Vuelta a Espaňa 2018 - prvý deň voľna - bikepoint.sk

Vuelta a Espaňa 2018 - prvý deň voľna

vložené 03. 09. 2018 o 09:41

V sobotu 25.8. sa v Málage začala tretia GrandTour v tomto roku, španielska Vuelta a Espaňa 2018.

Prvou etapou bola po deviatich rokoch opäť individuálna časovka. Tento rok mala časovka 8 kilometrov. Najrýchlejším bol Austrálčan Rohan Dennis (BMC Racing Team), ktorý sa tak ako vlani, obliekol po prvej etape do červeného dresu pre lídra. Jediný slovenský cyklista na štarte PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) na 58. mieste zaostal o 38 sekúnd.

Druhá zvlnená etapa s klasikárskym dojazdom začínala v Marbelle a po 164. kilometroch končila v Caminito del Rey. V cieli sa tešil z víťazstva Alejandro Valverde (Movistar Team). Španielsky cyklista si pripísal desiatu víťaznú etapu na Vuelte a svoje 120. víťazstvo v profesionálnej kariére. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) skončil na 144. mieste so stratou 13:31 min. Priebežne bol po druhej etape na 146. mieste so stratou 14:09 min. Do priebežného čela sa dostal Poliak Michal Kwiatkowski (Team Sky).

Tretia etapa merala 178 kilometrov a cyklisti v nej nastúpali 2530 výškových metrov. Zvlnená etapa začínala v Mijas a končila v Alhaurín de la Torre. Etapa končila záverečných špurtom, v ktorom bol najrýchlejší Talian Elia Viviani (Quick - Step Floors). Taliansky špurtér získal pri svojej druhej účasti na španielskych pretekoch prvú víťaznú etapu. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) skončil na treťom mieste. V čele priebežného poradia zostal Poliak Michal Kwiatkowski (Team Sky).

Štvrtá etapa končila prvým horským dojazdom. Táto etapa viedla z Vélez-Málaga na Alfacar a mala 161 kilometrov. Víťazom horskej, 1501. etapy v histórii Vuelty, sa stal Američan Ben King (Team Dimension Data), ktorý bol v úniku od úplného začiatku s osmičkou cyklistov. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) skončil na 121. mieste so stratou 18:35 min. Lídrom Vuelty je bol stále Poliak Michal Kwiatkowski (Team Sky). PETER SAGAN bol po etape na priebežnom 134. mieste so stratou 29:25 min.

V stredu sa z víťazstva radoval opäť cyklista z úniku, Austrálčan Simon Clarke (EF Education First - Drapac). Austrálsky cyklista bol v pôvodnom dvadsaťpäť člennom úniku, z ktorého sa do čela dostala trojčlenná skupina z ktorej vzišiel neskorší víťaz. Piata kopcovitá etapa začínala v Granade a po 189. kilometroch končila v Roquetas de Mar. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) skončil na 149. mieste so stratou 17:24 min. Do červeného dresu pre lídra sa obliekol Francúz Rudy Molard (Groupama - FDJ). PETER SAGAN bol po etape na 147. mieste so stratou 42:55 min.

Šiesta etapa začínala v Huércal-Overa a končila v San Javier. Mar Menor. Zvlnenú etapu dlhú 155 kilometrov ovplyvnil vietor, ktorý potrhal pelotón. V cieľovom meste sa po špurte tešil z víťazstva Francúz Nacer Bouhanni (Cofidis, Solutions Crédits). PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) prešiel cieľom na 9. mieste bez straty. Bývalý boxer získal vo štvrtok po dvoch víťazných etapách v roku 2014, tretiu etapu. V priebežnom poradí viedol naďalej Francúz Rudy Molard (Groupama - FDJ). PETER SAGAN bol na 137. mieste.

Zvlnená siedma etapa začínala v Puerto Lumbreras a po 186. kilometroch končila v Pozo Alcón. Víťazstvo v etape získal Francúz Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), keď zaútočil necelé tri kilometre pred cieľom. So stratou piatich sekúnd prešla cieľom skupina prenasledovateľov na čele so slovenským cyklistom PETROM SAGANOM (BORA - hangrohe). Tridsaťročný Tony Gallopin vyhral prvú etapu na španielskych etapových pretekoch. Červený dres naďalej obliekal Francúz Rudy Molard (Groupama - FDJ). PETER SAGAN bol na 103. mieste so stratou 42:29 min.

Zvlnená etapa číslo osem mala 196 kilometrov. Etapa začínala v Linares a končila do mierneho stúpania v meste Almadén, zaradeného do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V cieli sa očakával záverečný špurt. Najviac síl mal 38 ročný Španiel Alejandro Valverde (Movistar Team). PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) prešiel cieľom druhý. Slovensky cyklista dostal v cieli penalizáciu 20 sekúnd za jazdu za tímovými vozidlami. Španielsky cyklista získal na tohtoročnom 73. ročníku Vuelty druhé etapové víťazstvo. „La roja“ naďalej patril francúzskemu cyklistovi Rudymu Molardovi (Groupama - FDJ). PETER SAGAN bol na priebežnom 99. mieste so stratou 42:23 min.

Pred prvým dňom voľna čakala na pelotón druhá horská etapa s dĺžkou 195 kilometrov. Deviata etapa, počas ktorej cyklisti nastúpali 4010 metrov, začínala v Talavera de la Reina a končila v lyžiarskom stredisku La Covatilla vo výške 1965 m n. m. Etapu s cieľovým stúpaním HC po predchádzajúcich troch stúpaniach vyhral Američan Ben King (Team Dimension Data). PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) prešiel cieľom so stratou 29:53 min na 171. mieste. Dvadsaťdeväťročný Benjamín King vyhral aj prvú horskú etapu na tohtoročnej Vuelte. Lídrom pretekov sa stal Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott), slovenský cyklista bol na 116. mieste.

 

 

Priebežné poradie po 9. etape:

1. Simon Yates.....Mitchelton - Scott.....36:54:52

2. Alejandro Valverde.....Movistar Team.....+ 00:01

3. Nairo Quintana.....Movistar Team.....+ 00:14

116. PETER SAGAN.....BORA - hansgrohe.....+ 1:08:56

 

Videa z jednotlivých etáp nájdete každý deň na našom facebooku bikepoint.sk.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia