SRAM AXS - bikepoint.sk

SRAM AXS

vložené 07. 02. 2019 o 21:07

Po dlhom testovaní predstavil SRAM prvé elektronické horské riadenie SRAM Ealge AXS.

 

 

Pri prezentácii predstavil americký výrobca rovno dve elektronické bezdrôtové radenia - XX1 Eagle AXS a X01 Eagle AXS. Dve najvyššie rady tak budú dostupné v mechanickom aj elektronickom prevedení.

 

Sada XX1 Eagle AXS vo farebnom prevedení "Rainbow" je určené predovšetkým na XC bicykle, sada X01 Eagle AXS vo farbe "Black/Polar" na enduro bicykle.

Čo sa nezmenilo, okrem farebného prevedenia, oproti pôvodným sadám SRAM Eagle je kazeta s 12 pastorkami s rozsahom 10-50 zubov a karbónové kľuky s technológiou stredového zloženia DUB. Sada XX1 Eagle AXS bude dodávaná s 34 zubovým prevodníkom, sada X01 Eagle AXS bude v predaji s 32 zubovým prevodníkom.

Zmenené sú samozrejme radiace páčky a prehadzovačka.

 

V prehadzovačke ja zabudovaný servomotor a batéria, ktorá je kompatibilná so všetkými ostatnými batériami, používanými na MTB komponentoch AXS aj cestných komponentoch Red eTap a Red eTap AXS. Oproti mechanickej prehadzovačke je na AXS prehadzovačke kratšie ramienko o 10 mm, pre väčšiu svetlú výšku nad zemou. O výdrži batérie vás bude, po stlačení tlačidlá, informovať dióda priamo na prehadzovačke.

Na radení sa nachádzajú tri tlačidlá, ktorým viete priradiť v mobile funkcie cez appku AXS App. Appka je dostupnú pre Android aj iOS. Radenie je ovládené gombíkovou batériou CR 2032. O výdrži batérie vás bude opäť informovať dióda na radení.

Prehadzovačka a radenie spĺňajú stupeň ochrany IP69K.

Cena SRAM X01 Eagle AXS je 2 000 €, SRAM XX1 Eagle AXS stojí 2 100 €.

A načo sú dve radiace páčky, keď sady Eagle aj Eagle AXS sú jednoprevodníkové? Druhá páčka slúži na ovládanie novej elektronický ovládanej teleskopickej sedlovky Reverb AXS. Batériou, rovnakou ako vo všetkých komponentoch AXS, ovládaná sedlovka dostala nové vnútornosti a technológiu Vent Valve, ktorá umožňuje ľahko odstrániť nahromadený vzduch v zavzdušnenej patróne.

Autor: Milan Majtán

Diskusia