V 10. etape fantastický Voeckler, Peter Velits žiaľ stratil - bikepoint.sk

V 10. etape fantastický Voeckler, Peter Velits žiaľ stratil

vložené 11. 07. 2012 o 21:55

Konečne hory! Tak toto bolo naozaj veľké želanie fanúšikov Tour de France. Teraz sa ukáže, kto na to má. My sme prirodzene dúfali, že v horách sa predvedie predovšetkým Peťo Velits, ktorý sa blysol v časovke pekným výsledkom. Samozrejme pohľad sme upierali aj na Peťa Sagana, ako zvládne ťažké kopce.

O to viac nás potešilo, keď bol v úvode etapy iniciátorom úniku práve Peter Sagan. Kým sa útok sformoval trochu to trvalo, najskôr tam bol Peter s Grivkom, potom sa za nimi vydali viacerí pretekári až z toho vznikla 25 členná skupina. Vytvorili ju naozaj zaujímavé mená: Burghardt a Cumming (BMC), Voigt a Popovič (RadioShack), Voeckler a Arashiro (Europcar), Martinez (Euskaltel), Scarponi (Lampre), Millar a Zabriskie (Garmin), Peraud (Ag2r), Jandesboz (Sour - Sojasun), Horrach (Kaťuša), Casar, Hutarovič a Ladagnous (všetci traja FDJ), L.L. Sanchéz (Rabobank), Kroon a Morkov (SaxoBank), Fofonov a Grivko (Astana), Devenyns (OPQS) a Gerrans s Gossom (Green Edge).

Najvyššie postavený bol v úniku Scarponi na 27. mieste so stratou 10:27. Sagan s Gossom boli pripravení zviesť súboj o šprintérsku prémiu a body do súťaže o zelený dres a boli tam aj pretekári ktorí mohli pomýšľať na etapové víťazstvo. Skupina v úniku sa vzdialia takmer na sedem minút a rozdelila si aj prvú horskú prémiu druhej kategórie. Bodovali na nej Morkov, ktorý tak poskočil vo vrchárskej súťaži na priebežné piate miesto, ďalej Grivko, Voigt a Voeckler.

Na tom istom stúpaní sme videli to čo často nevídať. Mark Cavendish aktívne pracoval na čele pelotónu na stiahnutí náskoku. Sky to navyše nemal ľahké, v úniku nemal nikoho a tak museli chlapci tvrdo pracovať. V úniku musel Sanchéz meniť bicykel. Pred šprintérskou prémiou mal defekt aj Voeckler.

Na zjazde sa opäť ukázal Peťo Sagan, keď bol jednoznačne najlepším zjazdárom a mierne pelotónu odskočil. Okamžite však reagoval Goss a náskok stiahol. Voeckler mal pre vysoké tempo úniku, ktoré nasadil práve Sagan, problém dostihnúť po defekte túto skupinku napokon sa mu to za pomoci Arashira podarilo.

Šprintérsku prémiu vyhral Goss (20 bodov), druhý bol Hutarovič (17), náš Peťo Sagan bol tretí (15), začal šprintovať pomerne zavčasu a tak s ním Goss nemal veľa roboty a stiahol náskok v súťaži o zelený dres o päť bodov. Následne sa začalo stúpanie na Grand Colombier a práve Goss s Hutarovičom boli prví dvaja pretekári, ktorí odpadli. Sagan sa z úvodu držal. Toto stúpanie bolo najťažšie počas etapy malo takmer 17 a pol kilometra a stúpanie 7,1 percetna.

Zhruba 58 km pred cieľom už začal strácať aj Sagan s Horrachom. Potom Arashiro a ďalší. Na stúpaní už nasadili tempo chlapci zo Sky ale vpredu sa zatiaľ držal Peťo Velits. Odpadol napríklad jeho tímový kolega Chavanel. V úniku následne odpadol Gerrans a tam zase tempo držal Scarponi.

54 km pred cieľom vpredu zostali už len Scarponi, Voeckler, Devenyns, Sanchéz a Cazar či Fofonov. O pár kilometrov zaútočil práve Sanchéz a pokúsil sa o sólovú jazdu. Vzadu v pelotóne naopak začal strácať asi 8 km pred vrcholom Rui Costa teda posledná nádej Movistaru vyhasínala. Krízu však prekonal a dokázal sa ešte udržať. Na konci hlavnej skupiny s favoritmi sa držal Peťo Velits.

Na stúpaní sa to neustále menilo. Voeckler, Devenyns a Scarponi pracovali veľmi dobre a dotiahli sa na Sanchéza vpredu. Štvorica si držala náskok zhruba 6 a pol minúty. Peťo Velits sa už hlavného poľa držal len silou vôle ale bojoval. Kontakt stratil 49 km pred cieľom. Pred vrcholom sa snažil tempo v pelotóne rozprúdiť Van Den Broeck, uniknúť sa mu ale nepodarilo. Tím Sky bol neuveriteľne silný.

Tesne pred vrcholom sa na v úniku odpútal Voeckler a vybojoval si 25 bodov a stal sa lídrom vrchárskej súťaže. S odstupom 1:03 odpadlíci z pôvodného úniku Martinez, Casar, Voigt a Fofonov. V hlavnom poli zaútočil Pinot a opäť Van Den Broeck. Pelotón prišiel na vrchol so stratou nad päť minút a na zjazde išiel dopredu výborný zjazdár Nibali. Peťo Velits na vrchole stratil na žltú skupinu tri minúty, naopak Sagan prešiel 40 sekúnd pred Wigginsom. To znamenalo, že Sagan počká na Nibaliho a pomôže mu v záverečnom kopci čo sa aj o pár kilometrov neskôr stalo.

Chlapci z Liquigasu odvádzali dobrú robotu a na Wigginsovu skupinu urobili ešte pred stúpaním náskok cez minútu, čím Nibali útočil na Evansovu celkovú druhú priečku. Ich tempa sa držal len Pinot. Kvarteto vpredu malo stále náskok okolo päť minút.

25 km pred cieľom sa úloha Peťa Sagana skončila a Nibali nabral posledné sily zo zvyškov z bufetu a išie sám útočiť na čo najlepší výsledok. Peťo však predviedol vinikajúci výkon a Nibali mu môže za dnešok ďakovať. Na stúpaní na Richemond ho z poľa dostihol útočiaci Grivko, ale ten Nibaliho tempu nestačil. Pelotón však postupne sťahoval jeho náskok a odstup sa zmenšil na 30 sekúnd. Sky opäť nasadil drvivé tempo a opäť sa začalo odpadávať. Postihlo to napríklad držiteľa bieleho dresu bieleho Van Garderena.

21 km pred páskou pelotón na čele so Sky Nibaliho dostihol. Štvorka vpredu mala náskok ešte tri minúty a vyzeralo to pre nich nádejne. Opäť prvý preťal prémiu Voeckler pred Scarponim. Tesne pred vrcholom v hlavnom poli opäť útočili Rolland a Van Den Broeck. Na zjazde si vybojovali 20 sekundový náskok na pelotón.

10 km ešte zostávalo do záveru etapy, keď už bolo jasné, že únik si rozdelí prvé štyri miesta. Približne o kilometer ich ešte dostihol Voigt, teda ich kolega z pôvodného úniku. Van Garderen zabojoval v zjazde a stratu na žltú skupinu stiahol. Tri kilometre pred cieľom zaútočil na čele Devenyns, stíhal ho Voigt za ním išiel Voeckler.

Nakoniec záver najlepšie zvládol Voeckler a zvíťazil, okrem toho za v ďalšej etape oblečie do vrchárskeho bodkovaného dresu. Druhý bol Scarponi a tretí Voigt, štvrtý Sanchéz a piaty Devenyns. Scarponi sa posunie v celkovom poradí výrazne vyššie. Šiesty bol Casar, za ním Martinez a Van Den Broeck s Rollandom. Poslední dvaja menovaní si tiež mierne polepšili v celkovom poradí. Favoriti stratili cez tri minúty takže Van Den Broeck si polepší o 29 sekúnd.

V top 10 sa zmenilo len to, že klesol Tejay Van Garderen na 10. miesto a preskočili ho spomínaní Van Den Broeck a Roche. Wiggins svoju líderskú pozíciu bez problému udržal. Žiaľ z prvej dvadsiatky vypadol Peter Velits, ktorý stratil 15 minút a prišiel do cieľa až za Peťom Saganom! Biely dres zostáva, hoci s ťažkosťami Van Garderenovi, zelený Peťovi Saganovi.

 

1.VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR 4h 46' 26''

2.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 00' 03''

3.VOIGT Jens RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 07''

4.SÁNCHEZ Luis Leon RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 23''

5.DEVENYNS Dries OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 26''

6.CASAR Sandy FDJ - BIG MAT + 00' 30''

8.ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 02' 44''

9.VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM+ 02' 44''

favoriti na celkové poradie + 03' 16''

56.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 12' 25''

62.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 15' 04''

94.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 27' 27''

 

ZDROJ:http://cycling-info.sk

Diskusia