V Žilinskom kraji sme na novú e-cyklosezónu pripravení - bikepoint.sk

V Žilinskom kraji sme na novú e-cyklosezónu pripravení

vložené 02. 05. 2022 o 17:22

V Žilinskom kraji sme na novú cyklosezónu pripravení

Žilinský kraj má pre svoj rozmanitý geomorfologický charakter územia mimoriadne vhodné podmienky pre cykloturistiku. S celkovou dĺžkou 3067,5 km značených cykloturistických trás mu patrí druhá priečka z celkového počtu kilometrov na Slovensku. Najhustejšia sieť značených cykloturistických trás je v okolí Terchovej, na Liptove a v Turci, no nezaostávajú ani  Kysuce a Orava. Svoje zastúpenie na celkovom počte kilometrov v kraji majú aj 3 náučné cykloturistické trasy v dĺžke necelých 87 km. Obnova a údržba cykloturistického značenia patrí každoročne medzi priority v Žilinskom kraji. Samozrejmosťou je aj budovanie nových cyklotrás, rozširovanie infraštruktúry a modernizácia technickej základne pre potreby každej kategórie cykloturistov.

E-biky sa tešia stále väčšej popularite

Preto sme sa v minulej sezóne 2021 rozhodli dať cykloturistom do užívania 6 nových nabíjacích stojanov pre elektrobicykle. Lokality osadenia sme konzultovali s odborníkmi v jednotlivých regiónoch, a tak sa nám v spolupráci so samosprávami a podnikateľskými subjektami podarilo rozšíriť infraštruktúru pre túto skupinu cykloturistov vo všetkých regiónoch Žilinského kraja. V regióne Turiec nabíjací stojan nájdete na Martinských holiach a vo Valčianskej doline. Na Orave sa nachádza v Zuberci. Rajecká dolina má svojho zástupcu v Čičmanoch, Kysuce na Bystrickej cyklomagistrále v Novej Bystrici a na Liptove v autokempingu Bystrina v Demänovskej doline. Súčasťou každého stojana je náradie na základnú opravu bicykla či elektrobicykla, a taktiež zabudovaný elektrický kompresor s multifunkčnou hlavicou pre rôzne typy ventilov. Aj vďaka týmto stojanom bude jazdenie v našom kraji stále komfortnejšie a cykloturisti vyriešia aj drobné poruchy a neočakávané problémy pohodlne a priamo na mieste.

Cykloservisných stojanov nikdy nie je dosť

5 cykloservisných stojanov pre bicykle sme koncom roka 2021 stihli osadiť v obci Jamník v  regióne Liptov, v meste Turany v regióne Turiec, v obci Súľov, Terchová a na Vodnom diele Žilina v regióne Malá Fatra.  Cykloturistom je tak k dispozícii nielen pumpa s manometrom a pracovným tlakom do 10 barov, ale aj náradie na základnú opravu bicykla – skrutkovače, torx a imbusové kľúče, ploché kľúče, či montpáka.  Cykloturista tak zvládne jednoduché opravy ako defekt, utiahnutie uvoľneného pedálu, nosiča, či detskej sedačky. Aj táto aktivita je ďalším krokom k zlepšovaniu infraštruktúry pre cykloturistov v kraji.

280 km maľovaného značenia na 30 cykloturistických trasách

Našim zámerom je neustále zlepšovať dostupnosť cykloturistických cieľov v kraji. Preto sme v uplynulom roku pokračovali v systematickej obnove a údržbe značenia cykloturistických trás v regiónoch kraja. V roku 2021 sa podarilo obnoviť viac ako 280 km maľovaného značenia na spolu 30 cykloturistických trasách v regiónoch Liptov, Kysuce, Orava, Turiec a Malá Fatra. Značenie bolo obnovené i na 2 významných cyklomagistrálach, Donovalskej a Terchovsko-Oravskej. Obnovené boli aj 2 náučné trasy, Vlkolínec – Pribylina a Chotárom obce Klin.

V okolí Terchovej je náročný terén

Ťažká údržba terénu v regióne Malá Fatra bola rovnako tak predmetom našich aktivít v roku 2021. Náročný horský terén v okolí Terchovej si vyžaduje terénne úpravy. Finančne sme spodieľali aj na tejto údržbe 25 existujúcich cykloturistických a 12 značených turistických trás. Terénne úpravy zahŕňali prečistenie a prerezávky trás od stromov, odstránenie padnutých stromov, prekopávky terénu, údržba premostení potokov, vysypanie mokrého terénu štrkodrvou, kosenie trávnatého porastu, bagrovanie a terénne úpravy ťažkou technikou.

Ani v sezóne 2022 nezaspíme na vavrínoch

14 nových cykloservisných stojanov  pribudne v priebehu roka 2022 vo všetkých regiónoch Žilinského kraja a naďalej tak budeme pokračovať v budovaní infraštruktúry a rozširovaní technickej základne pre cykloturistov. Pravidelná a systematická obnova a údržba cykloturistických trás bude v roku 2022 zahŕňať celkovo obnovu na 314 kilometroch značených cykloturistických trás. Doplníme značenie 2 nových trás – nového úseku Terchovsko – Oravskej cyklomagistrály a novej trasy Nolčovo – Turany v regióne Turiec. Taktiež ďalej pokračujeme v podpore ťažkej údržby terénu v regióne Malá Fatra, aby cykloturistické trasy v okolí Terchovej boli udržiavané a najmä bezpečné.

Či už si na bicykli v pokoji vychutnávate krásny okolitej prírody, alebo ste zarytý hltač kilometrov, Žilinský kraj je miesto, kde si určite nájdete to svoje pravé, bicyklové. A keď po športovom výkone ochutnáte špeciality regionálnej gastronómie, zažijete neopakovateľnú atmosféru regiónov a srdečnosť obyvateľov, určite zaradíte Žilinský kraj medzi destinácie, kam sa opäť radi budete vracať.

 

ZDROJ: Žilinský turistický kraj

Diskusia