V Californii 1. etapa pre Petra Sagana - bikepoint.sk

V Californii 1. etapa pre Petra Sagana

vložené 14. 05. 2012 o 08:25

V čase, keď naša hokejová reprezentácia bojovala o štvrťfinálovú miestenku na MS, sa v kalifornskej Santa Rose začal 7. ročník najprestížnejších cyklistických pretekov v severnej Amerike. Je až neuveriteľné, že miest, obcí či rôznych jazier, pohorí a dolín s názvom Santa Rosa je na svete 89. Iba v USA štyri mestá či obce nesú tento názov. Kalifornská púť začala v určite najslávnejšej cyklistickej Santa Rose, a to v rodisku Leviho Leipheimera. Iba preto bolo toto mesto zaradené do programu pretekov a iba kvôli Leipheimerovi sa tím Omega Pharma - Quick Step na toto podujatie vybral.

Na úvod čakala pelotón zvlnená etapa s dĺžkou 186,5 km, teda mohli sme očakávať šprintérsky dojazd. Šance ukázať sa v úniku samozrejme využili najmä prokontinentálne a kontinentálne celky. Jeho menoslov: Bouet (Ag2r), Dahlheim a B. Jacques-Maynes (2x Bissell), Louder (UnitedHealthcare), Boily (Spidertech), Salas (Optum), Johnson (Exergy) a Atkins (Bontranger).

Osem borcov pracovalo veľmi dobre a 55 kilometrov pred cieľom mali ešte slušný náskok 7:45.

Prvé tri vrchárske prémie získal mladučký Kanaďan Boily zo Spidertech a mohol sa tešiť na vrchársky dres. V stúpaní na poslednú vrchársku prémiu 37 km pred cieľom došlo k zaujímavej skutočnosti, a to k rozdelenou pelotónu, až takému, čo by sme nečakali. Vpredu ostalo zhruba iba 30 cyklistov, medzi nimi boli našťastie obaja naši Petrovia, ale mnohí šprintéri zaostali. Túto prémiu znova vyhral Boily. Náskok úniku sa scvrkol na 2,5-minúty.

V nasledujúcom zvlnenom profile začal boj úniku o prežitie. Borci z čela sa začali trhať. Pelotón zasa riešil otázku, či sa dve skupiny 30 a 20 cyklistov jazdiace 30 sekúnd za sebou spoja, alebo nie. Na smolu našich chlapcov sa tak stalo a rozbitý únik prenasledovala skupina 50 pretekárov.

17 km pred páskou boli v úniku už iba Jacques-Maynes, Bouet a Louder. Za nimi s minútovou stratou šiel balík pomiešaný s pôvodnými uprchlíkmi a bolo v ňom už takmer 60 ľudí. Zrejme bez viacerých Saganových konkurentov ako Kittel či McEwen. Tempo prvej etapy nebolo nejako závratné. Priemerná rýchlosť sa pohybovala na hranici 38,7 km/h, ta zhruba hodnoty pretekov kategórie 2.2.

7,5 km pred páskou postihol defekt Petra Sagana. Problémom samozrejme bola aj absencia vysielačiek v týchto pretekoch kategórie 2.HC. Peťo si to našťastie dohnal sám už po dvoch kilometroch. V závere mu cez pelotón pomohli predrať sa King aj Koreň.

3,5 km pred páskou došlo k hromadnému pádu. Sagan sa mu o centimentre vyhol, keď pred ním padol kolega King. Velits sa všetkému našťastie tiež vyhol.

Peter Sagan si bez problémov podmanil špurt a vyhral 1. etapu Tour of California 2012! Zároveň sa dostáva do dresu lídra. Neuveriteľný výkon po defekte 7,5 km pred cieľom. Ihneď po dojazde gestami poďakoval skvelým americkým fanúšikom a mohol si ísť po žltú. Fantastickú prácu opäť odviedol Daniel Oss, ktorý Petra priviezol na čelo pelotónu a v závere tam predsa len veľa šprintérov neostalo. Jediným vážnym súperom pre 22-ročného rýchlika bol Heinrich Haussler z Garminu.

"Bol to veľmi zmätočný špurt, pretože vpredu nebolo veľa pretekárov. Menej než desať kilometrov pred cieľom som dostal defekt, ale vedel som, že mám čas vrátiť sa späť. Nepanikáril som. Potom kolidoval môj kolega Ted King, dúfam, že je v poriadku. Musím mu poďakovať, že mi pomohol po tom defekte a tiež Danielovi Ossovi, ktorý mi rozbehol špurt. Bude veľmi ťažké udržať si žltý dres. Malé kopce zvládam v pohode, ale každý deň to tu bude ťažšie," povedal na tlačovej konferencii po etape Peter Sagan. Na konto Žilinčana teda dnes pribudlo štvrté etapové víťazstvo v Kalifornii a taktiež štvrté v aktuálnej sezóne.

Saganov rovesník, a ešte pred pár dňami držiteľ ružového dresu na Gire, Taylor Phinney, hneď po dojazde zavesil na svoj twitter túto vetu: "Tu je moja predpoveď na Tour of California: Sagan vyhrá 2. etapu, 3. etapu, 4. etapu, 6. etapu aj 8. etapu."

 

1.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 4h 42' 35''

2.HAUSSLER Heinrich GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

3.RODRÍGUEZ Fred TEAM EXERGY + 00' 00''

4.HOWARD Leigh ORICA GREENEDGE + 00' 00''

5.VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 00''

21.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

 

Zdroj: http://www.cycling-info.sk

Diskusia