Vuelta a Espaňa 2019 - záverečný týždeň - bikepoint.sk

Vuelta a Espaňa 2019 - záverečný týždeň

vložené 16. 09. 2019 o 09:58

V stredu 11.9., po druhom voľnom dni, čakala na cyklistov najdlhšia etapa s dĺžkou 220 km. Sedemnásta rovinatá etapa viedla z Aranda de Duero do Guadalajara. Etapu poznačil silný vietor, vďaka ktorému sa roztrhal pelotón hneď v prvých kilometroch. Do úniku sa tak dostalo až 47 cyklistov. Túto skupinu márne prenasledovala aj skupina s červeným Primožom Rogličom (Team Jumbo - Visma). Druhú víťaznú etapu získal napokon Belgičan Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step). Červený dres, aj napriek strate 5:29 min v etape, zostal Slovincovi Primožovi Rogličovi. Na priebežné druhé miesto sa po etape dostal Kolumbíjčan Nairo Quintana (Movistar Team).

Osemnásta etapa 12.9. viedla cez štyri stúpania prvej kategórie. Predposledná horská etapa s dĺžkou 177 kilometrov začínala v Colmenar Viejo a končila v Becerril Sierra. Vo štvrtok nastúpali pretekári 3697 metrov. O zmenu poradia sa pokúšala Astana, ale Primoža Rogliča s tímom Jumbo - Visma sa nezbavila. Z prvého víťazstva na pretekoch GrandTour vo svojej prvej sezóne v profi pelotóne sa tešil Kolumbíjčan Sergio Higuita (EF Education First Pro Team). Mladý 22 ročný kolumbíjsky cyklista zaútočil sám 50 km pred cieľom z pôvodnej 13 člennej skupiny v úniku. Červený dres majiteľa nemenil, naďalej ho vlastnil Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

Devätnásta etapa v piatok 13.9. viedla z mesta Ávila a po 165. kilometroch končila v Tolede. V rovinatej etapa sa očakával dážď aj silný vietor. Necelých 70 kilometrov pred cieľom postihol pelotón pád. Na zemi skončil aj červený Primož Roglič. Túto situáciu sa pokúsil využiť Movistar Team, ale neskôr spomalil a cyklisti z pádu sa vrátili do pelotónu. Etapu ovládol Francúz Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), keď zaútočil dvadsať kilometrov pred cieľom z desať členného úniku dňa. Aj napriek pádu si červený dres udržal Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma).

V poslednej horskej etapa 14.9. čakalo na cyklistov najviac nastúpaných metrov na tohtoročnej Vuelte. Pelotón musel prekonať šesť hodnotených stúpaní s celkovým prevýšením 4430 metrov. Predposledná dvadsiata etapa viedla zo San Pedro do Plataforma Gredos a merala 190 km. Z tretej víťaznej etapy sa na 74. ročníku tešil Slovinec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Mladý 20 ročný cyklista vyrazil do sólového úniku 40 km pred cieľom, priebežne sa posunul na tretie miesto a získal biely dres pre cyklistu do 25 rokov. Počas etapy odolal červený Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma) všetkým nástupom konkurentov z tímov Astana a Movistar a prvý zostal aj pred nedeľnou poslednou etapou.

Nedeľná dvadsiata prvá rovinatá etapa s dĺžkou 106 kilometrov začínala v Fuenlabrade a končila päťdesiaty krát v Madride, kde cyklisti absolvovali 6 krát deväť kilometrový okruh. Poslednú etapu na španielskych etapových pretekoch po očakávanom špurte ovládol Holanďan Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step). Po Madrid cyklisti oslavovali a pózovali fotografom. O posledný etapový úspech sa začalo bojovať až na okruhoch v Madride, kde posledného cyklistu z úniku dostihli špurtérsky tímy sedem kilometrov pred cieľom.

Po 3290 kilometroch rozdelených do 21. etapách sa celkovým víťazom 74. ročníka Vuelta a Espaňa 2019 stal Slovinec Primož Roglič (Team Jumbo - Visma). Roglič sa stal prvým slovinským víťazom pretekov GrandTours. Primož Roglič si obliekol červený dres po víťaznej desiatej etape, ktorou bola individuálna časovka, a už ho do konca nikomu nedal. Okrem červeného dresu mu v Madride patril aj dres pre víťaza bodovacej súťaže. Druhý skončil domáci veterán Alejandro Valverde (Movistar Team), keď na stupňoch pre víťazov sa postavil na Vuelte siedmy krát! Tretie miesto obsadil ďalší slovinský cyklista, mladý Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

 

Konečné poradie Vuelta a Espaňa 2019:

1. Primož Roglič.....Team Jumbo - Visma.....83:07:31

2. Alejandro Valverde.....Movistar Team.....+ 0:02:16

3. Tadej Pogačar.....UAE Team Emirates.....+ 0:02:38

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia