Taliansky doktor Filippo Manelli dostal doživotný zákaz - bikepoint.sk

Taliansky doktor Filippo Manelli dostal doživotný zákaz

vložené 23. 11. 2012 o 15:13

Taliansky antidopingový tribunál udelil doktorovi Filippovi Manellimu doživotný zákaz po tom, ako dôkazy od polície a vyšetrovanie USADA ukázalo, že taliansky doktor inštruoval Leonarda Bertagnolliho užívať Erythropoietin (EPO) a rastový hormón.

Podľa zbierky zákonov a pravidiel Svetovej antidopingovej agentúry, Dr. Manelli už nebude môcť nikdy pracovať v oblasti športu, alebo sa čo i len zúčastňovať športových udalostí. Talianska polícia zverejnila vyhlásenie pochádzajúce zo spisov USADA ohľadom amerického tímu US Postal Service, v ktorom profesionálny cyklista Bertagnolli priznal, že v roku 2003 mu doktor radil ohľadom užívania EPO.

„EPO som začal brať na základe rád Filippa Manelliho v roku 2003. Povedal mi, že si ho mam strieknuť do kože v oblasti slabín a ukončiť dávkovanie týždeň pred začiatkom pretekov,“ povedal Bertagnolli pre športové správy.

Manelli navyše radil Bertagnollimu užívať rastový hormón Geref aj napriek jazdcovmu problému so štítnou žľazou.

„Hormón som bral kvôli mojim problémom len zopárkrát. Manelli o ňom vedel, ale aj tak trval na jeho užívaní. Pri návštevách jeho kancelárii v Garvade mi poskytoval rady o tom, aké prípravky mám používať. Za návštevy a látky si nechával zaplatiť,“ dodal cyklista.

Spolupráca talianskeho doktora a cyklistu datuje do rokov 2003 až 2006. Po tomto období Bertagnolli vystriedal Manelliho za doktora Ferrariho, ktorý bol taktiež len nedávno obvinený z podobných praktík.

Prípad policajného vyšetrovania by sa mal uzavrieť už v decembri, kedy polícia predá svoje zistenia do rúk talianskych antidopingových vyšetrovateľov. Tipovanie na zapletenie ďalších cyklistov a doktorov nie je v pokračujúcom vyšetrovaní vôbec vylúčené.

Autor: Juraj Mička

Zdroj: cyclingnews.com

Foto: dailypeloton.com

Diskusia