Vuelta a Espaňa 2018 - druhý deň voľna - bikepoint.sk

Vuelta a Espaňa 2018 - druhý deň voľna

vložené 10. 09. 2018 o 14:56

Po prvom dni voľna pokračovala Vuelta rovinatou etapou, v ktorej sa očakával súboj špurtérov. Etapa začínala v Salamanca a po 177. kilometroch končila vo Fermoselle. Z druhého víťazstva na tohtoročnej Vuelte sa po špurte tešil Talian Elia Viviani (Quick-Step Floors). PETER SAGAN skončil druhý. Viviani získal pre tím Quick-Step Floors už 60. víťazstvo v tejto sezóne! Slovensky cyklista sa po etape obliekol do zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže. V čele priebežného poradia zostal Brit Simon Yates (Mitchelton - Scot), PETER SAGAN bol na 113. mieste.

V najdlhšej etape na tohtoročnej Vuelte, ktorá začínala Mombuey a po 208. kilometroch končila v Ribeira Sacra, sa radoval z víťazstva Talian Alessandro De Marchi (BMC Racing Team). Tridsaťdva ročný taliansky cyklista zaútočil v poslednom stúpaní zo skupiny v úniku a pripísal si tretie etapové víťazstvo na Vuelte vo svojej kariére. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) prešiel cieľom jedenástej etapy na 115. mieste so stratou 21:03 min a prišiel o zelený dres. Červený dres pre lídra naďalej obliekal Brit Simon Yates (Mitchelton - Scot).

Dvanásta etapa španielskej GrandTour začínala v Mondonedo a končila vo Faro de Estaca de Bares. Rovinatá etapa mala 181 kilometrov. Do úniku sa po štarte dostalo 18 cyklistov, ktorí si vypracovali náskok viac ako 11 minút. Z vedúcej skupiny nakoniec o víťazstvo v etape špurtovala štvorica cyklistov. Víťazstvo získal 30 ročný Francúz Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale). PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) prišiel do cieľa na 95. mieste so stratou 12:16 min. Po dvanástej etape zmenil červený dres majiteľa, obliekol si ho Španiel Jesús Herrada (Cofidis, Solutions Crédits). PETER SAGAN bol na priebežnom 109. mieste so stratou 1:31:50 hod.

Horská etapa s poradovým číslom trinásť mala nečakaného víťaza. Náročná etapa zo začiatkom v Carreno a cieľom na La Camperona mala 175 kilometrov a z víťazstva sa tešil Španiel Óscar Rodríguez (Euskadi - Murias). Cieľové stúpanie malo dĺžku 8,3 km s priemerom 7,5 % a maximom až 24%. Dvadsaťtri ročný Bask Óscar Rodríguez, z druhodivízneho tímu, získal etapu pri svojom prvom štarte na GrandTour. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) prešiel cieľom na 151. mieste so stratou 28:37 min. Červený dres zostal Španielovi Jesúsovi Herradovi (Cofidis, Solutions Crédits). PETROVI SAGANOVI patrilo priebežne 118. miesto.

Druhá horská etapa v rade mala 170 kilometrov a viedla cez päť náročných stúpaní. Štrnásta etapa, počas ktorej cyklisti nastúpali 2910 metrov, viedla z Cistierna na Les Praeres. Víťazom etapy sa stal Simon Yates (Mitchelton - Scot), ktorý sa po etape aj obliekol do červeného dresu pre lídra pretekov. Britský 26 ročný cyklista zaútočil v cieľovom stúpaní necelý kilometer pred cieľom. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) skončil na 157. mieste so stratou 31:50 min. Slovenský cyklista bol na priebežnom 124. mieste.

Nedeľná etapa končila po 178 kilometroch na jednom z najťažších stúpaní v Španielsku - Lagos de Covadonga. Pätnásta etapa začínala v Ribera de Arriba. O víťazovi etapy, pred druhým dňom voľna, rozhodlo po troch náročných stúpaniach až cieľové stúpanie HC kategórie na Lagos de Covadonga s dĺžkou 11,7 km a priemerom 7,2%. Šesť kilometrov pred cieľom zaútočil zo skupiny favoritov Francúz Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) a zvíťazil. Pinot zíkal minimálne jedno etapové víťazstvo na každej GrandTour. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) zaostal na 132. mieste 37:31 min. Do záverečného týždňa v utorok nastúpi v červenom drese Brit Simon Yates (Mitchelton - Scot).

 

 

Priebežné poradie po 15. etape:

1. Simon Yates.....Mitchelton - Scott.....64:13:33

2. Alejandro Valverde.....Movistar Team.....+ 00:26

3. Nairo Quintana.....Movistar Team.....+ 00:33

125. PETER SAGAN.....BORA - hansgrohe.....+ 3:03:32

 

Videa z jednotlivých etáp nájdete každý deň na našom facebooku bikepoint.sk.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia