Vuelta a Espaňa 2018 - záverečný týždeň - bikepoint.sk

Vuelta a Espaňa 2018 - záverečný týždeň

vložené 17. 09. 2018 o 15:50

Po druhom dni voľna pokračovala Vuelta individuálnou časovkou, ktorá začínala v Santillana del Mar a po 32. kilometroch končila v Torrelavega. V boji s chronometrom bol najrýchlejší Austrálčan Rohan Dennis (BMC Racing Team). PETER SAGAN (BORA - hangrohe) zaostal za víťazom na 107. mieste 5:16 min. Lídrom naďalej zostal Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott), ktorý päť etáp pred cieľom navýšil svoj náskok na druhého Španiela Alejandra Valverdeho (Movistar Team) na 33 sekúnd. PETER SAGAN bol priebežne na 124. mieste so stratou 3:07:20 hod.

Sedemnásta etapa Vuelty končila na kopci Balcón de Bizkaia, keď začala v meste Getxo. Cieľový kopec Balcón de Bizkaia s dĺžkou 7,3 km priemerom 9,7% a maximom 24% bol v programe španielskych pretekov zaradený premiérovo. Kopcovitá etapa mala 157 kilometrov. Ako prvý prešiel cieľom v hmle vo výške 925 metrov nad morom Kanaďan Michael Woods (EF Education First - Drapac). PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) po zdolaní piatich hodnotených stúpaní prišiel do cieľa šiesteho stúpania prvej kategórie na 152. mieste so stratou 24:44 min. V čele naďalej zostal britsky cyklista Simon Yates (Mitchelton - Scott), PETER SAGAN bol na 125. mieste.

Vo štvrtok sa očakával v cieli súboj špurtérov. Osemnásta rovinatá etapa viedla z Ejea de los Caballeros do Lleida a merala 186 kilometrov. Všetkých špurtérov však prekvapil únik, ktorý svoju snahu doviedol až do víťazstva. Z víťazstva sa tešil nakoniec Belgičan Jelle Wallays (Lotto Soudal). PETROVI SAGANOVI (BORA - hansgrohe) sa po osamotenej stíhacej jazde v posledných stovkách metrov ušlo tretie miesto. La roja patril Britovi Simonovi Yatesovi (Mitchelton - Scott).

Predposledná horská etapa tohtoročnej Veulety mala 154 kilometrov a viedla z Lleida na kopec Coll de la Rabassa v Andorre, ktorý bol najdlhším stúpaním v tomto roku. Počas etapy nastúpali cyklisti 2618 metrov. V záverečnom stúpaní dlhom 17 kilometrov s priemerom 6,6 % a maximom 14 % sa do čela dostal červený Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott) a Francúz Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Z druhého víťazstva v tomto roku na Vuelte sa napokon tešil Thibaut Pinot. Simon Yates navýšil svoj náskok na čele na druhého Španiela Alejandra Valverdeho (Movistar Team) na 1:38 min. PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) na 153. mieste stratil na víťaza 25:59 min a priebežne mu patrila 120. pozícia.

V sobotu čakali na cyklistov posledné stúpania na Vuelte. V dvadsiatej horskej etape museli cyklisti prekonať šesť náročných stúpaní v Andorre. Cieľ v predposlednej etape bol na kopci Coll de la Gallina kategórie HC vo výške 1580 m n. m. V etape so štartom v Escaldes-Engordany s dĺžkou len 97 kilometrov nastúpali cyklisti 3280 metrov. Z prvého víťazstva na GrandTour sa tešil domáci cyklista Enric Mas (Quick - Step Floors). Britsky cyklista v červenom, Simon Yates (Mitchelton - Scott) prešiel cieľom ako tretí a opäť navýšil svoj náskok na druhého cyklistu Enrica Masa, víťaza etapy. Pre celkové víťazstvo mu stačilo prísť v nedeľu do cieľa v Madride. Slovensky cyklista PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) skončil na 72. mieste zo stratou 21:18 min.

Posledná etapa tretej GrandTour v tomto roku sa končila v hlavnom meste Španielska, v Madride, po tom čo začínala v Alcorcóne. Rovinatá etapa mala 101 kilometrov a o víťazovi rozhodol záverečný špurt, v ktorom bol najrýchlejší Talian Elia Viviani (Quick - Step Floors). PETER SAGAN (BORA - hansgrohe) obsadil v etape druhé miesto.

Celkovým víťazom 73. ročníka pretekov Vuelta a Espaňa sa stal 26. ročný Brit Simon Yates (Mitchelton - Scott). Mladý britský cyklista vyhral svoju prvú GrandTour v kariére. Druhý skončil 23. ročný Španiel Enric Mas (Quick - Step Floors) a tretí 24. ročný Kolumbíjčan Miguel López (Astana Pro Team). PETER SAGAN skončil na konečnom 119. mieste.

Všetky tri tohtoročné GranTour ovládli britský cyklisti. Chris Froome (Team Sky) vyhral Giro, Geraint Thomas Tour de France a Simon Yates Vueltu.

 

 

Konečné poradie Vuelta a Espaňa 2018:

1. Simon Yates.....Mitchelton - Scott.....82:05:58

2. Enric Mas.....Quick - Step Floors.....+ 1:46

3. Miguel López.....Astana Pro Team.....+ 2:04

119. PETER SAGAN.....BORA - hansgrohe.....+ 4:16:05

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia