V 13. etape opäť súboj Greipel - Sagan - bikepoint.sk

V 13. etape opäť súboj Greipel - Sagan

vložené 15. 07. 2012 o 21:58

Po niekoľkých dňoch sa čistokrvní šprintéri dočkali opäť svojho dňa. Rovinatá etapa bola pre nich ako stvorená naplniť chúťky po víťazstve. Favoritmi na víťazstvo určite boli Cavendish, Greipel, Goss či Sagan. 23 km pred cieľom síce bol naplánovaný kopček tretej kategórie, pomerne strmý, ale títo chlapci by to mali zvládnuť.

Opäť sa útočilo od začiatku a postupne sa sformovala čelná úniková skupina. Jej zložnie bolo už takmer tradičné. Nechýbal Morkov (Saxo Bank), ktorý už trikrát na tohtoročnej Tour bojoval v úniku a navyše by si dnes víťazstvom chcel uctiť pamiatku svojho otca, ktorý odišiel pred piatimi rokmi. Ďalej tam bol Bouet (Ag2r), Pineau (OPQS), Ladagnous (FDJ), Dumoulin (Cofidis), Curvers (Argos - Shimano), Engoulvent (Saur - Sojasun) a Pablo Urtasun Perez (Euskaltel), ktorý už bol v úniku takmer úspešný v tohtoročnej piatej etape.

Počas pretekov prišla aj ďalšia informácia. Odstúpil Tony Gallopin z RadioShacku, ktorý ochorel. Únik sa celkom snažil, maximálny odstup dosiahol niečo cez deväť minút.

Šprintérsku prémiu podľa predpokladov ako prvá preťala osemčlenná skupinka vpredu. V hlavnom poli sme videli veľký vzruch a aj nervozitu. Veľmi dobre to urobil Peťo Sagan. Vyviezol sa za svojimi súpermi a vyhral šprint pelotónu pred Greipelom a Gossom. Smolu tesne pred šprintom mal Peťo Velits. Pri nájazde do šprintu okolo ochranného zábradlia spadol. Našťastie sa mu nič nestalo a pokračoval ďalej.

Pineau v úniku mal defekt asi 65 km pred cieľom, ale bez problémov to vymenil a dostihol kolegov. 59 a pol kilometra pred páskou v úniku zaútočil Morkov. Michael tak ašpiruje na najútočnejšieho pretekára Tour. Tesne pred tým mal defekt Peťo Sagan, ale bez problému sa vrátil do hlavného poľa.

Morkov si na bývalých kolegov v úniku rýchlo vybudoval náskok okolo 40 sekúnd. Hlavné pole už bolo za sedmičkou len na dve a pol minúty neskôr mal na pelotón vyše tri minúty. Pelotón však išiel rýchle tempo a Morkova si držal na dohľad okolo minúty.

25 km pred cieľom sme videli pád v ktorom bol Chavanel (OPQS), či nositeľ bodkovaného dresu Kessiakoff (Astana). Našťastie opäť to nebolo nič vážne a všetci účastníci nehody pokračovali.

Na stúpaní tretej kategórie ťahal pole Evans či Van Den Broeck, bol tam však aj Wiggins a Van Garderen a spol. V popredí sa držal aj Peťo Sagan čo bolo dôležité, Cav a spol odpadli. Ešte pred prémiou bolo po všetkých únikoch. Prvý vrcholom prešiel Van Den Broeck pred Evansom. Kopec výrazne okresal prednú časť pelotónu. Boli tam favoriti na celkové poradie aj Sagan ale aj Lotto s Greipelom. Cavendishova skupina už strácala 1:25.

Asi 16 km pred cieľom zautočili Vinokurov s Albasinim. Od pelotónu sa však vzdialili len na 20 sekúnd. Cavendishova skupina nestíhala a strácala už tri minúty. Bol tam aj Goss či Farrar. To bola obrovská šanca pre Sagana aj keď favoritom sa stával Greipel. Unikajúca dvojica sa stala minulosťou 3 km pred koncom.

Greipel mal opäť vynikajúci vláčik. Niektorí vrchári dokonca tempu pelotónu nestíhali. 2 km pre cieľom zaútočil L.L. Sanchéz. Výborne ťahal tím Sky. Prišiel však hromadný šprint a tesné víťazstvo Greipela pred Saganom. Tretí bol Hagen. Skvelé deviate miesto vybojoval Peťo Velits.

Prvá desiatka celkového poradia sa nemenila. Greipel víťazstvom vyrovnal počet troch víťazných etáp Peťa Sagana. Peťo Sagan si napriek tomu upevnil pozíciu na čele bodovacej súťaže. Greipel sa dnes dostal na druhé miesto ale jeho strata je 64 bodov, tretí Goss už stráca 93.

 

1.GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM 4h 41' 30''

2.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''

3.BOASSON HAGEN Edvald SKY PROCYCLING + 00' 00''

4.HINAULT Sébastien AG2R LA MONDIALE + 00' 00''

5.IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 00' 00''

6.SIMON Julien SAUR - SOJASUN + 00' 00''

9.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

favoriti na celkové poradie + 00' 00''

64.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 08' 36''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk

Diskusia