Vuelta a Espaňa 2019 - druhý deň voľna - bikepoint.sk

Vuelta a Espaňa 2019 - druhý deň voľna

vložené 10. 09. 2019 o 14:43

Po prvom dni voľna čakala na cyklistov 3. septembra časovka s dĺžkou 36. kilometrov. Jediná individuálna časovka na tohtoročnej Vuelte začínala v Jurancone a končila v Pau. Víťazom 10. etapy a majiteľom červeného dresu sa stal Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma). Dovtedy červený Nairo Quintana (Movistar Team) sa prepadol po etape na 4. miesto so stratou rovných troch minút.

Jedenásta etapa sa začínala v Saint-Palais a končila v Urdax-Dantxarinea. Zvlnená stredajšia etapa 4.9. merala 180 kilometrov. Svoje najväčšie etapové víťazstvo v nej získal 27 ročný španielsky cyklista Mikel Iturria (Euskadi Basque Country - Murias), keď sa 25 kilometrov pred cieľom osamostatnil z pôvodnej 14 člennej skupiny uprchlíkov. Favoriti na celkového víťaza sa šetrili. Červený dres po etape zostal slovinskému cyklistovi Primožovi Rogličovi (Team Jumbo - Visma).

Štvrtková dvanásta etapa 5.9. s dĺžkou 171 kilometrov viedla z Circuito de Navarra do Bilbaa. Zvlnenú etapu so štyrmi stúpaniami tretej kategórie ovládol 37 ročný Belgičan Philippe Gilbert, po tom čo zaútočil hneď na poslednom hodnotenom stúpaní, zo skupiny v úniku. Červený dres naďalej vlastnil Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

Piatok 6.9. čakalo na cyklistov najťažšie stúpanie na tohtoročnej Vuelte. Stúpanie na Alto de los Machucos s dĺžkou 6,8 kilometra s priemerným sklonom 9,2 % a maximom až 25 %. Kopcovitá trinásta etapa so siedmymi hodnotenými stúpaniami začínala v Bilbau a po 166. kilometroch končila, druhý krát v histórii, na spomínanom stúpaní HC kategórie Alto de los Machucos. Prvý aj druhý cyklista v cieli boli Slovinci. Etapu získal Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Druhý v cieli bol červený Primož Roglič (Team Jumbo - Visma), ktorý navýšil svoj náskok v priebežnom poradí.

V sobotňajšej rovinatej etape 7.9. sa očakával súboj špurtérov, ale druhú výhru na tohtoročnej Vuelte získal Ír Sam Bennett (BORA - hansgrohe), keď zaútočil necelých dvesto metrov pred cieľom a zaskočil špurtérov. Posledného cyklistu z denného úniku dostihol pelotón necelých päť kilometrov pred cieľom. Štrnásta etapa začínala v San Vicente Barquera a po 188. kilometroch končila v Oviede. Kilometer pred cieľom postihol pelotón pád v ktorom boli viacerý favoriti na víťazstvo. Spadli aj prvý traja cyklisti z priebežného poradia. Našťastie žiadnemu cyklistovi sa nič nestalo a pokračovali. Lídrom zostal Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

Pätnásta nedeľná etapa 8.9. v Astúrii začínala v Tineu a po 154. kilometroch končila na Santuario del Acebo, kam pelotón tento rok zavítal prvý krát a hneď dva krát. Horskú etapu so štyrmi stúpaniami prvej kategórie ovládol Američan Sepp Kuss (Team Jumbo - Visma) z pôvodnej 17 člennej vedúcej skupiny. Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma) si udržal náskok 2:25 min na druhého Španiela Alejadra Valverdeho (Movistar Team).

Pred druhým dňom voľna čakala na cyklistov horská etapa z mesta Pravia na Alto de La Cubilla vo výške 1690 m n. m. Šestnásta etapa v pondelok 9.9. merala 144 kilometrov počas ktorých musel pelotón zdolať dve stúpania prvej kategórie a cieľové stúpanie najvyššej HC kategórie. Prvé etapové víťazstvo na pretekoch GranTour po nastúpaných 4080 metroch získal Jakob Fuglsang (Astana Pro Team). Dánsky cyklista bol v 20 člennom úniku dňa a osamostatnil sa štyri kilometre pred cieľom v záverečnom stúpaní. Pred záverečným týždňom zostal na čele pretekov Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

Videa z jednotlivých etáp nájdete každý deň na našom facebooku bikepoint.sk

 

Priebežné poradie po 16. etape:

1. Primož Roglič.....Team Jumbo - Visma.....62:17:52

2. Alejandro Valverde.....Movistar Team.....+0:02:48

3. Tadej Pogačar.....UAE Team Emirates.....+0:03:42

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia