Vuelta a Espaňa 2019 - prvý deň voľna - bikepoint.sk

Vuelta a Espaňa 2019 - prvý deň voľna

vložené 02. 09. 2019 o 00:14

Krátkou tímovou časovkou sa v sobotu 24.8. začala v meste Torrevieja na brehu Stredozemného mora, bez slovenských cyklistov, posledná GrandTour v tomto roku - Vuelta a Espaňa. Večerný tímový chronograf meral 13,4 km. Najrýchlejším bol v cieli Astana Pro Team. Druhý skončil so stratou dvoch sekúnd Deceuninck - Quick-Step, tretí Team Sunweb zaostal o päť sekúnd. Team Jumbo-Visma postihol v zákrute na mokrej trati pád, po tom čo v neďalekom dome vytiekol na cestu nafukovací bazén, a najväčší favorit na celkového víťaza Primož Roglič si pripísal stratu 40. sekúnd. Na rovnakom miesta spadol aj tím UAE Team Emirates spolu s Fabiom Aruom a Fernandom Gaviriom. Červený dres pre lídra pretekov si obliekol Kolumbíjčan Miguel Ángel López (Astana Pro Team).

Druhá etapa 25.8. viedla z mesta Benidorm do Calpe. Zvlnená etapa merala 200 km. Na cyklistov čakali tri hodnotené stúpania - dve druhej a jedno tretej kategórie. Štvorica uprchlíkov z denného úniku bola dostihnutá 30 kilometrov pred cieľom. V poslednom stúpaní dňa sa dostala do čela šesťčlenná skupina z ktorej zaútočil tri kilometre pred cieľom Kolumbíjčan Nairo Quintana (Movistar Team) a zvíťazil. Do čela priebežného poradia sa dostal Ír Nicolas Roche (Team Sunweb).

Tretia zvlnená etapa 26.8. merala 188 kilometrov so začiatkom v Ciudad del Juguete a cieľom v Alicante. Necelých 40 kilometrov pred cieľom bol dostihnutý posledný cyklista z úniku. O víťazovi rozhodoval na tohtoročnej Vuelte prvý krát špurt, v ktorom bol najrýchlejší Ír Sam Bennett (BORA - hansgrohe). Bennett si pripísal svoje 12. tohtoročné víťazstvo. Červený dres obliekol ďalší írsky cyklista Nicolas Roche (Team Sunweb).

Aj vo štvrtej etape 27.8. rozhodol o víťazovi špurt. Rovinatá etapa viedla z mesta Cullera do mesta El Puig. Po 175 kilometroch rozhodli o víťazovi centimetre. Z prvého víťazstva na pretekoch GrandTour sa radoval 22 ročný Holanďan Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step). Červený naďalej zostal Ír Nicolas Roche (Team Sunweb). Počas etapy odstúpil z pretekov, pre zranenie kolena ktoré utrpel po páde v úvodnej časovke, Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma).

V piatej etape 28.8. zavítal pelotón v prvej horskej etapa dlhej 171. kilometrov do kopcov. Etapa začínala v L' Eliana a končila pri observatóriu na kopci Javalambre vo výške 1950 m n. m. Cyklisti nastúpali počas dňa 3710 metrov. Prvým cyklistom v cieli 11 kilometrového stúpania prvej kategórie, bol z trojčlenného úniku Španiel Ángel Madrazo (Burgos - BH). Červený dres po etape obliekol Kolumbíjčan Miguel Ángel López (Astana Pro Team).

Horská šiesta etapa s dĺžkou 199 kilometrov sa skončila víťazstvom cyklistu z úniku, v ktorom bolo pôvodne jedenásť mužov. Štvrtková etapa 29.8. začínala v Mora Rubielos a končila na Ares Maestrat. Zo svojho prvého víťazstva na pretekoch GrandTour sa tešil Španiel Jesús Herrada (Cofidis, Solutions Crédits). Červený dres opäť menil majiteľa. Po etape si ho obliekol Belgičan Dylan Teuns (Bahrain Merida Pro Team). Etapu 90 kilometrov pred cieľom postihol pád v pelotóne, po ktorom vzdali preteky Rigoberto Urán a Hugh Carthy (obaja EF Education First Pro Team). Do cieľa nedošiel ani tri dni červený Ír Nicolas Roche (Team Sunweb).

V piatok 30.8. čakala na cyklistov kopcovitá etapa so začiatkom v Onde a cieľom na Mas de la Costa vo výške 985 m n. m. Cieľový kopec prvej kategórie meral 4,1 km s priemerom 12,3 % a maximom až 25 %. Siedma etapa s piatimi hodnotenými stúpaniami merala 183 kilometrov. V poslednom stúpaní zostala na čele štvorica favoritov na víťazstvo, z ktorej 500 metrov pred cieľom zaútočil Alejandro Valverde (Movistar Team) a zvíťazil. Tridsaťdeväť ročný Španiel získal svoje 127. víťazstvo. Červený dres si obliekol Kolumbíjčan Miguel Ángel López (Astana Pro Team).

Ďalšou etapou s číslom osem pokračovala španielska Vuelta z Valls do Igualada. Zvlnené etapa merala 167 kilometrov. Po 18. kilometroch sa dostala do úniku dňa 21 členného skupina, ktorej oddychujúci pelotón doprial súboj o etapové víťazstvo. Cyklisti v úniku si nastupovali, ale o víťazovi rozhodol dlhý špurt. Ako prvý prešiel cieľom Nemec Nikias Arndt (Team Sunweb). Do čela priebežného poradia sa dostal Francúz Nicolas Edet (Cofidis, Solutions Crédits).

Pred prvým dňom voľna čakala na pelotón horská etapa v Andorre. Etapa dlhá 94 kilometrov začínala v Andorra la Vella a končila na Cortals d’Encamp. Cyklisti museli v nedeľu prekonať stúpanie prvej kategórie, následne HC kategórie, dve dvojky a cieľový kopec prvej kategórie. Celkovo nastúpali 3370 metrov. Víťazom etapy, ktorú zastihol pred posledným stúpaním silný dážď a krúpy, sa stal Slovinec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ktorý sa osamostatnil zo skupiny favoritov necelé tri kilometre pred cieľom. Tadej Pogačar vyhral etapu pri svojej premiérovej účasti na pretekoch GrandTour. Červený dres získal Nairo Quintana (Movistar Team) z Kolumbije.

Videa z jednotlivých etáp nájdete každý deň na našom facebooku bikepoint.sk

 

Priebežné poradie po 9. etape:

1. Nairo Quintana.....Movistar Team.....35:18:18

2. Primož Roglič.....Team Jumbo - Visma.....+0:00:06

3. Miguel Ángel López.....Astana Pro Team.....+0:00:17

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia