V 3. etape TdC Sagan skompletizoval hetrik - bikepoint.sk

V 3. etape TdC Sagan skompletizoval hetrik

vložené 16. 05. 2012 o 07:02

Tretí deň sa podľa hodnotenia etáp na Grand Tours (od toho vždy odvodzujeme kategórie etáp ostatných pretekov) nedal nazvať horským a ani pravým kopcovitým, no dve neľahké stúpania mohli znova preriediť pelotón. Najväčšie šance mal znova 22-ročný Šošon, ktorému hral do karát kopec 15 km pred cieľom, následný zjazd aj rovina do cieľa. Opäť bolo dôležité to, ktorí šprintéri odpadnú.

Pred zahájením dnešnej etapy čakalo na našich Petrov príjemné prekvapenie. Na štart sa prišli pozrieť Slováci žijúci v San José, a to samozrejme neušlo pozornosti domácich médií. Samotná etapa už mala klasický priebeh. Jeremy Vennell (Bissel), Sebastian Salas (Kelly Benefit), Jonathan McCarty (Spidertech) a Wilson Torres (Colombia-Coldeportes) - štvorica v dnešnom úniku. Atakovali v prvých kilometroch a vypracovali si slušný náskok až takmer desať minút. Vrcholom najťažšieho kopca Mt. Diabolo na 87,4 km prešli s náskokom ôsmych minút.

Potom to už samozrejme šlo dole a v pelotóne vládla dobrá nálada. Liquigas a OPQS pracovali na čele a naši chalani mali čas porozprávať sa. Iniciátorom rozhovorov bol najmä Peter Velits. 67 km pred cieľom, viac-menej na rovine, sa Vennellovi a Torresovi nepáčilo tempo úniku a rozhodli sa ešte odskočiť. To sa ukázalo ako rozumné a náskok pred pelotónom sa na chvíľu ešte zväčšil na 6:30. Táto hodnota už začala predstavovať mierny risk, a tak to do svojich rúk vzal František Raboň. Medzera sa okamžite každým metrom zmenšovala.

28 km pred páskou sa borci Bisselu a Colombia-Coldeportes rozhodne nemohli usmievať, pretože ich náskok klesol už pod 100 sekúnd. V pelotóne sa zasa mohli šprintéri zamýšľať nad tým, ako poraziť Sagana a či sa on vôbec dá poraziť. Ešte pred začiatkom stúpania na Patterson Pass bolo po úniku a vysoké tempo nasadil Garmin. Roztrhal pelotón, no tesne pod kopcom sa všetko znova zišlo.

Keď sa už zdalo, že kopec v pohode zvládnu aj šprintéri a tempo nie je vysoké, atakoval Nicolas Roche (Ag2r) a Fabio Duarte (Colombia), teda veľmi silná dvojica. Tempo samozrejme vzrástlo a balík sa naťahoval. Na jeho čele sa bez problémov pohyboval Velits. Ani tento útok nedokázal zvýšiť tempo tak, aby sa z pelotónu porúčali mnohí šprintéri. V samom závere mal mierne problémy McEwen, ale aj to sa dalo v zjazde dohnať.

Vrcholom prešli Duarte s Rochem s náskokom dvadsiatich sekúnd na balík, medzi šiel ešte Alexandre Geniez, ktorého však borci v zjazde dostihli. Pre Sagana nebolo dobrou správou, že pelotón mal ešte minimálne 80 pretekárov. Jeden z borcov OPQS na čele balíka jasne dokumentoval, že tam bol aj Tom Boonen. Vydržal dokonca aj Marcel Kittel. Osem kilometrov pred cieľom bolo po úniku Duateho s Rochem.

Päť kilometrov pred páskou sme vedeli, že dnes to bude pre Peťa určite ťažšie než v nedeľu a pondelok kvôli silnejšej konkurencii.

V posledných stovkách metrov sa Peťo zavesil za Ossa, no v samom závere mu už nepomohol. Mohol sa však spoľahnúť na seba, do poslednej zákruty 300 metrov pred cieľom vchádzal ako druhý a na páske o pár centimetrov porazil Heinricha Hausslera a Toma Boonena. Fantázia.

Toto bolo už 29 víťazstvo Petra v profesionálnej cyklistike, čo je na 2,5-ročnú kariéru samozrejme doslova šialené. Najlepší cyklista sezóny Tom Boonen sa posledných 500 metrov skrýval za Slovákom, no v cieli byť lepší nedokázal. Takmer mesiac síce nepretekal, ale skoro to isté sa dá povedať aj o Saganovi. Tretia gratulácia do Kalifornie. Ak by Peter dokázal vyhrať aj zajtra, zrejme by prepisoval veľmi fúzaté historické tabuľky, pretože kedy naposledy vyhral profesionálny cyklista štyri etapy za sebou na tých istých pretekoch, to si netrúfame odhadnúť.

Peter Velits znova finišoval v pelotóne a uvidíme čo nás čaká zajtra. Obaja Petrovia by si s nájnáročnejšou etapou doterajšieho priebehu znova mohli a mali poradiť, čo sa určite nebude dať povedať o viacerých šprintéroch. V celkovom poradí má 22-ročný Rambo z Liquigasu už 30-sekundový náskok na najväčších favoritov - priebežné poradie tu (odkaz).

 

1.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 4h 50' 49''

2.HAUSSLER Heinrich GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

3.BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

4.CANDELARIO Alexander OPTUM KELLY BENEFIT + 00' 00''

5.MONDORY Lloyd AG2R LA MONDIALE + 00' 00''

19.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

 

AUTOR:http://www.cycling-info.sk

Foto: NBC SPORT

Diskusia