (Ag2r), Yukihiro Doi (Argos), Jeremy Vennel (Bissel) a Andrew Bajadali (Optum), druhý trocha zaspal, a tak si musel skupinu doraziť sám. Z dvojice Kanaďanov v kontinentálnych tímoch bol na tom pred etapou lepšie Salas, ktorý mal 40 bodov, Boily 32.

Prvý kopec (4. kat) patril Boilymu pred Salasom. Druhý (Angeles Crest, 1. kat) vyhral Salas, Boily bol až tretí. Takže už to jednoznačne vyzeralo na potvrdenie puntikatého trička pre Salasa. V tomto druhom stúpaní to nevydržal Bajadali a začal sa prepadať. Po zjazde z Angeles Crest v krátkej zvlnenej pasáži v strede etapy mal únik náskok skvelých 6,5-minúty. 70 km pred cieľom to ešte stále bolo 6:10, no nasledovalo viac než 50 km permanentného stúpania.

Pelotón šiel pokojne, žiadne ataky ani výrazné problémy nenastali. Zaujala iba jedna informácia a to taká, ktorú sme viac-menej očakávali, a to odstúpenie Marcela Kittela.

V stúpaní na posledný bodovaný kopec sa začalo odpadať z pelotónu a problémy mal dokonca aj Markel Irizar, priebežne desiaty muž poradia. V balíku zhruba 80 cyklistov už 50 km pred cieľom neboli viacerí šprintéri. Naši chlapci zatiaľ problémy nemali. Nie najlepšie však vyzerala OPQS. Velits s Leipheimerom tam už mali iba jedného pomocníka, Devenynsa. Nevieme celkom dobre pochopiť, ako mala táto trištvrte Boonenová zostava zostava priviesť Leipheimera k celkovému víťazstvu, ale Peter je na podobný stav zvyknutý.

Trhací kalendár predvádzali jazdci v úniku. Sedmička bola minulosťou a na čele ostali Georges z Ag2r a Salas z Optumu. Pelotón si musel dávať pozor najmä na Francúza, ktorý strácal pred etapu 2:52. 46 km pred cieľom mala táto dvojka k dobru 4:30. Napriek tomu, že pelotón nemal de facto kto ťahať, Garmin je predsa viac šprintérsky tím, sme dvojičke na čele neverili v etapové víťazstvo.

Keď sa však náskok začal približovať k piatim minútam, tempo balíku do rúk vzal Liquigas. Z toho sa dalo vytušiť, že Sagan je pripravený kopce vydržať a bojovať o piate víťazstvo. Tomuto ťahu práce Liquigasu predchádzala aj debata Sagana a Nibaliho s tímovými riaditeľmi. Medzi tým to v úniku zabalil Salas, ktorý vyhral poslednú prémiu a už mu o nič nešlo.

35 km pred cieľom mal Georges náskok 5:20, čo začínalo byť nepríjemné. Liquigas so Saganom musel pridať so stíhaním čo Petra samozrejme vyčerpávalo. Pripojiť sa musel už aj Garmin. 28-ročný Francúz na čele s veľmi dobrým náskokom bol veľkým prekvapením. V Ag2r jazdí prvý rok a nemá za sebou takmer žiadne úspechy v profi cyklistike. Vlani vyhral jediné preteky, a to Rhone-Alpes Tour kategórie 2.2.

Keď to bolo 26 km pred páskou stále 4:30 pre Georgesa, z pelotónu zaútočil Pieter Weening. Holanďan strácal v priebežnom poradí na Zabriskieho 2:07 na 24. mieste. Každopádne, Georges vyzeral nezničiteľný a možnosti Saganovho víťazstva neustále klesali. Po Weeningovi to skúšal ďalší Holanďan a jeden z pomocníkov Gesinka Wilco Kilderman. Na čelo balíka, vedeného Dugganom, sa už predral aj Zabriskie, aby poriadne preskúmal situáciu a popohnal kolegov.

Keď Georges dorazil na výškový vrchol dnešného dňa a čakala ho už iba rovina, vyzeralo to supernádejne. Náskok bol niečo pod štyri minúty. Za ním sa vytvorila veľmi silná a čerstvejšia skupina Kildeman, Weening a Vennell (chlapík z pôvodného úniku). Dnes sme už žiaľ Peťove víťazstvo očakávať nemohli. Hoci v pelotóne bez problémov vydržal, strata na Georgesa bola veľká a už nedostihnuteľná. Francúza čakal najväčší úspech kariéry a možno v tíme boj o miestenku na Tour de France. V hre ešte dokonca bolo aj prezliekanie žltého dresu. Na méte 14 km mal náskok 3:35, teda 43 sekúnd náskoku na žltú + bonifkácia. Pelotón už postrádal takmer všetkých šprintérov, takže ťahanie Garminu nebolo až také silné ako v rovinatých etapách.

8000 metrov pred životným úspechom Georgesa bolo jasné, že prezliekať sa nebude, ale posúvať určite áno. Vyzeralo to približne na hranicu Top 10, pretože záver už bol pre Francúza príliš ťažký. Na čelo balíka sa dokonca vybral pracovať Devenyns, akoby chcel naznačiť, že šprintovať bude aj Peter Velits. Prečo nie, šprintérov tam bolo málo. Sagan bol stále v hre o druhé miesto. Trojica Weening, Vennell, Kildeman nebola ďaleko od pelotónu. V balíku sme dokonca registrovali aj Hausslera. Vynikajúce preteky pre austrálskeho šprintéra. Ak by Sagan neštartoval, hviezdou č. 1 by bol určite on. Záver bol mierne do kopca, takže za lídrom etapy to mohlo dopadnúť naozaj všelijako.

Náznak ataku prišiel dva km pred páskou od Sagana a Voigta. Pelotón bojoval ako o život. Víťazom 6. etapy sa po absolútne fantastickom výkone stal Sylvain Georges.

Pelotón už veľa nestratil. Druhé miesto vyšpurtoval Sagan, Velits tretí!!! Obrovská škoda pre slovenské farby. Málo chýbalo k nášmu double. Georgesa teda oddnes radi mať nebudeme. Velits získal štyri bonifikačné sekundy a posunul sa na priebežné 4. miesto. Pár sekúnd to vyzeralo akoby Velits rozbiehal špurt Saganovi, ale on už nemal na čo čakať. Stavil na dlhý špurt a vedel, že Sagan ho tak či onak prešpurtuje. Viacerí favoriti sa pokúsili špurtovať (Van Garderen, Gesink, Horner, Talansky) a chceli získať bonifikácie, no Velits z nich bol najlepší a potvrdil svoju pozíciu jedného z najlepších šprintérov medzi vrchármi.

Slovenská krása v Kalifornii. Zajtra sa rozhodne o celkovom víťazovi. Držme všetci všetky palce Petrovi Velitsovi, nech sa mu podarí skončiť čo najlepšie a verme, že dnes na pódiu nebol naposledy. Peter Sagan definitívne vyhral bodovaciu súťaž. Chlapci, ďakujeme! Samozrejme, netreba ani diskutovať o tom, že toto je výsledkovo najlepšia etapa v dejinách slovenskej cyklistiky. Cyklistov na 2. a 3. mieste etapy na takých prestížnych pretekov sme nikdy nemali.

1.GEORGES Sylvain AG2R LA MONDIALE 5h 07' 04''

2.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 29''

3.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 29''

4.DAMUSEAU Thomas TEAM ARGOS - SHIMANO + 00' 29''

5.DUMOULIN Tom TEAM ARGOS - SHIMANO + 00' 29''

všetci favoriti na celkové poradie + 00' 29''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia