Víkendové cyklopotulky okolím Znojma - bikepoint.sk

Víkendové cyklopotulky okolím Znojma

vložené 24. 04. 2019 o 13:21

Kúsok za hranicami na južnej Morave sa týči nad kľukatým údolím rieky Dyje mesto Znojmo. Historické Znojmo ponúka veľa možností na aktívny oddych a jedným z nich je cykloturistika.

Predstavím Vám cyklotrasy, ktoré vás určite očaria. Vydajte sa teda so mnou po týchto cyklotrasách.

Pre najmenšieho člena nášho mini tímu je za bicyklom zapojený cyklovozík a o cyklovozík je pripevnené detské odrážadlo. Trasy sú vhodné i pre cyklovozík a niektoré úseky aj pre malých cyklistov.

 

1. cyklotrasa - Znojmo – Hradište - Mašovice – Podmolí - Lukov - Národný park Podyjí (Vinice Šobes) – Hnanice – Havraníky – Popice  (orientačne 36 km)

Náš cyklovýlet začíname práve v malebnom Znojme. Cesta ďalej pokračuje cez obec Hradište, Mašovice, Podmolí až do Lukova. Doposiaľ viedla po asfaltových cestách mimo alebo s malou premávkou áut. V Lukove nájdete i detské ihrisko, ktoré môžete využiť na krátku prestávku. Práve v Lukove sa otočíte smerom do Národného parku Podyjí a pokračuje po cyklotrase č. 5000 alebo Greenways 48 – vinná trasa (sú totožné). Po pár kilometroch natrafíte na odbočku (cyklotrasa č. 5002) k romantickej zrúcanine Nový Hrádok s pôsobivou vyhliadkou do kaňonu rieky Dyje. Ak máte čas a vládzete, určite ju navštívte.

Po asfaltových, lesných, rovinatých cestách sa dostanete až k vinici Šobes, ktorá svojou romantikou v meandri rieky Dyje turistov fascinuje pri každej návšteve . Tu pozor, nasleduje prudké klesanie a za stánkom s ochutnávkou vína nasleduje veľmi rozbitá cesta plná kameňov. Našťastie je krátka a tento úsek sa dá pekne zísť popri bicykli. My sme tak z hľadiska bezpečnosti malej cyklistky učinili. Po prekonaní rieky Dyje cez vysutú lávku pokračujete po úzkej ceste po pravom brehu rieky k Judexovmu mlynu. Po asfaltke opäť do kopca a ďalej po hrebeni šotolinovou cestou územím do obce Havraníky. Odtiaľ územím Havranického vresoviska cez obce Popice a Konice späť do Znojma. V tomto úseku sa ide po asfaltovej ceste s minimálnym prejazdom áut.

 

2. cyklotrasa - Znojmo – Nový Šaldorf - Konice - Popice - Mitterretzbach – Retz (orientačne 46 km)

Zo Znojma vyrážate po cyklotrase Moravská vinárska cesta cez Sedlčany a Nový Šaldorf, tu nájdete hodnotné ľudové stavby, zvlášť vinné pivnice – Modré. Pokračujete smerom na Konice a Popice, po cyklotrase č. 5000. Na rázcestí sa napojíte na cyklotrasu č. 5239. Po nej sa dostane až k hraniciam. Na rázcestí Horeckého kopca priamo na hraniciach s Rakúskom odbočíte na cyklotrasy, ktorou sa dostanete na pútnické miesto Heiliger Stein. Tu sa môžu deti prebehnúť a rodičia oddýchnuť a vychutnávať si výhľady na okolie.

Do pokojného mesta Retz vedie kvalitná cyklotrasa malebnými rakúskymi vinohradmi. Retz ponúka množstvo turistických cieľov, historické námestie s radničnou vežou a s fontánami, ktoré sa počas vinobrania plnia vínom. Z centra mesta sledujte informačné tabule, ktoré vás nasmerujú k veternému mlynu. Architektonický skvost stojí na kopci Kalvarienberg. Záverom vás teda čaká 500 m stúpanie. Za tú námahu to ale stojí, sú odtiaľ krásne výhľady na vinohrady a mesto. Cyklotrasa je vedená po asfaltových a šotolinových cestách a krátko i listnatým lesom. Väčšinou je vedená mimo ciest s premávkou. Je stredne náročná a niektoré úseky prejde bez problémov i dieťa na odrážadle, či malom detskom bicykli.

Na predlžený víkend sú vybrané cyklotrasy ako stvorené na prvé zoznámenie sa s týmto nádherným vinárskym krajom a krásami Národného parku Podyjí.

 

Text a foto: Janka Šulhánková

Diskusia